Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Langer wachten op een traplift door een tekort aan computerchips?

Langer wachten op een traplift door een tekort aan computerchips

Sinds 2021 is er een wereldwijd tekort aan computerchips dat zich vooral laat voelen in de automobielsector. Wat zijn de precieze oorzaken van dit tekort? En zijn er merkbare gevolgen voor de productie van trapliften? In deze blog gaan we er dieper op in.

Waarom is er een wereldwijd tekort aan chips?

Corona als grootste oorzaak

In de eerste plaats is de coronapandemie verantwoordelijk voor het tekort aan computerchips. Doordat we massaal thuis moesten blijven, werden er heel wat minder auto’s verkocht. Fabrikanten in de automobielsector draaiden hun productie fors terug, waardoor ze veel minder computerchips bestelden dan voorheen.

Als gevolg van de lockdown steeg ook de vraag naar laptops, smartphones en tablets. We moesten niet alleen met zijn allen meer thuiswerken, ook voor onze ontspanning plooiden we terug op de mogelijkheden die we thuis hebben. Denk maar aan spelletjes spelen op de computer, online series kijken of videobellen met vrienden en familie.

Door de verminderde vraag naar chips voor auto’s en de stijgende vraag naar chips voor smartphones en computers, pasten de fabrikanten van computerchips hun productie aan.

Nu de automobielsector het echter ook weer beter doet, kunnen de fabrikanten van computerchips niet langer voldoen aan de stijgende vraag. Vooral de autofabrikanten lijken dus het grootste slachtoffer van het wereldwijde tekort.

Handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten

Naast de pandemie zorgt ook de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten voor problemen. Tijdens zijn regeringstermijn plaatste ex-president Donald Trump het Chinese elektronicabedrijf Huawei op de zwarte lijst. Daardoor viel alle handel tussen Amerika en China stil op het gebied van computerchips.

China zette bijgevolg harder in op een autonoom productieproces van computerchips, zodat zij geen beroep meer moeten doen op de Amerikaanse markt. Ook de Amerikanen probeerden daarna zo onafhankelijk mogelijk te worden. Beide landen stellen zo hun eigen voorraad aan computerchips veilig, waardoor de productie wereldwijd daalt.

Hoe zal het tekort in de toekomst evolueren?

Een auto bevat gemiddeld zo’n honderd computerchips. Het spreekt voor zich dat de zwaar getroffen automobielsector op zoek moet naar oplossingen. De meeste wagenfabrikanten zetten daarom nu vooral in op de populairste modellen uit hun gamma.

Aangezien we in Europa behoorlijk afhankelijk zijn van de Amerikaanse en Aziatische fabrikanten, roepen sommigen op tot grotere investeringen binnen de Europese industrie voor computerchips. Anderen denken dat de automobielsector en de producenten van elektronica in de toekomst strategischer zullen omspringen met hun voorraden, waardoor het probleem zich niet langer zal stellen.

Wat betekent het tekort voor de productie van trapliften?

Heeft u onlangs een traplift besteld en maakt u zich zorgen over een langere levertijd door het tekort aan computerchips? Dat is nergens voor nodig. De problemen door het tekort aan computerchips doet zich voornamelijk voor in de automobielsector. Door de almaar stijgende vraag naar chips, zullen spelers wereldwijd inzetten om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Verder beschikt TK Home Solutions over voldoende voorraad om alle klanten tijdig van een traplift te voorzien. Ook wij houden rekening met dit fenomeen en spelen hier in de toekomst verder op in.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.