Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Van babyboomers tot generaties X, Y en Z: een helder overzicht

Van babyboomers tot generatie x, y en z: een helder overzicht

De term ‘babyboomer’ is u wellicht bekend: misschien bent u er zelf wel een. Wat typeert deze generatie eigenlijk? En wat met de generaties X, Y en Z die daarop volgen?

We vertellen er meer over in deze blog.

Babyboomers

Babyboomers zijn geboren tussen 1945 en 1955. Halfweg de jaren ’40 liep de Tweede Wereldoorlog ten einde. Europa was eindelijk bevrijd van de Duitse bezetting en dat werd uitbundig gevierd. Zo uitbundig, dat in de maanden die daarop volgden massaal meer baby’s geboren werden.

De babyboomers groeiden op in een naoorlogse periode waar de welvaart opnieuw kon bloeien en progressieve ideeën de bovenhand kregen. Denk maar aan de hippiebewegingen, de seksuele revolutie, de ontkerkelijking en de grotere opkomst van linkse partijen. Door de geboortepiek van toen tellen veel Europese landen een grote oudere bevolkingsgroep. Deze vergrijzing brengt heel wat zorgen met zich mee rond pensioenen en sociale zekerheid.

Babyboomers worden ook wel eens boomers genoemd door de jongere generaties. Dit woord heeft een ietwat negatieve bijklank. Zo zouden boomers er ouderwetse en achterhaalde denkbeelden op nahouden. De progressieve ideeën van toen, blijken volgens de jongeren van nu dus alweer achterhaald …

Generatie X

De generatie die volgt op de babyboomers wordt generatie X genoemd. Over de precieze afbakening van geboortejaren bestaat wat discussie. Wat zeker is, is dat deze generatie het heel wat moeilijker heeft gehad dan de babyboomers. Daarom wordt ze ook wel de Verloren Generatie genoemd. Door de economische crisis van de jaren ’70 raakten heel wat mensen immers moeilijk aan een stabiele job.

Tegelijk brak de anticonceptiepil massaal door, waardoor vrouwen de controle kregen over hun vruchtbaarheid.

Generatie Y

De kinderen van de babyboomers en generatie X, wordt ook wel generatie Y genoemd. De term millennials klinkt u wellicht wat bekender in de oren. Zij zijn geboren tussen het begin van de jaren ’80 en het einde van de jaren ’90. Millennials groeiden massaal op in een snel evoluerend online tijdperk. Ze maakten de opkomst van de eerste computers en gsm’s mee. Duidelijk is wel dat er een tweesplitsing is in deze generatie: de oudere leden hechten meer waarde aan persoonlijke communicatie, terwijl de jongere leden met groot gemak elektronische en digitale communicatiemiddelen gebruiken. Meer dan de vorige generaties gaan millennials actief op zoek naar manieren om een diepere zin aan hun leven te geven.

Ten slotte is het geboortecijfer bij deze generatie een heel stuk lager dan bij de voorgaande generaties.

Generatie Z

Deze laatste generatie is geboren tussen het einde van de jaren ’90 en 2010 en is beter bekend als zoomers. Generatie Z groeide op met computerprogramma’s, apps en sociale media en is erg ruimdenkend wat seksualiteit en genderidentiteit betreft. Daarnaast heeft deze generatie het ook moeilijker om snel op eigen benen te staan, aangezien zij het financieel een stuk zwaarder hebben dan de voorgaande generaties. Hierdoor hecht deze generatie veel aandacht aan collectivisme en gemeenschapszin.

Generaties van de toekomst

De generatie die nu geboren wordt, is generatie Alpha. In 2025 is het wellicht alweer tijd voor de volgende generatie. Generatie Alpha groeit op in een digitale en enorm diverse wereld. Het wordt wellicht de meest ruimdenkende generatie, maar ze zal naar alle waarschijnlijkheid ook met grote problemen te kampen krijgen door de klimaatverandering.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.