Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Veiligheidstips voor mantelzorgers in coronatijden

Veiligheidstips voor mantelzorgers in coronatijden

“Beperk uw bezoek aan ouderen en kwetsbaren”, luidt het in coronatijden. Dat advies bezorgt heel wat mantelzorgers kopzorgen. Mantelzorgers zetten zich immers elke dag in voor een familielid of vriend en bieden hulp bij essentiële zaken. Die hulp of ondersteuning zomaar links laten liggen, kan uiteraard niet. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid stelde dan ook specifieke richtlijnen op voor mantelzorgers. In deze blog vertellen we u meer over mantelzorg in coronatijden.

Mantelzorg in coronatijden

Naast het gewone zorgpersoneel staan ook mantelzorgers onder druk. Bovenop de dagdagelijkse zorg die ze bieden, zorgt de coronapandemie duidelijk voor bijkomende spanningen. Omdat de overheid hun cruciale rol in de zorg erkent, stelde ze specifieke richtlijnen op. Zo kunnen mantelzorgers zich in het kader van hun mantelzorg vrij verplaatsen zonder attest. De nachtklok tussen middernacht en vijf uur ’s morgens valt dus volledig weg. Verder gelden de algemene hygiënische regels ook voor mantelzorgers. Tijdens zorgmomenten dienen ze zoveel mogelijk afstand te bewaren. Lukt het niet om die afstand te garanderen, zoals bij het aankleden en wassen, draag dan altijd een mondmasker. Tot slot houdt u ook volgende aandachtspunten beter in het achterhoofd:

  • Beperk het aantal mensen dat bij uw zorgbehoevende langskomt.
  • Besteed bepaalde taken uit aan professionele zorgverstrekkers. Denk aan thuisverpleging, gezinszorg of oppashulp.

Veiligheidstips voor de mantelzorger

Mantelzorgers staan heel dicht bij kwetsbare mensen en komen vaak dagelijks bij de zorgbehoevende over de vloer. Het virus bij een kwetsbare vriend of ouder binnenbrengen, willen ze uiteraard koste wat kost vermijden. Onderstaande tips kunnen u daar alvast bij helpen:

  • Was uw handen regelmatig en grondig en droog ze af met uw eigen handdoek. Doe dit voor en na uw bezoek, maar ook wanneer u in contact kwam met lichaamsvocht, bloed of slijmvliezen. Geniest of gehoest? Handen wassen!
  • Bedek uw neus en mond met een papieren zakdoek wanneer u moet niezen, snuiten of hoesten. Geen zakdoek voorhanden? Hoest of nies dan in uw elleboog.
  • Probeer alert te zijn en symptomen te herkennen. Heeft u een vermoeden? Contacteer dan de huisarts. Hij of zij zal al dan niet actie ondernemen.
  • Bent u als mantelzorger besmet of werd u in quarantaine geplaatst, laat uw mantelzorgtaken dan even links liggen. Om de noodzakelijke zorg te blijven garanderen, kunt u professionele zorgverstrekkers aanstellen.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.