Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Videobellen voor ouderen

Videobellen voor ouderen

Herinnert u zich de film E.T.? In dit meesterwerk van regisseur Steven Spielberg zoekt het schattige wezen E.T. de weg terug naar zijn ouders. Tijdens die zoektocht wil hij vooral contact met hen krijgen. Sindsdien is de term “E.T. phone home" een gevleugelde uitspraak geworden die het verlangen naar nabijheid van familieleden ver weg goed omvat. Om dit soort avonturen en ervaringen met nieuwe technieken te vinden, hoeven we onze planeet gelukkig niet te verlaten.

Vooral in tijden van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen is het verlangen naar sociale contacten sterk. Zeker voor de ouderen onder ons. We leggen in dit artikel voor u uit hoe u eenvoudig in contact blijft met uw omgeving; videobellen is voor ouderen dé manier om hun naasten te blijven zien en horen! We zijn dankbaar voor de techniek die ons in deze moeilijke tijd in staat stelt om het eenzaamheidsvirus zoveel als mogelijk te bestrijden.

Bezoek uw familie digitaal

Sinds de productie van de film E.T. in 1982, zijn de technische mogelijkheden binnen onze maatschappij drastisch veranderd. Terwijl we in het laatste millennium vooral afspraken maakten via de vaste thuistelefoon of gewoon even bij elkaar langs gingen, heeft de uitvinding van het internet ons ook op afstand dichter bij elkaar gebracht. Nu het coronavirus van iedereen een bepaalde verantwoordelijkheid en afstand van elkaar vereist, maken we allemaal graag gebruik van de mogelijkheden die het internet ons biedt.

Wat is videotelefonie precies?

Videobellen is de mogelijkheid om via een programma op uw telefoon of op de computer een veilige beeldverbinding tot stand te brengen met iemand anders. Iedereen die meedoet aan een videotelefoongesprek kan elkaar live zien en horen. Deze technologie wordt VoIP (= Voice over IP) genoemd. Iedereen met een computer, laptop, tablet of smartphone kan gebruik maken van programma’s zoals Skype, Zoom of WhatsApp om een videogesprek te beginnen. Videobellen is zó toegankelijk, het kan zelfs tijdens een rit op uw thyssenkrupp traplift!

Wat u nodig heeft voor videobellen

Om te kunnen videobellen, heeft u niet veel nodig. In de meeste huishoudens zijn alle benodigdheden al voorhanden. Gebruik de onderstaande checklist om te controleren of u alles in huis heeft om te kunnen starten.

Apparatuur om mee te videobellen: Hierin heeft u een brede keuze. Aangezien bijna alle smartphones tegenwoordig standaard voorzien zijn van camera’s aan de voorzijde, is een mobiele telefoon prima te gebruiken voor videobellen. Dit geldt ook voor tablets en laptops. Een ‘gewone computer’ heeft vaak geen ingebouwde camera. Daarop kunt u eventueel een aparte webcam aansluiten.

Internetverbinding: Bijna iedereen heeft tegenwoordig toegang tot het internet. Het voor videobellen geschikte apparaat moet ofwel via een kabel, ofwel via WiFi zijn aangesloten op het internet. Voor het verzenden en ontvangen van beelddata in voldoende kwaliteit wordt een internetsnelheid van minimaal 3 Mbit/s aanbevolen. Maar maakt u zich daarover geen zorgen, bijna elke internetverbinding is vandaag de dag snel genoeg. Videobellen kan dan ook op elke plek in huis. Het signaal van ons internet is tegenwoordig zo sterk, dat u zelfs bereik zult hebben in een huislift.

Programma: Om het videobellen te starten, heeft u een van de programma’s nodig die daarvoor zijn ontwikkeld. Dat programma installeert u op het apparaat dat u wilt gebruiken voor videobellen. Het is handig om binnen de familie af te spreken om één programma te gebruiken. Veelgebruikte programma’s (ook wel applicaties genoemd) zijn WhatsApp, Google Hangout, Facebook Messenger, Zoom, Skype en FaceTime (het laatste programma is alleen te gebruiken op Apple-apparaten). We raden u aan om Skype te gebruiken, omdat dit programma vaak al op apparaten is geïnstalleerd en ook als zeer veilig wordt beschouwd. Alle voorgenoemde toepassingen zijn gratis in gebruik. Kosten worden alleen gemaakt wanneer u geen vast internettarief heeft of wanneer u mensen buiten het Skype-netwerk wilt bellen (bij gebruik van Skype).

Duidelijke instructies videobellen

Voor mensen die handig zijn met computers en/of interesse hebben in moderne techniek, klinkt de bovenstaande uitleg misschien heel helder. Er zijn echter veel senioren die niet met deze nieuwe technologieën zijn opgegroeid en voor wie het kan overkomen als abracadabra. Toch is het makkelijker dan het in eerste instantie misschien klinkt.

De belangrijkste tip is misschien wel om u te laten helpen door jongere familieleden. Het opzetten van videobellen is ook een leuke reden om contact te hebben met uw kinderen of kleinkinderen. We zijn ervan overtuigd dat zij u graag helpen met het installeren van het programma. Vermijd in de huidige situatie natuurlijk wel zoveel mogelijk persoonlijk bezoek en laat u in plaats daarvan adviseren via de normale telefoon. Dat maakt het des te leuker als u elkaar na een succesvolle installatie niet alleen kunt horen, maar ook kunt zien.

Wilt u zelf aan de slag? Ook op het internet vindt u veel duidelijke instructies over videobellen. SeniorWeb beschrijft op deze pagina bijvoorbeeld stap voor stap hoe u Skype gebruikt. Zij geven ook uitleg over het gebruik van andere applicaties, zoals WhatsApp en FaceTime.

Hoe veilig is videobellen?

Het gebruik van videotelefonie is niet gevaarlijker dan het gebruik van een gewone telefoon. Speciale techniek wordt gebruikt om alle gesprekken die via videobellen worden gevoerd, te beschermen met zogenaamde end-to-end encryptie. Dat betekent dat anderen niet mee kunnen kijken of luisteren.

Videotelefonie voor gevorderden

Bent u al behendig met videobellen en wilt u gebruik maken van meer mogelijkheden binnen deze technologie? Dan leest u hieronder een aantal tips.

  • U wilt met de hele familie praten, maar de familieleden zijn op meer dan twee plaatsen? Dat is geen probleem. De meeste programma’s bieden de mogelijkheid om groepsgesprekken te houden met meerdere personen op meerdere locaties. Zo kan iedereen elkaar zien, zelfs als uw familie aan de andere kant van de wereld woont
  • Tijdens het videobellen kunt u ook foto’s met elkaar delen. Deze kunt u naar elkaar sturen terwijl u met elkaar praat. Een avondje samen oude vakantiefoto’s kijken kan dus prima op afstand.
  • Indien u computerproblemen heeft, dan kunt u tijdens een videogesprek ook uw scherm delen met een andere deelnemer en zelfs de controle over uw computer overdragen. Op die manier kan uw familie op afstand helpen bij het oplossen van computerproblemen.

We wensen u veel videobelplezier!

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.