Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

De voor- en nadelen van een rusthuis en thuis blijven wonen

Rusthuis: voor- en nadelen

Als bejaarde moet u op een dag misschien kiezen tussen thuis blijven wonen of naar een rusthuis gaan. Elke oplossing heeft haar voor- en nadelen. Wat u ook beslist, het belangrijkste is dat u de voorkeur geeft aan de oplossing die het best past bij uw noden in termen van zelfstandigheid en welzijn.

Het rusthuis voor bejaarden: de vooroordelen voorbij

Voordelen van een rusthuis

Het eerste voordeel van wonen in een home is dat je sociale contacten kan leggen. Rusthuizen organiseren doorgaans tal van activiteiten voor de bewoners. Het kan gaan om zowel spelletjesnamiddagen als creatieve of actievere animatie met als voornaamste doel de interactie tussen de bewoners onderling en ook met het verzorgend personeel te bevorderen.

De tweede troef van zo’n organisatie is het dienstenaanbod op maat van de noden van de bewoners. Bovenop de basisformule die in de meeste gevallen de maaltijden, de animatie, de administratieve dienstverlening en de schoonmaak van de leefruimte omvat, kunt u zich aanmelden voor extra opties zoals het bezoek van een kinesist of aanvullende verzorging.

Tot slot zijn rusthuizen permanent bewaakt. Ook bezoeken verlopen gecontroleerd. Bij problemen is het personeel de klok rond beschikbaar om hulp te bieden.

Nadelen van een rusthuis

Naar een kwalitatieve home verhuizen kan een aanzienlijke investering betekenen. De prijs hangt af van de instelling, de regio en de duur van het verblijf. Rusthuizen bieden doorgaans verschillende formules aan om zich aan te passen aan de noden van hun doelgroep.

Bovendien kunt u niet anders dan uw eigen woning verlaten, de plek waar u jarenlang hebt gewoond en waar u misschien wel mooie herinneringen hebt opgebouwd. In vergelijking daarmee kan een rusthuis al snel kil en onpersoonlijk overkomen.

Bel ons op het gratis nummer 0800 94 365 of vul onderstaand contactformulier in en ontvang uw gratis documentatiepakket.

De collega's van het contact center zorgen ervoor dat u uiterlijk 1 à 2 dagen later de informatie in uw bus ontvangt.

Thuis blijven wonen: de nodige voorzieningen

Voordelen van thuis blijven wonen

U woont waarschijnlijk al verschillende jaren in uw woning. U hebt er uw gewoontes en houvast, u hebt een band met uw buren opgebouwd en u kent de handelszaken in de buurt. Net als bij elke verhuizing kan een plotse verandering van omgeving u van slag brengen. Door thuis te blijven wonen, kan het gewone leven zijn gangetje blijven gaan.

Nadelen van thuis blijven wonen

Als oudere kunt u te maken krijgen met een zeker isolement, zelfs als u regelmatig bezoek krijgt van een verpleegster of huishoudhulp. Als uw familie veraf woont en het vaak druk heeft, kan dat ertoe leiden dat u niet veel contact hebt met de buitenwereld. Bovendien hebt u in uw buurt misschien niet altijd de mogelijkheid om deel te nemen aan sociale activiteiten.

Een ander groot nadeel van thuis blijven wonen heeft te maken met veiligheid. Het risico op een ongeluk is thuis groter dan in een rusthuis, waar u indien nodig permanente hulp tot uw beschikking hebt.

U kunt dat probleem wel compenseren door gebruik te maken van bepaalde voorzieningen om uw veiligheid te verbeteren en valpartijen te voorkomen. In dat opzicht kunnen onze trapliften een ideale maatregel zijn.

Het maakt niet uit welke oplossing u uiteindelijk kiest, een transparant gesprek met uw naasten is belangrijk. Communicatie blijft cruciaal voor uw welzijn en voor de gemoedsrust van uw familie.

Wenst u informatie over onze mobiliteitsoplossingen voor thuis? Neem contact met ons op via ons online formulier.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Maak gebruik van ons lentecondities en krijg tot €1000 korting!

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.