Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Palliatieve zorg: hoe pakt u het aan?

Wat u moet weten over palliatieve zorg

In België heeft iedereen die dat wenst recht op palliatieve zorg. Daarbij biedt een multidisciplinair team de patiënt de hoogst haalbare levenskwaliteit op het einde van zijn of haar leven. Ook de nabije omgeving van de patiënt wordt daarbij betrokken. Maar hoe gaat palliatieve zorg precies in zijn werk? We vertellen er meer over in deze blog.

Wat is palliatieve zorg?

Volgens het netwerk palliatieve zorg is palliatieve zorg de zorg die verleend wordt aan patiënten die ongeneeslijk ziek zijn. Aan de hand van die zorg wil men de pijn en andere ongemakken zoveel mogelijk onder controle krijgen. Ook het psychologische aspect krijgt daarbij de nodige aandacht, zowel voor de patiënt als voor zijn directe omgeving. Het doel van palliatieve zorg is dus om de patiënt de hoogst mogelijk levenskwaliteit te bieden op het einde van zijn of haar leven én ook de nabije familie zo goed mogelijk te omringen.

Daarvoor staat een heel team klaar: van de huisarts tot specialisten, van verpleegkundigen, maatschappelijk werkers en vrijwilligers tot psychologen. Al die verschillende hulpverleners werken samen volgens de noden van elke patiënt.

Thuis of in het ziekenhuis?

De meeste patiënten willen het liefst in hun vertrouwde omgeving blijven: thuis of in hun woonzorgcentrum. Afhankelijk van de toestand van de patiënt is palliatieve zorg zowel thuis, in het ziekenhuis als in het woonzorgcentrum mogelijk. Daarnaast bestaan er ook erkende palliatieve dagcentra.

Thuis

In Vlaanderen bestaan er verschillende teams voor palliatieve thuiszorg. Daarbij kan er dag en nacht permanentie voorzien worden aan het bed van de patiënt. Niet alleen voor de patiënt, maar ook voor de familie kan dat erg veel betekenen.

Ziekenhuizen

De meeste ziekenhuizen hebben een palliatieve eenheid. Die is veelal afgescheiden van de rest van het ziekenhuis. In een zo huiselijk mogelijke sfeer biedt het personeel er zowel medische als emotionele ondersteuning aan de patiënten en hun familie.

Woonzorgcentra

Ook zo goed als alle woonzorgcentra hebben een actief palliatief team. Dat team probeert alle mogelijke zorg te bieden, zodat de patiënt in zijn vertrouwde omgeving kan blijven wanneer zijn of haar leven ten einde loopt.

Palliatieve dagcentra

Het is niet altijd eenvoudig om een patiënt permanent thuis te laten wonen. Voor de nabije familie komen daar namelijk heel wat zorgen bij kijken. In erkende palliatieve dagcentra kunnen patiënten een aantal dagen in de week terecht. In deze niet-medische omgeving krijgen ze de zorgen die ze verdienen en ontmoeten ze andere patiënten en vrijwilligers. Dankzij deze centra kan de patiënt thuis blijven wonen en heeft hij of zijn een waardevolle plek om overdag naartoe te gaan. Daarnaast kunnen ze de zorg voor de familie aanzienlijk verlichten.

Financieel

In Vlaanderen hebben palliatieve patiënten recht op verschillende tegemoetkomingen. Daarvoor is het wel noodzakelijk dat u eerst door de huisarts erkend wordt als palliatieve patiënt. Wanneer dat het geval is, vult de arts dit formulier in en verstuurt het naar uw ziekenfonds.

Wilt u meer specifieke informatie over palliatieve zorg in Vlaanderen? U vindt inlichtingen en de juiste referenties voor elke situatie via deze website: https://www.zorg-en-gezondheid.be/palliatieve-zorg.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.