Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Slaapstoornissen bij ouderen

Slaapstoornissen bij ouderen

Veel ouderen hebben last van slaapstoornissen en de trend neemt toe. Maar wat zijn de oorzaken en welke behandelingsmogelijkheden zijn er? Deze gids legt uit.

Uit enquêtes blijkt dat elke één op de twee senioren ouder dan 65 jaar aan slaapstoornissen lijdt. De redenen hiervoor kunnen zeer uiteenlopend zijn, daarom worden artsen vaak met uitdagingen geconfronteerd bij het onderzoeken van de oorzaak.

De trigger voor slaapstoornissen wordt vaak bepaald door te weinig uitgedaagd te worden. Veel senioren zouden liever langer slapen als ze konden. Als je naar de reden voor deze wens vraagt, is het antwoord vaak: zodat de dag sneller naar de avond neigt en niet zo veel sleept. Volgens de slaaponderzoeker is dit echter geen slaapstoornis. Slapeloosheid door onderdrukking is slechts een vorm van verveling.

Er zijn echter ook ernstige slaapstoornissen op oudere leeftijd. Deze kunnen onder meer worden veroorzaakt door de volgende ziekten:

  • Parkinson
  • Depressies
  • Afgelopen beroerte

In deze gevallen is het raadzaam om de medicatie te controleren. En dat geldt ook voor andere medicijnen. Mensen ouder dan 70 jaar nemen gemiddeld zeven verschillende medicijnen. Deze bevatten vaak stoffen die de slaap kunnen beïnvloeden.

Slaapproblemen op oudere leeftijd door verkeerde ademhaling?

Ademen kan ook een slechte nachtrust veroorzaken. Dit treft vooral senioren met overgewicht. Vooral mannen boven de 50 lopen een hoog risico dat de ademhaling stopt tijdens de slaap. Dit is het slaapapneusyndroom, dat ervoor zorgt dat getroffen mensen constant wakker worden. Het syndroom brengt ook risico's met zich mee voor hoge bloeddruk en hartfalen. Het is daarom belangrijk om met deze symptomen een arts te raadplegen.

Hoe ziet de diagnose eruit?

Om een diagnose te kunnen stellen, noteert de arts of therapeut de symptomen van de patiënt en diens medische geschiedenis. Patiënten worden vaak aangemoedigd om een slaapdagboek bij te houden. Dit wordt meestal gedaan over een periode van twee weken en bevat de volgende informatie:

  • duur van de slaap
  • slaaptijden
  • Gevoelens
  • welzijn

Opdat de arts kan bepalen of fysieke afwijkingen kunnen worden waargenomen, wordt polysomnografie gebruikt in het slaaplaboratorium. Elektroden registreren een grote verscheidenheid aan metingen. Vooral op oudere leeftijd is het belangrijk dat potentiële lichamelijke ziekten worden geregistreerd, die op oudere leeftijd de oorzaak of een oorzaak kunnen zijn van slaapproblemen. Zo kan een schildklierdisfunctie of nierinsufficiëntie verantwoordelijk zijn voor het rustelozebenensyndroom, terwijl slaapapneu kan leiden tot hartritmestoornissen en een verhoogde bloeddruk. Het is ook nodig om te onderzoeken of er psychische aandoeningen zijn, zoals depressie of dementie, die slaapapneu kunnen bevorderen.

Wat is slapeloosheid en wat kun je eraan doen?

Slapeloosheid is een veel voorkomende vorm van slaapstoornis. Dit zorgt voor problemen met in slaap vallen en in slaap blijven. Lijders beschrijven hun slaap vaak als niet erg rustgevend en overdag wakker als moe en inefficiënt. De belangrijkste oorzaken van slapeloosheid zijn onder meer emotionele stress. Om deze reden treden slaapproblemen vaak voor het eerst op na stressvolle gebeurtenissen of tijdens periodes van stress. Ongunstige slaapgewoonten kunnen ook slaapapneu veroorzaken. Dit beïnvloedt bijvoorbeeld het alcoholgebruik vlak voor het naar bed gaan en onregelmatige slaaptijden. Slaapapneu kan echter plotseling en zonder duidelijke reden optreden en wordt het best behandeld met "slaaphygiënemaatregelen".

Hoe zien slaaphygiënemaatregelen eruit?

Het doel is om "het lichaam schoon te houden", zodat het niet te maken krijgt met ontgiftingsprocessen en in plaats daarvan kan focussen op de komende slaapfasen. Degenen die 's avonds veel en zwaar eten, dwingen hun spijsverteringskanaal' s nachts te werken. En dit kan de slaap negatief beïnvloeden. Daarom is voeding een zeer belangrijke factor. Hetzelfde geldt voor de celvernietigende neurotoxines:

  • Alcohol
  • Cafeïne
  • Nicotine

Het is niet nieuw dat de consumptie van deze stoffen op lange termijn schadelijk kan zijn. Veel mensen onderschatten echter de effecten op het lichaam als het gaat om het te kalmeren. Als u regelmatig een of meer van deze stoffen gebruikt, kunt u uw slaapgedrag optimaliseren door luxe voedingsmiddelen te vermijden. Dit zal waarschijnlijk niet meteen werken, aangezien fysieke ontwenningsverschijnselen tot drie dagen aanhouden, terwijl de daaropvolgende ontgifting enkele weken, maanden of zelfs jaren kan duren.

Wat kan ik nog meer doen voor "schone slaap"?

De beste manier om te ontgiften, de bloedcirculatie te bevorderen, het cardiovasculaire systeem te versterken en alle metabolische processen te ondersteunen, wordt bepaald door sport. Veel mensen hebben op oudere leeftijd verschillende fysieke beperkingen, daarom kunnen cardio-oefeningen slechts in beperkte mate worden uitgevoerd. In plaats daarvan moeten senioren hun toevlucht nemen tot ontspanningsoefeningen en hun ademhalingstechnieken oefenen. Er zijn talloze audioboeken, geleide meditaties, slaapmelodieën, 'binaurale beats' enzovoort. Regelmatige bedtijd kan ook helpen om slaapstoornissen op oudere leeftijd te voorkomen.

Het is belangrijk dat ouderen geen slaappillen gebruiken, omdat ze altijd bijwerkingen kunnen hebben. In combinatie met andere medicijnen kunnen slaapmiddelen in de vorm van tabletten en andere doseringsvormen zelfs het tegenovergestelde effect hebben en zelfs slaapstoornissen veroorzaken op oudere leeftijd. In plaats daarvan moet ervoor worden gezorgd dat er veel tijd in de frisse lucht wordt doorgebracht. Een lange wandeling of een ontspannende reis kunnen wonderen verrichten.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.