Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Hoe houden we onze ouderenzorg betaalbaar?

Hoe houden we onze ouderenzorg betaalbaar

Ruim 63 % van de Belgen is het erover eens: de kosten voor onze ouderenzorg liggen momenteel onhaalbaar hoog. Bovendien wordt de kwaliteit van deze zorg door de meerderheid niet meteen hoog ingeschat. Als het om kwalitatieve ouderenzorg gaat, vindt maar liefst 87 % van de Belgen dat er geen betaalbare oplossingen zijn. In de babyboomgeneratie, de leeftijdscategorie die het vaakst te maken krijgt met de zorg van een ouder, grootoom of -tante, ligt dit percentage zelfs nog hoger: op 91 %.

Kwaliteit en kwantiteit

Momenteel schatten de meeste Belgen de kwaliteit en kwantiteit van ouderenzorg maar somber in. Helaas is dat in de praktijk ook vaak het geval. De druk op de zorgsector ligt al jaren veel te hoog, zelfs lang voor er sprake was van Covid-19. Hierdoor is er veel personeelsuitval, waardoor de werkdruk nog verhoogt en men in een vicieuze cirkel terecht komt. Het personeelstekort leidt volgens velen tot een gebrek aan persoonlijke aandacht bij ouderlingen en ontoereikende fysieke verzorging. Bovendien kampen veel woonzorgcentra effectief al met ellenlange wachtlijsten.

De oplossing?

De oplossing zit in een extra investering in de langdurige ouderlingenzorg. Die investering zou kunnen gaan naar meer en betere opleidingen en informatiekanalen, rekruteringscampagnes voor zorgpersoneel en vrijwilligers, loonsverhogingen of de oprichting van extra woonzorgcentra. Het budget hiervoor wil men halen bij de bevolking in de vorm van een belastingverhoging, maar dat zien lang niet alle leeftijdscategorieën even goed zitten. Kunnen we in tijden van economische crisis de financiële grenzen van de gewone burger nog meer onder druk zetten zonder eerst te kijken waar we kunnen besparen?

Investering in thuiszorg

Aangezien veel ouderlingen aangeven dat er niets gaat boven het comfort en de veiligheid van hun eigen woonst, is een investering in thuiszorg ook interessant. Er zijn inmiddels al talloze oplossingen die ouderen in staat stellen om zo lang mogelijk thuis te wonen. Naast de hulp die ze kunnen krijgen van familie en vrienden (dankzij bv. de vergoedingen voor mantelzorgers), zijn er diverse opties om hulp aan huis te laten komen en/of de woning aan te passen aan de behoeften van de eigenaar.

Aanpassingen aan de woning

Dankzij een aantal eenvoudige ingrepen kan een woning qua veiligheid en comfort een enorme update krijgen. Zo kan er een traplift geïnstalleerd worden of een speciaal toilet met handgrepen. Soms zijn grotere structurele aanpassingen nodig om een woning toegankelijker te maken. Via de Vlaamse aanpassingspremie hoeft u die investering zelfs niet helemaal alleen te dragen. Ziet u helemaal alleen wonen toch niet zo zitten, maar schrikt een woonzorgcentrum u dan weer af, dan zijn er nog een heleboel tussenoplossingen, zoals zorgwonen of kangoeroewonen. Ook kunt u een mobiele mantelzorgwoning laten plaatsen, bv. in de tuin van uw kinderen.

Zorgen over ouderlingenzorg

Ouder worden hoeft alleszins geen enkele reis te betekenen naar het dichtstbijzijnde woonzorgcentrum. Er zijn een heleboel alternatieven waarbij u hulp krijgt en u tegelijkertijd uw autonomie behoudt. Door als maatschappij te investeren in dergelijke alternatieven, kunnen we de druk op de woonzorgcentra iets verlichten en ouderenzorg ook op lange termijn betaalbaar houden. Bovendien zal dit positief bijdragen aan het levensgeluk van talloze zorgbehoevende ouderen.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking