Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Thuis revalideren na corona

Thuis revalideren na corona

Bent u één van de vele mensen die besmet raakten met het coronavirus? Afhankelijk van hoe erg uw klachten waren, hebt u nog een revalidatieperiode voor de boeg. Zeker wanneer u op de intensieve zorgen hebt gelegen, kunnen de kleinste dingen erg zware inspanningen van uw lichaam eisen.

De impact van het coronavirus op uw lichaam

COVID-19 is een gevaarlijk beestje en kan op diverse plaatsen uw lichaam aantasten. Het herstel is dan ook per persoon verschillend, maar één ding is zeker, uw lichaam zal de impact van het virus nog lang voelen.

Het coronavirus begint bij de meeste patiënten in de longen en eindigt daar ook. Het is dan ook een variant van het griepvirus en dergelijke virussen veroorzaken vaak aandoeningen van de luchtwegen. In zo’n kwart van de gevallen treden er ernstige ademhalingsproblemen op, de overige 75% ervaren slechts lichte symptomen. Bij patiënten met ergere klachten kan het immuunsysteem op hol slaan en niet alleen het virus bestrijden, maar ook gezonde cellen kapotmaken. Hierdoor wordt de lichamelijke schade alleen maar groter en kan er respiratoire insufficiëntie optreden. Dat betekent dat er gaten in de longen kunnen ontstaan, schade die in veel gevallen onherstelbaar is. Er treedt littekenweefsel op en de longen verstijven. Op dit moment moet de patiënt aan de beademing en in kunstmatige coma worden gebracht. De longblaasjes kunnen zich met vocht beginnen vullen, waardoor er uiteindelijk ook niet voldoende zuurstof in de bloedbaan raakt.

Patiënten die overlijden aan COVID-19 verdrinken eigenlijk: de longen vullen zich met vocht en de patiënt kan niet meer ademhalen. Ook complicaties in de bloedbaan kunnen leiden tot het uitvallen van organen en sterfte.

Na corona thuis herstellen

Na corona thuis herstellen

Ernstige patiënten die het coronavirus overleven hebben een lange weg voor de boeg. Een tijdschrift lezen, een smsje versturen, een glas vasthouden, of een gewoon gesprek kan al erg lastig zijn en veel energie vragen. Zeker na een kunstmatige coma zijn er tal van zaken die patiënten niet meer kunnen.

Ze moeten opnieuw leren eten, lopen of soms zelfs opnieuw leren nadenken. Coronapatiënten blijken gevoeliger te zijn voor tromboses en kunnen cognitieve problemen ondervinden. Fysiotherapie is dan ook niet voldoende om te revalideren van dit virus. Ergotherapie, psychologie en logopedie worden ook vaak voorgeschreven.

Er zijn gelukkig tal van zaken die u thuis kunt doen om uw herstel te bevorderen. Vraag advies aan uw kinesist. Die kan u heel wat oefeningen geven om uw ademhalingsspieren te trainen en ook uw andere spieren te versterken. Weet dat er ook verschillende producten, diensten en hulpmiddelen bestaan om het u wat gemakkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan thuiszorg, een looprekje of misschien zelfs een traplift. Het belangrijkste is immers dat uw lichaam voldoende rust krijgt en dat u op uw eigen tempo alles opnieuw aanleert en er de nodige energie weer voor kunt opbrengen.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.