Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Wat is long covid en hoe gaat u ermee om?

Wat is long covid en hoe gaat u ermee om?

Het coronavirus zorgt al sinds eind 2019 voor heel wat zieken wereldwijd. De gekende klachten van patiënten die met het virus te maken krijgen zijn onder andere: verlies van geur of smaak, vermoeidheid, kortademigheid en/of een plotse hoest. De meeste patiënten overlijden niet en komen ook niet in het ziekenhuis terecht. Met een beetje geluk bent u na een week uitzieken weer helemaal de oude. Er zijn echter ook mensen die de ziekte achteraf nooit helemaal kwijt lijken te raken, ook al zijn de testen die ze afleggen niet langer positief. Wie tot meerdere maanden na een coronabesmetting nog met klachten kampt, heeft waarschijnlijk last van long covid, ook wel langdurige covid genoemd.

Long covid

Elke dag nog leert de wetenschap heel wat bij over het coronavirus. Er is echter ook nog veel waar geen duidelijkheid over bestaat. Zo blijkt dat 10 à 20% van de COVID-19-patiënten tot langer dan een maand met blijvende klachten kampt. Bij iets meer dan 2% houden de klachten zelfs langer dan drie maanden aan. Gaandeweg werd de naam long covid gegeven aan dit fenomeen. De naam is spontaan ontstaan en betekent letterlijk ‘langdurige covid’. Het is niet eenvoudig om vast te stellen of iemand aan long covid lijdt, maar de meest voorkomende symptomen zijn alvast de volgende: extreme vermoeidheid, benauwdheid, hoofdpijn, verlies van geur en smaak, spierzwakte, problemen met het geheugen en/of lage koorts. Maakte u recent een coronabesmetting door en denkt u te lijden aan long covid? Neem dan zeker contact op met een arts, zodat die andere mogelijke gezondheidsproblemen kan uitsluiten.

Wie kan long covid krijgen?

Om te vermijden dat u met long covid te maken krijgt, is het evident dat u een besmetting met het coronavirus probeert te vermijden. Lukt dit niet en komt u op intensieve zorgen terecht, dan heeft u meer kans om achteraf long covid te krijgen. Hoe harder de ziekte bovendien initieel kan toeslaan, hoe langer ze achteraf nog kan nawerken. Dit betekent dus dat mensen met meer risicofactoren, zoals overgewicht, meer kans maken op long covid achteraf. Opvallend is wel dat een deel van de patiënten met long covid nooit echt zwaar onder de ziekte zelf heeft geleden. In het algemeen geldt wel dat long covid vaker lijkt toe te slaan bij patiënten die in de eerste week van hun coronabesmetting te maken hebben gehad met meer dan vijf ziektesymptomen.

Hoe omgaan met long covid?

Er valt nog heel wat te leren over het coronavirus en al zeker over de langdurige nasleep. Probeer zo actief mogelijk te blijven en eet gezond om zware impact van een eventuele coronabesmetting te vermijden. Heeft een arts u de diagnose van long covid gegeven? Dan kan u aan de slag met volgende tips:

  • Probeer geleidelijk aan weer meer te sporten. Dit kan erg lastig zijn, maar zo kunt u vermoeidheid en kortademigheid geleidelijk aan laten verminderen. Doe dit best in samenwerking met een kinesist.
  • Eet gezond. Gezonde voeding kan overgewicht voorkomen of terugdringen en zorgt in het algemeen voor een gezonder lichaam. Wie gezond is, kan het gevecht tegen corona en long covid beter aan.
  • Doe simpele ademhalingsoefeningen. Die kunnen helpen bij vermoeidheid en slaap- of concentratieproblemen.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.