Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Ouderen zijn vaker eenzaam

Hoe ga je om met verlies

Iedereen heeft wel eens last van een eenzaam moment. Ouderen kampen echter vaker met die eenzaamheid. Een goede babbel met zoon of dochter, een spelletje Wiezen of Manillen met vrienden of een tekening van de kleinkinderen, dat zijn mooie momenten en die doen altijd deugd. Maar of ze eenzaamheid uit de wereld helpen? Daar moeten we helaas ‘nee’ op antwoorden.

Eenzaamheid, wat is dat?

Dat eenzaamheid en alleen-zijn hand in hand gaan is een grote misvatting. Iemand met weinig contacten is immers niet per se eenzaam en iemand met veel mensen om zich heen kan toch eenzaam zijn. Eenzaamheid wil zeggen dat we een zinvolle verbintenis of sociale relatie missen. Wat voor verbintenissen dat precies zijn, is een individuele zaak, waardoor eenzaamheid eigenlijk een subjectief gegeven is. Iedereen beleeft dus wel eens eenzame momenten, en dat is perfect normaal. Zolang ze van korte duur zijn, hoeven we ons geen zorgen te maken.

Waar komt die eenzaamheid vandaan?

Eenzaamheid is iets van alle leeftijden en toch worden ouderen er vaak sterker mee geconfronteerd. Hoe dat komt? Naarmate we ouder worden komen we meer in aanraking met ingrijpende gebeurtenissen. Een stukje inkomen dat wegvalt, een dierbare die u verliest of uw gezondheid die achteruitgaat, het zijn allemaal gebeurtenissen die eenzaamheid in de hand werken. Wanneer u al wat ouder bent, volgen dergelijke momenten elkaar soms snel op, of doen ze zich gelijktijdig voor. Eenzaamheid ligt dan op de loer. Bovendien zijn ook de omstandigheden waaronder eenzaamheid de kop opsteekt moeilijker aan te pakken op latere leeftijd. Maar moeilijk gaat ook, zeggen ze weleens. En daarom geven we u enkele tips om eenzaamheid geen kans te geven.

Denk aan uw gezondheid en de voorzorgsmaatregelen als u uw kleinkinderen opvangt

Zelf eenzaamheid doorbreken

Een goede omgeving is goud waard, maar toch moeten ouderen ook zelf eenzaamheid doorbreken. Sociaal actief blijven en uw netwerk onderhouden zijn van essentieel belang. Ga echter wel voor contacten en relaties met diepgang en vermijd oppervlakkige ontmoetingen. Wanneer we veel oppervlakkige contacten leggen, gedragen we ons automatisch naar de verwachtingen van de ander, en op die manier verliezen we authenticiteit. En die wilt u absoluut niet verliezen, want het is net dát dat een relatie diepgang geeft.

Niet alleen u, maar ook de ander moet zichzelf kunnen blijven. Wees daarom niet te kritisch en vermijd hoge verwachtingen. Een vriendschap is geven en nemen, maar de balans opmaken, is een slecht idee. De ideale vriend of vriendin bestaat immers niet. Tot slot, oogst u wat u zaait. De kwaliteit van de relaties die u aangaat, hangen nauw samen met uw eigen gedrag. De interesse die u toont en de manier waarop u zich openstelt, bepalen wat u terugkrijgt. Investeer dus in uzelf én in de ander, want evenwichtige gesprekken bouwen evenwichtige relaties.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.