Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Thuis revalideren na een beroerte of CVA

Thuis revalideren na beroerte of CVA

Wie een CVA (cerebrovasculair accident), ook wel beroerte, heeft gehad, heeft vaak een lange revalidatie voor de boeg. In veel gevallen is het slachtoffer halfzijdig verlamd, kunnen er spraakstoornissen zijn en gaan veel handelingen erg moeizaam. Wat zijn nu de oorzaken van een beroerte, en belangrijker nog, wat zijn de gevolgen en hoe ziet een revalidatie eruit?

De oorzaken van een beroerte

Wanneer de hersenen voor kortere of langere tijd geen bloed en dus geen zuurstof meer krijgen, treden er uitvalsverschijnselen op en krijgt u een beroerte. Heel vaak overvalt het CVA het slachtoffer. Het kan dus niet vooraf in het lichaam worden opgemerkt. Veelvoorkomende signalen van een beroerte zijn een scheve mond, wartaal of een verlamde arm. In deze gevallen moet u onmiddellijk de hulpdiensten bellen!

‘Beroerte’ is eigenlijk een verzamelnaam voor herseninfarcten, hersenbloedingen en TIA’s (transient Ischemic Attack). In al deze gevallen treedt er een probleem op met de bloedvoorziening in de hersenen. Van de symptomen of signalen kan niet worden afgeleid om welke type beroerte het gaat, maar in het ziekenhuis kan de juiste diagnose worden gesteld. Voor de drie soorten beroertes zijn er verschillende behandelingen nodig. Hoe sneller die kan starten, hoe beter en hoe kleiner het risico op blijvende schade.

de oorzaken van een beroerte

Wat zijn de gevolgen van een CVA?

Een beroerte heeft altijd ingrijpende gevolgen. Net na het CVA zijn vooral de lichamelijke beperkingen zichtbaar:

  • Verlamming van één zijde van het lichaam, soms ook gedeeltelijk. Vaak zal de patiënt de neiging hebben om die zijde helemaal niet meer te gebruiken, maar er moeten echt wel oefeningen worden uitgevoerd om pijn en vergroeiingen te vermijden.
  • Verwaarlozen van één kant, ook wel ‘neglect’ genoemd. Zo kan de patiënt bijvoorbeeld maar één helft van zijn bord leeg eten, alleen praten met bezoek aan zijn rechterkant, woorden maar half lezen …
  • Een verminderd zicht, vermoeider zijn, evenwichtsproblemen, incontinentie …

Daarnaast zijn er ook cognitieve gevolgen die op het eerste gezicht minder zichtbaar zijn:

  • de juiste woorden niet vinden of wartaal spreken;
  • sneller overprikkeld zijn;
  • een verminderd begrip en leervermogen;
  • geheugenstoornissen;
  • gedragsverandering;
  • ...

Wanneer er bij een beroerte snel wordt ingegrepen, is de kans groot dat deze gevolgen hersteld kunnen worden dankzij een goede, langdurige revalidatie, in het ziekenhuis en thuis.

Hoe ziet een revalidatie er thuis na een beroerte uit?

De revalidatie na een CVA start uiteraard in het ziekenhuis. Verschillende specialisten onderzoeken wat de specifieke gevolgen van de beroerte voor de patiënt zijn, door hem of haar een aantal testen te laten uitvoeren. Zij beginnen onmiddellijk met revalidatie en werken aan kleine bewegingen, leren de patiënt opnieuw slikken en leren hem of haar de dagelijkse verzorging opnieuw aan.

Na de ziekenhuisopname gaat het grootste deel van de patiënten naar huis, maar moeten ze uiteraard nog geregeld opgevolgd worden in het ziekenhuis. Thuis revalideren na een beroerte bestaat vaak uit begeleiding van een therapeut in de eigen buurt en eventueel ook mantelzorg. Daarnaast wordt er samen met specialisten bekeken hoe de thuissituatie van de patiënt is. Misschien moeten er aanpassingen aan de woning gebeuren? Denk bijvoorbeeld aan bredere doorgangen en een platformlift om de patiënt met rolstoel boven te krijgen. Een expert kan u hierover advies geven.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.