Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Wat zegt de wetgeving over rolstoeltoegankelijkheid?

Wat zegt de wetgeving over roelstoeltoegankelijkheid

We leven vandaag in een inclusieve samenleving, waar iedereen gelijke kansen moet krijgen. Uiteraard horen mensen met een fysieke beperking daar ook bij. Om gelijke kansen te garanderen, is een vlotte toegankelijkheid tot publieke gebouwen essentieel. Zo wordt het voor iedereen makkelijker om deel te nemen aan het publieke leven.

Sinds 2010 is de regelgeving rond toegankelijkheid van publieke gebouwen in Vlaanderen in werking getreden. Sindsdien moeten aanvragen tot stedenbouwkundige vergunningen voldoen aan de criteria die voorgeschreven worden door deze verordening. Zo wil de Vlaamse regering publieke gebouwen beter bereikbaar, toegankelijker en bruikbaar maken voor iedereen.

Wat is een publiek gebouw?

Elk gebouw waarin bezoekers ontvangen worden, is een publiek gebouw. Denk maar aan het stadhuis, het lokale zwembad of de bibliotheek. Maar ook de slagerij om de hoek, de supermarkt of de tandartspraktijk horen daarbij. Denkt u gerust even aan de publieke gebouwen in uw nabije omgeving. Hoe toegankelijk zijn die eigenlijk …?

Bouwen of verbouwen

Sinds 2010 moeten publieke gebouwen vlot toegankelijk zijn voor iedereen, dus ook voor rolstoelgebruikers. Het is echter onmogelijk om ervoor te zorgen dat alle gebouwen met onmiddellijke ingang worden aangepast. Daarom werd besloten dat bij elke nieuwbouw, renovatie of uitbreiding van publiekelijk toegankelijke constructies rekening gehouden moet worden met de toegankelijkheid. Zo zou die in de loop van de jaren aanzienlijk moeten verbeteren.

Ook voor 2010 werd uiteraard al aandacht geschonken aan toegankelijkheid. Al in 1975 werden bepaalde voorwaarden vastgelegd om stedenbouwkundige vergunningen te kunnen uitreiken. Ook in 1999 en 2004 werden decreten uitgeschreven, maar het is pas sinds 2010 dat de nieuwe stedenbouwkundige verordening volledig ingebed is in het bestaande vergunningsbeleid.

Vlot van en naar de parking

Niet alleen de ingangen van publieke gebouwen moeten vlot toegankelijk zijn, ook minstens één toegangspad dat naar die ingang leidt moet rolstoelvriendelijk zijn. Is er een parking verbonden aan het publieke gebouw? Dan moet er ook minstens één toegankelijk pad van de parking naar de ingang leiden.

We zijn er nog niet …

Hoewel het decreet al meer dat tien jaar van kracht is, is er duidelijk nog wat werk aan de winkel. Heel wat openbare gebouwen zijn nog altijd moeilijk toegankelijk. Verder is het als rolstoelgebruiker ook niet mogelijk om de trein of metro te nemen zonder hulp van buitenaf. Het gelijkekansencentrum Unia kreeg daarover al veel klachten binnen: zo zou niet elk gerenoveerd gebouw voldoende toegankelijk zijn én wordt dit amper gecontroleerd door de overheid.

Ondervindt u zelf problemen met toegankelijkheid in een publiek gebouw dat onlangs gebouwd of gerenoveerd werd? Maak daar dan zeker melding van bij uw stad of gemeente.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.