Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Wat is artritis en wat kunt u eraan doen?

Wat is artritis en wat kunt u eraan doen

Het menselijk lichaam beschikt over talloze gewrichten, de plaats waar twee botten samenkomen. Vooral op latere leeftijd komen ontstekingen van die gewrichten vaker voor. Dergelijke ontstekingen noemt men artritis. Botten kunnen scharnieren doordat ze een laag kraakbeen bevatten met daarrond een gewrichtskapsel als omhulsel. Aan de binnenkant is zo’n kapsel bekleed met een slijmvlies dat gewrichtsvocht aanmaakt om het scharnieren te vergemakkelijken. In een ontstoken gewricht wordt daar bovenop nog eens ontstekingsvocht aangemaakt. Dit belemmert het normaal functioneren van uw scharnier. Aan de buitenzijde kunt u bij een infectie vaak een zwelling zien of een rode aftekening. Er zijn verschillende soorten artritis of gewrichtsinfecties.

Soorten artritis

Niet zelden ontstaat artritis na een val of sportongeval. Dit noemt men traumatische artritis. Niet-traumatische artritis kan opgedeeld worden in infectueuze en niet-infectueuze artritis. Bij deze laatste categorie is er een virus of bacterie aanwezig in het gewricht. De meest voorkomende vormen van artritis zijn niet-infectueus, zoals reuma en jicht. Soms zit er een onderliggende aandoening zoals psoriasis of een chronische inflammatoire darmziekte onder de oppervlakte van artritis. In zeldzame gevallen spreekt men van primaire artritis. Dit is een variant waarvoor men geen duidelijke oorzaak kan achterhalen. Bovendien maakt men ook nog eens het onderscheid tussen mono- en polyartritis. Bij de eerste categorie gaat het om één aangetast gewricht, voornamelijk grotere gewrichten zoals knie-, heup- en schoudergewrichten; bij de tweede om meerdere aangetaste gewrichten.

Symptomen van artritis

Als u artritis heeft, zult u klassieke ontstekingssymptomen ervaren, zoals pijn, zwelling en roodheid. Vaak tintelt de plaats van de ontsteking ook en ervaart u daar een soort warmte. Het getroffen gewricht voelt vaak stijf aan. Deze klachten zorgen altijd op een of andere manier voor een functiebeperking. Door de pijn en de zwelling zal het moeilijker zijn om nog op een natuurlijke manier te bewegen. Een arts kan op basis van uw symptomen bepalen of het weldegelijk om artritis gaat en, indien ja, om welke vorm. Jicht is vrij herkenbaar omdat het vaak begint aan het basisgewricht van uw dikke teen.

Diagnose

Klachten van artritis zijn aanvankelijk meestal vrij vaag. Daarom kan het voor een arts wel enkele weken of maanden duren vooraleer die een duidelijke diagnose kan stellen. Vanzelfsprekend start hij met een bevraging. Aangezien er toch ook een erfelijkheidsfactor meespeelt, zal hij polsen naar uw medische familiegeschiedenis. Dan zal hij een fysiek onderzoek doen van het gewricht. Is er een vermoeden van artritis, dan kan er een echografie worden gepland. Mogelijk wordt er ook een punctie uitgevoerd van het gewrichtsvocht, zal uw arts een bloed- en/of urineonderzoek uitvoeren en eventueel een stoelgangstaaltje nemen indien de pijn ook gepaard gaat met maag-darmklachten.

Behandeling

Onbehandelde artritis kan, bv. in het geval van jicht, voor vervormingen zorgen op de aangetaste plaatsen, zoals aan handen of vingers. Zelf kunt u de pijn verzachten door ijs op uw gewricht te leggen en het zo veel mogelijk te ontlasten. Sowieso kan aangepaste voeding de klachten milder maken. Bij jicht is aangetoond dat het vermijden van bepaalde vissoorten, schaaldieren, orgaanvlees en vleessoorten in combinatie met een alcoholstop een groot verschil kan maken en verlichting kan brengen.

Uw arts zal wellicht ibuprofen voorschrijven of in bepaalde gevallen een injectie met cortisone in het gewricht. Voor jicht bestaan er specifieke geneesmiddelen die uw arts kan beslissen toe te dienen. Is er een vermoeden van reuma, infectueuze artritis of sprake van een aanslepende, moeilijk te behandelen ontsteking? Dan wordt er meestal een specialist ingeschakeld. Bij infectueuze artritis wordt vaak meteen antibiotica ingezet. Het is dus belangrijk om gewrichtsklachten goed te laten opvolgen door uw geneesheer.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.