Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Wat zijn de gevolgen van corona voor ouderen?

de gevolgen van corona voor ouderen

De coronacrisis heeft hard toegeslagen, zeker op plaatsen waar veel ouderen samenwonen, zoals in de woonzorgcentra. Maar ook andere senioren die nog zelfstandig thuis wonen, hebben geleden onder deze crisis, met eenzaamheid als belangrijkste symptoom. Ze werden geïsoleerd, velen onder hen zagen hun familie enkel van achter een raam of een scherm … Het waren nare tijden, maar gelukkig is er wel beterschap op komst. Hoe ziet het post-coronatijdperk eruit voor ouderen?

Veel senioren zijn hun partner verloren

Heel wat ouderen kregen niet alleen te maken met eenzaamheid, maar vaak ook met verdriet door het verlies van hun partner of kennissen en vrienden. Doordat er massaal veel doden waren bij ouderen, wordt het individuele verdriet vaak vergeten. Toch is het belangrijk om de nodige aandacht en begeleiding te blijven geven aan senioren die iemand in hun directe omgeving aan het coronavirus zijn verloren.

Heeft u iemand dierbaar verloren tijdens de coronacrisis? Dan mocht u op dat moment wellicht de begrafenis niet bijwonen. Durf even stil te staan bij uw emoties. Kon u die al toelaten en verwerken? Praat erover met vrienden en familie. Ook over uw eventuele angst om zelf ziek te worden, zelfs nu het virus al wat minder hevig woedt en de maatregelen aan het versoepelen zijn. Zo weet uw omgeving dat u zich wat zorgen maakt en kunnen er bepaalde dingen bespreekbaar worden gemaakt. Wat als u ziek zou worden? We wensen het uiteraard niemand toe, maar misschien zette deze periode u wel aan het denken en zijn er nog enkele praktische zaken waar u beter werk van zou maken?

Een andere organisatie van woonzorgcentra

Woonzorgcentra zullen anders worden georganiseerd

In de woonzorgcentra vielen heel wat slachtoffers. De reden daarvoor zijn structurele problemen: te grote teams van zorgverleners in grote wooneenheden. Social distancing was er haast onmogelijk en ook al mocht niemand van de bewoners het centrum verlaten of bezoek ontvangen, de zorgverleners liepen er uiteraard wel binnen en buiten. Ook werden er te weinig beschermingsmiddelen ter beschikking gesteld van het zorgpersoneel en werden zij niet voldoende begeleid om de coronacrisis goed aan te pakken.

Het is heel spijtig dat dit is gebeurd, want zorgverleners in woonzorgcentra trekken al veel langer aan de alarmbel. Hun werk is emotioneel erg belastend en moet onder enorme tijdsdruk worden uitgevoerd. De coronacrisis zorgde voor angst om zelf besmet te worden. Ook moesten COVID-patiënten extra zorg krijgen, terwijl er al een tekort aan personeel en tijd was.

Het hoeft niet te verbazen dat de toekomst er voor de woonzorgcentra anders uit zal zien. We vermoeden dat er kleinere wooneenheden zullen komen en kleinere, multidisciplinaire teams. Bij een nieuwe virusuitbraak is de kans op besmetting zo veel kleiner en zal het werk ook werkbaarder zijn voor het zorgpersoneel.

Senioren willen zolang mogelijk thuis blijven wonen

Uiteraard willen ouderen die nu nog zelfstandig thuis wonen dat nog zolang mogelijk doen. Ook al betekent dat dat ze bij een nieuwe uitbraak opnieuw geïsoleerd worden, omdat zij nu eenmaal tot de meest kwetsbare groep behoren. Anderzijds betekent thuisblijven in quarantaine ook een veel kleinere kans op besmetting. Gelukkig zijn er tal van manieren om comfortabel in uw eigen huis te blijven wonen. Denk maar aan in hoogte verstelbare toiletten, thuiszorg, een douche met valpreventie, trapliften of platformliften, hulp vragen aan buren, vrienden of familie …

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.