Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Beter laat dan nooit: waarom het ook op oudere leeftijd loont om te stoppen met roken

waarom het ook op oudere leeftijd loont om te stoppen met roken

Dat roken niet goed voor ons is, zal ondertussen iedereen wel weten. Toch blijven heel wat mensen aan deze gewoonte verknocht. Wie jong en onbezonnen is, denkt vaak niet na over de gezondheidsklachten die later kunnen opduiken. Sommige zeggen zelfs “we moeten ooit wel aan iets doodgaan”, alsof het niet uitmaakt hoe of wanneer dat gebeurt. Naarmate we ouder worden, beseffen we vaak meer hoe waardevol een goede gezondheid is, maar ook dan durven we vaak terug te vallen op clichés om de rookgewoonte te behouden. Op latere leeftijd gebruikt men dan wel eens het excuus dat het “toch al te laat is” om te stoppen met roken. Niets is echter minder waar. Sigaretten opgeven is zowel haalbaar als productief, hoe oud u ook bent. Laat ons eens kijken naar de vele positieve gevolgen van deze beslissing.

Lange termijn

Het voornaamste gevaar van roken is het verhoogde risico op longkanker. Wat dit betreft, is het zeker aangewezen om zo vroeg mogelijk te stoppen. Wie stopt onder de leeftijd van 35 jaar, heeft even weinig risico op deze ziekte als een levenslange niet-roker. Ook vijftigplussers zijn nog steeds heel verstandig om de rookgewoonte op te geven. In die leeftijdscategorie wordt het risico op fatale gevolgen nog steeds gehalveerd. Boven de 65 gaat het gemiddeld nog steeds om twee herwonnen levensjaren. Aangezien we voor elke dag die we hier op aarde doorbrengen dankbaar mogen zijn, is dat toch een bijzonder waardevol rendement.

Bovendien blijft het daar niet bij: u kunt uzelf hart- en vaatziekten besparen door deze ongezonde gewoonte te laten liggen. Wie op latere leeftijd stopt, zal dus niet enkel minder kans hebben op overlijden, maar zich ook eenvoudigweg beter voelen in die teruggewonnen tijd. Het is zelfs zo dat wie als niet-roker een operatie ondergaat, sneller herstelt achteraf. Tot slot is er uiteraard de financiële winst: wie niet rookt, spaart heel wat geld uit. Als u de gewoonte hebt om elke week één pakje sigaretten te kopen, kunt u het komende jaar meer dan 400 euro besparen door te stoppen.

Korte termijn

We hebben nu gehad over de positieve gevolgen op de lange termijn, maar ook daar houdt het zeker niet op. Stoppen met roken heeft immers zelfs onmiddellijk allerlei krachtige uitwerkingen. Zo normaliseren uw bloeddruk en polsslag maar liefst binnen het half uur na het roken van uw laatste sigaret. En na slechts acht uur wordt de hoeveelheid giftige stoffen zoals nicotine gehalveerd in uw bloed. 24 uur volstaat om het risico op een hartaanval te verminderen en het koolstofmonoxide volledig uit uw lichaam te bannen. En op een weekend zonder sigaret heeft u ook nog eens alle nicotine verdreven uit uw gestel. De directe voordelen hiervan zijn een betere ademhaling en een algeheel gezonder gevoel.

Verslavingen overwinnen is moeilijk

Uiteraard zijn we allemaal bekend met het cliché dat mensen heel humeurig worden wanneer ze proberen om te stoppen met roken. Dit beeld klopt, en geldt trouwens voor alle verslavingen. Dat fenomeen heet ontwenning en vindt evenzeer plaats bij wie een drank-, gok- of internetverslaving probeert te overwinnen. We hebben allemaal nood aan troost wanneer we stress of moeilijkheden ondervinden. Toegeven aan verslavingen biedt ons onmiddellijke troost, maar maakt ons op de lange termijn altijd ongelukkiger en ongezonder, zowel mentaal als fysiek. Bovendien houdt het ons afhankelijk.

Het moeilijkste is dan ook over die eerste heuvel van verleiding geraken. Wie sigaretten of andere rookwaren probeert op te geven, zal een periode van somberheid ervaren. Het lichtpuntje van de opgestoken sigaret verdwijnt immers, en dat voelt in het begin aan als een verlies. Na verloop van tijd zal die herinnering gelukkig vervagen en uiteindelijk… in rook opgaan.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking