Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Moeilijk slapen tijdens de Coronacrisis

De Coronacrisis en de lockdown waren voor sommige mensen een kans om een gebrek aan slaap in te halen. Echter, na enkele weken “gedwongen rust”, vinden velen van ons het moeilijk om opnieuw normaal te kunnen slapen. Nog verrassender is dat het gebrek aan activiteit ook de oorzaak kan zijn van onze vermoeidheid.

We leggen de verschillende factoren uit die uw nachten kunnen verstoren, evenals oplossingen zodat u het juiste slaappatroon kunt vinden.

1. Het duurt langer om in slaap te vallen

Tijdens deze ongekende situatie heerst er een groot angstklimaat dat onze slaap kan verstoren. Om op de hoogte te blijven van het nieuws, moeten we een groot deel van de dag tv kijken, vooral de nieuwszenders. Ons brein is daarom permanent in beweging en is 's avonds niet in rust, zoals normaal wordt aanbevolen. Het feit dat onze hersenen constant actief zijn, is slecht om te slapen.

Daarnaast is de overgang naar de zomertijd, die twee weken na het begin van de opsluiting heeft plaatsgevonden, een verzwarende factor. Aangezien de avond later valt dan de winter, hebben we de neiging om later dan normaal naar bed te gaan.

Oplossing: stel een tijd in vanaf wanneer u al uw schermen (inclusief tv) afsluit en uw luiken sluit om u voor te bereiden op in slaap vallen. Als je niet snel kunt slapen, lees dan een boek of doe wat rustige activiteit.

2. We hebben meer nachtmerries

Zelfs als we eindelijk gaan slapen, kunnen we onrustig slapen. De huidige gezondheidssituatie kan inderdaad heel snel angstig worden, vooral voor de meest kwetsbare mensen. Deze beklemmende atmosfeer kan nachtmerries veroorzaken, soms in verband met het virus.

Deze angstaanjagende en stressvolle omgeving is ook een verergerende factor in de vermenigvuldiging van nachtmerries. Sterker nog, we horen er elke dag in de media over het aantal mensen dat wordt getroffen door het coronavirus, het aantal mensen op de intensive care, het aantal mensen dat is overleden ... wat onze nachtmerries voedt.

Oplossing: blijf niet de hele dag de nieuwszenders volgen. Vind sport- en/of creatieve activiteiten, zodat u kunt ontspannen en er even helemaal tussenuit kunt. Kijk ten slotte 's avonds niet naar het nieuws, geef de voorkeur aan een boek of een film die je leuk vindt.

3. We staan vroeg op zodat we meer kunnen slapen

We worden vaak vroeg wakker als we onze slaap kunnen verlengen door goed te slapen. Volgens neuropsychiaters wordt het niet aanbevolen om meer te slapen dan we echt nodig hebben, dus het is niet nodig om jezelf te dwingen langer in bed te blijven.

Tijdelijke oplossing: houd vaste tijden aan om op te staan en naar bed te gaan en blijf op de hoogte van uw biologische klok om erachter te komen hoeveel uur slaap u nodig heeft.

4. We zijn moe terwijl we minder lichamelijk actief zijn

Velen van ons voelen zich moe terwijl we relatief lichte dagen hebben. Soms worden we zelfs overdag moe en 's avonds in uitstekende conditie. De verstoring van onze biologische klok, stress, vermoeidheid of zelfs verveling zijn de moeders van vermoeidheid ... maar slechte vermoeidheid!

Oplossing: wees voorzichtig! Het is essentieel om je dag in te kaderen door de activiteiten te variëren: een beetje televisie, een beetje internet, een beetje sport, een beetje lezen, enz. Als u bijvoorbeeld sportactiviteiten doet, voelt u fysieke vermoeidheid en valt u daarom eerder op de avond in slaap.