Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Tuinplezier - Hoe uw eigen groenten verbouwen

Tuinplezier - Hoe u uw eigen groenten kunt verbouwen

Het is momenteel aan te raden, vooral voor ouderen, om thuis te blijven om zichzelf te beschermen tegen het Covid-19 virus. Veel dagelijkse taken, zoals winkelen in een supermarkt, vereisen echter dat u uw eigen woning verlaat en daarmee het risico op infectie verhoogt. Daarnaast zijn de schappen van de supermarkt soms tijdelijk leeg, ook al is de voedselvoorziening fundamenteel gegarandeerd. Een goede manier om deze aspecten tegen te gaan is door zelfvoorzienend te zijn door zelf groenten te verbouwen.

Voordelen van eigen groenteteelt

Zelf groenten telen biedt veel positieve dingen voor het dagelijks leven, vooral in tijden van Corona. Door zelf te cultiveren, kan u zorgen voor een gezond dieet zonder de beschermende omgeving thuis te hoeven verlaten. Daarnaast wordt de onafhankelijkheid van ontwikkelingen in de voedingsindustrie sterk vergroot. De eigen groenten komen vers van de oogst en ondersteunen zo het immuunsysteem en de gezondheid. Naast de genoemde aspecten biedt tuinieren een ontspannende en gevarieerde activiteit binnen uw eigen vier muren om verveling tegen te gaan en een actieve levensstijl te behouden.

De cyclische herhaling van de processen in tuinieren spreekt de zenuwbanden aan om creativiteit te stimuleren. Dit heeft zelfs een preventief effect op het risico op dementie op oudere leeftijd. Bovendien wordt lichaamsbeweging over het algemeen bevorderd en blijft het lichaam beter in vorm. Tuinieren heeft een meditatieve en kalmerende werking, die de bloeddruk kan verlagen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Zo kunt u stress in het dagelijks leven extreem verminderen en gewoon ontspannen met dagelijks tuinieren.

Tuinplezier - Hoe u uw eigen groenten kunt verbouwen

Zelfvoorziening is ook mogelijk in een stadsappartement

Niet iedereen heeft zijn eigen tuin. Desalniettemin hoeft u niet zonder de teelt van groenten en dergelijke en de bijbehorende voordelen! Veel soorten zijn ideaal om op het balkon of in een appartement te kweken. Ook hier is er een bijzonder voordeel: door de constante temperatuur in het appartement kun je groeien ongeacht het seizoen en het weer. Dit betekent dat er per plant maximaal drie oogsten per jaar mogelijk zijn.

Natuurlijk is niet elke groente geschikt om in een appartement te worden gekweekt. Er zijn echter veel soorten die hiervoor ideaal zijn. Tomaten houden van het binnenklimaat, waar ze niet worden blootgesteld aan directe regen. In grote potten en met houten stokjes heb je altijd verse tomaten tot uw beschikking. Het verhogen van radijs op de vensterbank is bijzonder productief. Door het snelle rijpingsproces na het zaaien kunnen deze binnen enkele weken worden gezaaid en geoogst in bloembakken. Als je voldoende ruimte in het appartement hebt, kun je ook courgette en komkommers in grote bakken planten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van planten die zonder tuin gekweekt kunnen worden. Andere geschikte groenten zijn prei, gember, veldsla en allerlei soorten kruiden.

Hoe u uw eigen moestuin plant

Voor de mensen die een eigen tuin hebben, nemen de mogelijkheden van de beschikbare gewassen toe. Er moet echter van tevoren veel worden overwogen en gepland.

Als de tuin helemaal nieuw is, is de locatiekeuze een belangrijke beslissing. Bovenal moet rekening worden gehouden met de nabijheid van een wateraansluiting, de aard van de vloer en de zon. De grond moet voedingsstoffen bevatten en makkelijk te bewerken zijn. Onkruid haalt voedingsstoffen uit de grond. Daarom moet dit vóór het begin van het tuinseizoen zorgvuldig worden verwijderd.

De volgende belangrijke stap is beslissen wat je wilt laten groeien. Het is belangrijk op te merken welke groenten beter worden verdragen als buren en welke meer kans hebben op elkaar. Vaak kunnen nauw verwante planten niet goed met elkaar overweg omdat ze strijden om voedingsstoffen en dezelfde ziekten en plagen aantrekken. Er moet daarom voor een evenwichtige gemengde cultuur worden gezorgd. Zodat planten elkaar kunnen ondersteunen. Zo helpen wortels en uien elkaar om ongedierte te verdrijven.

Bij het kweken in de frisse lucht moet, in tegenstelling tot de minituin in het appartement, natuurlijk ook de tijdsvolgorde met betrekking tot weersinvloeden en seizoenen in acht worden genomen. Elke plant heeft een bepaalde ontwikkelingsperiode en een optimale zaaiperiode. Wanneer u uw belangrijkste gewassen heeft bepaald, moet u daarom de tijdvolgorde van zaaien tot oogsten noteren.

Door gerichte planning haalt u het maximale uit uw moestuin en wordt u het hele jaar door voorzien van verse groenten.

Tuinplezier - Hoe u uw eigen groenten kunt verbouwen

Hier moet u op letten bij het tuinieren op oudere leeftijd

Om ervoor te zorgen dat het plezier van tuinieren zo lang mogelijk meegaat, zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden voor senioren. Het belangrijkste is dat het werk in elk opzicht gemakkelijker wordt gemaakt. Zo beschermt u uw lichaam en volgt u een gezonde beweging.

Het gebruik van ergonomische apparaten is hier net zo belangrijk als een geschikte houding. Apparaten met een gebogen handgreep helpen bijvoorbeeld om een pijnvrije rug te behouden tijdens het werken. Hetzelfde geldt voor verhoogde bedden waaraan kan worden gewerkt zonder te bukken. Eenvoudige trucs, zoals het gebruik van twee kleine gieters in plaats van één grote, ondersteunen ook een ergonomisch correcte manier van werken. Over het algemeen moeten zware lasten met een kruiwagen worden vervoerd in plaats van ze te vervoeren en de gewrichten onnodig te belasten. Werken wordt nog makkelijker als er nieuwe robots worden ingezet. Dit is hoe gazonrobots het gras letterlijk zelfstandig maaien. Deze kleine alledaagse hulp kan uw werk in de tuin extreem gemakkelijk maken.

Met een paar kleine en grote trucs kan tuinieren zelfs op oudere leeftijd op een gezondheidsvriendelijke manier. Overtuig uzelf bovendien niet. Neem naast intensief tuinieren altijd een pauze.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.