Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Wat zijn de gezondste sporten voor senioren?

Wat zijn de gezondste sporten voor senioren

Uw pensioen invullen kunt u geheel doen volgens uw eigen voorkeur. De ene zoekt al wat meer fysieke of mentale uitdaging dan de andere. Bewegen en sporten is wel iets dat alle artsen aanraden, zeker zodra u een dagje ouder wordt. Dit kunt u op verschillende manieren doen. Grofweg deelt men sporten vaak op in twee categorieën: de aerobe en de anaerobe sporten. Voor ouderen worden meestal vooral aerobe sporten aangeraden. We zetten de gezondste sporten voor senioren even voor u op een rij.

Continu bewegen op eigen tempo

Veel artsen raden senioren aan om aerobe sporten uit te voeren. Dit zijn sporten die om gelijkmatige beweging vragen, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Aangezien men op latere leeftijd gemakkelijker last krijgt van kwaaltjes aan de spieren en gewrichten, zijn dit ook erg veilige sporten om uit te oefenen. U kunt er niet gemakkelijk lichaamsdelen mee overbelasten. Bovendien kunt u ze ook in alle vrijheid uitoefenen. U kunt in de zomer in de zee of een zwemvijver gaan zwemmen, of misschien trekt u wel graag uw zwemkledij aan om enkele baantjes te gaan trekken in het lokale binnenzwembad. Met de fiets kunt u ook heel Vlaanderen gaan verkennen of gewoon uw noodzakelijke boodschappen doen. En wandelen kunt u zowel naar de buurtwinkel of in het plaatselijke park of bos.

Gerichte krachttraining

Krachttraining behoort tot de anaerobe sporten. Bij revalidatie komt soms krachttraining kijken. Maar naarmate u een dagje ouder wordt, oefent u dit best uit onder begeleiding van een fysiotherapeut. Terwijl aerobe sporten uw conditie verbeteren en u fitter maken, zullen anaerobe sporten zoals krachttraining u meer spierkracht doen ontwikkelen. Dit kan een grote bonus zijn bij een valpartij, aangezien het botbreuken kan verminderen en de gevolgen van een val kan beperken. Door regelmatig begeleid aan krachttraining te doen, zult u blessures niet alleen vaker voorkomen maar ook beter kunnen opvangen. Opgelopen blessures zullen bij geoefende spieren en gewrichten dan weer sneller herstellen dan bij ongetrainde.

Combinatie van beide

De beste workout voor senioren is eigenlijk de combinatie van een aerobe met een anaerobe sport. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn perfect voor senioren, maar als u een fitnessabonnement heeft, kunt u zich onder toezicht van een sportcoach ook wagen aan een roeier of crosstrainer. Dit komt heel uw fysieke conditie ten goede.

Krachttraining is dan weer onontbeerlijk als u meer spierkracht wilt en u uw botten en gewrichten wilt beschermen tegen blessures. Dat komt omdat het uw botdichtheid verhoogt en dus uw botten sterker maakt. Het verbetert uw slaappatroon, uw houding, mobiliteit en balans en het leert u beter omgaan met pijn en stress. Bovendien helpt het u om uw extra kilo’s kwijt te geraken zonder dat u per se minder hoeft te eten. Het geeft u eveneens een groter uithoudingsvermogen. Ook uw geestelijke gezondheid vaart er wel bij. Krachttraining kan immers psychische achteruitgang voorkomen of verminderen. Dat geldt ook voor andere mentale condities zoals depressie en fysieke aandoeningen zoals diabetes, osteoporose, hart- en vaatziekten, artritis en rugpijn.

Sport u jonger!

De combinatie van een gelijkmatig en gericht sporten kan zelfs uw verouderingsproces afremmen en omkeren. U weet intussen misschien dat uw eigenlijke leeftijd op zich niet zo veel uitmaakt. U heeft immers meerdere leeftijden, zoals een metabolische en een mentale leeftijd. Bij sportieve senioren liggen deze meestal een pak lager dan hun echte leeftijd. Deze mensen kunnen in veel gevallen ook een pak langer zelfstandig leven voor ze hulpbehoevend worden.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.