Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Is een traplift aftrekbaar van de belasting?

Is een traplift fiscaal aftrekbaar van de belastingen

Uw huis is uw leven. Het evolueert dan ook mee met uw behoeften. Wanneer u minder mobiel wordt of bent, is een traplift een goede investering voor wie zijn mobiliteit binnenshuis zo optimaal mogelijk wil houden. Uiteraard is de plaatsing van een traplift een grote kost. Maar wat moet u hiervoor neertellen? Kunt u dit aftrekken van de belastingen? Krijgt u premies voor de plaatsing van een traplift? Op al deze vragen vindt u in deze blog een antwoord.

Kosten van een traplift

Bij de plaatsing van een traplift gaat ongetwijfeld een grote kost gepaard. De prijs is afhankelijk van het soort traplift die u nodig heeft, maar ook de vorm van de trap speelt hierin een rol. Zo is de plaatsing van een traplift op een rechte trap een stuk goedkoper dan de plaatsing van een traplift op een trap met een boog of een wenteltrap. Elk huis is anders, dus doe gerust een beroep op onze adviseurs voor bijkomende informatie.

Een traplift is niet fiscaal aftrekbaar

In België is een traplift niet aftrekbaar van de belastingen. Dat komt omdat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het langer zelfstandig thuis wonen van zijn inwoners. Het verlenen van hulpmiddelen om de woning van de hulpbehoevende aan te passen aan zijn wensen, valt dan ook onder gemeentelijke bevoegdheid. Omdat de plaatsing van een traplift best wat kost, zijn er wel enkele subsidies die u kunt aanvragen wanneer u overweegt om een traplift te installeren.

Aanpassingspremie van het Vlaams Gewest

De aanpassingspremie van het Vlaams Gewest is een tegemoetkoming in de kosten die u als 65-plusser maakt om uw woning aan te passen aan uw lichamelijke toestand. Hieronder vallen ‘technische installaties en onderdelen’ en ‘verbouwingswerken die de woning veiliger en beter toegankelijk maken’. De plaatsing van een traplift valt onder deze laatste categorie. Elke 65-plusser die aanpassingswerken wil uitvoeren aan de eigen woning of huurwoning met een huurovereenkomst van minstens drie jaar, komt in aanmerking voor deze premie. De voorwaarden waaraan voldaan moeten worden kunt u nalezen op de website van de Vlaamse overheid.

Andere premies of subsidies

Personen met een handicap kunnen ook een beroep doen op het VAPH, het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Om daarvoor in aanmerking te komen moet u ingeschreven zijn bij het VAPH voordat u 65 wordt.

Mensen woonachtig in de provincie Vlaams-Brabant, kunnen daarnaast ook een beroep doen op een aanpassingspremie van de provincie. Meer informatie hierover vind je op de website van de provincie zelf.

Zit u nog steeds met vragen? Onze experts staan altijd voor je klaar.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.