Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Zelfstandig thuis wonen met een handicap

Thuis wonen met een handicap

Mensen met een handicap hebben qua huisvesting verschillende opties, afhankelijk van de ernst van hun beperking. Sommigen moeten permanente opvang krijgen in een instelling, anderen komen in aanmerking om een aangepaste sociale woning te huren. In bepaalde gevallen kan er een huursubsidie verkregen worden, uiteraard op basis van enkele criteria. Er bestaat zelfs een goedkopere of sociale lening voor mensen met een handicap die een woning kopen of renoveren. Een woning aanpassen en die toegankelijker maken, kan uiteraard ook.

Waarop moet u letten?

Uw woning aanpassen om er met een lichamelijke beperking te kunnen blijven wonen, daar denkt u best heel goed over na. Welke zaken belemmeren uw bewegingsvrijheid op dit moment? Hebt u de bovenverdieping nodig of niet? We lijsten enkele mogelijkheden en ideeën op:

  • Als u de bovenverdieping nog nodig hebt, kunt u een platformlift of huislift installeren. Zo is uw hele woning zelfs met rolstoel toegankelijk. Het zou ook zeer jammer zijn om de helft van je woning niet meer te kunnen gebruiken!
  • Hou voor doorgangen en deuropeningen rekening met de draaicirkel van uw rolstoel of rollator.
  • Schakelaars, klinken, thermostaat, radiatorknoppen, stopcontacten en dergelijke meer moeten bereikbaar zijn.
  • Ramen en deuren moeten door een rolstoelgebruiker of persoon met motorische handicap geopend en gesloten kunnen worden.
  • Vermijd drempels zoveel mogelijk. Dit gaat niet alleen over opstapjes, maar ook over tapijten, kabels, en dergelijke meer.
  • In ruimtes waar er water wordt gebruikt, zoals de badkamer of keuken, kan een anti-slipvloer geen slecht idee zijn. Mensen die minder goed te been zijn, lopen zo minder risico om te vallen.
  • Optimaliseer de badkamer. Denk aan een instapbad, een inloopdouche zonder opstapje, een verhoogd toilet, een wastafel waar rolstoelgebruikers met hun rolstoel onder kunnen rijden, een wastafel met automatische kraan of verlengde hendels … Er zijn ongelofelijk veel innovatieve oplossingen beschikbaar op de markt!
  • Domotica voor automatische rolluiken of verlichting kan het levenscomfort zeker ook verbeteren.

Mogelijke premies om zelfstandig thuis te blijven wonen

Hebt u of één van uw huisgenoten een handicap, maar lukt het nog perfect om thuis te wonen, mits enkele aanpassingen? Dan bestaan er een aantal premies die het u financieel wat eenvoudiger kunnen maken:

  • De Vlaamse aanpassingspremie is er voor 65-plussers die hun woning aanpassen om aan bijzondere fysieke behoeften te voldoen. Vaak gaat het over aanpassingen om de woning toegankelijker te maken.
  • De overkoepelende renovatiepremie is een vergoeding voor verbeteringswerken en verbouwingswerken. Hiervoor moet de begunstigde aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals een bescheiden inkomen en de woning moet minstens 30 jaar oud zijn.
  • Aangepast meubilair en dergelijke meer kunnen ook voor een deel vergoed worden door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking.

Ja, ik heb interesse in een vrijblijvend bezoek voor een offerte op maat.

Vrijblijvend bezoek TK Elevator

In twee stappen bent u klaar

Wij ontvangen graag uw gegevens:

Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Stap 2

Om een gratis afspraak te maken, gelieve onderstaand contactformulier te vervolledigen:

Gelieve de 4 cijfers van uw postcode in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen

Please confirm the legal notice

Hartelijk dank voor uw aanvraag!

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 12 697.

Met vriendelijke groeten,

Bert Grootjen

Algemeen Directeur thyssenkrupp Home Solutions