Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood, hoe zit dat?

Zorgbudget voor ouderen met een zorgnood

De vroegere ‘tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden’ werd omgedoopt tot ‘zorgbudget voor ouderen met een zorgnood’. Het is een financiële tegemoetkoming van maximaal € 594 per maand (onderhevig aan indexstijgingen) die u als 65-plusser met beperkte zelfredzaamheid kunt ontvangen. De voorwaarden waaraan u moet voldoen om hier recht op te hebben en hoe u het zorgbudget kunt aanvragen, leest u in dit artikel.

Aan welke voorwaarden moet u voldoen?

Het zorgbudget is er niet voor iedereen. Er zijn een heel aantal strikte voorwaarden waaraan u moet voldoen:

  • U kunt het zorgbudget ten vroegste op uw 65e verjaardag aanvragen.
  • U moet een zekere graad van handicap hebben die erkend wordt door de artsen van de Directie-generaal Personen met een handicap.
  • U moet aangesloten zijn bij een zorgkas.
  • U moet de laatste vijf jaar ononderbroken in Vlaanderen en/of Brussel hebben gewoond of de nodige sociale verzekeringen hebben genoten in een lidstaat van de EU of de EER.
  • Uw inkomen en dat van uw eventuele partner (pensioen, beroepsinskomsten, spaargelden, beleggingen …) moet binnen bepaalde grenzen blijven.

Hier kunt u alle voorwaarden in detail raadplegen.

Zo vraagt u het zorgbudget aan

In principe kunt u de aanvraag enkel online doen, maar gelukkig kunt u voor extra ondersteuning bij uw aanvraag ook terecht bij uw ziekenfonds, hulpkas, gemeente, OCMW of sociaal huis. Zorg ervoor dat u uw identiteitskaart, bankrekeningnummer en overzicht van uw spaargelden en eventuele beleggingen bij de hand hebt. Ook belangrijk is de naam van de (huis)arts die uw handicap opvolgt.

Bij uw aanvraag zal u een vragenlijst moeten invullen op basis waarvan de zorgkas uw aanvraag zal evalueren. Het is mogelijk dat u nadien nog bijkomende informatie moet verschaffen. De kans is ook groot dat u bij de DG Personen met een Handicap voor een gesprek met een arts wordt uitgenodigd.

Houd er rekening mee dat het gemiddeld drie tot vier maanden duurt voordat u op de hoogte wordt gebracht van de uiteindelijke beslissing. In die brief leest u het verdict en het bedrag dat u maandelijks toegekend krijgt. Wanneer u daar niet mee akkoord gaat, kunt u beroep aantekenen bij de arbeidsrechtbank. De eerste uitbetaling gebeurt tot slot een maand na de positieve beslissing.

Zorgbudget voor inwoners van Brussel

Woont u in het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest? Dan kunt u geen aanvraag voor het zorgbudget indienen in Vlaanderen, maar moet u zich richten tot de DG Personen met een Handicap, de instantie die de aanvragen voor inwoners van Brussel behandelt.

Meer weten? Raadpleeg dan zeker de website van de Vlaamse sociale bescherming.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.