Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Ouderdom & lichaamsgeur - wat u moet weten

Oudere mensen zouden een minder intense lichaamsgeur moeten hebben dan jongere mensen. Ze produceren minder verschillende geslachtshormonen, zoals testosteron, die bij jonge en middelbare mensen als geurmotoren worden beschouwd. Veel oudere volwassenen hebben echter een probleem met lichaamsgeur. Waar kan dit aan liggen en wat kun je eraan doen?

Weinig mensen weten dat lichaamsgeur niet uitsluitend afkomstig is van ons lichaam zelf. Het zweet is daarom in het begin geurloos omdat het voor 99% uit water bestaat. Geuren ontstaan wanneer bacteriën actief worden. Bij de afbraak van bacteriën komen bepaalde componenten vrij in het zweet, zoals ureum, suiker, urinezuur en ammoniak. Deze stoffen vertegenwoordigen slechts ongeveer 1% zweet. Niettemin kunt u door de bacteriële afgifte intense geuren ontwikkelen. De afgebroken stoffen vermengen zich ook met de huidafscheidingen, zodat elke persoon een zeer individuele olfactorische oriëntatie heeft. In het begin is geen lichaamsgeur precies hetzelfde als de andere. Desalniettemin denken veel mensen dat ze bepaalde dingen gemeen hebben in lichaamsgeur. Ze nemen bijvoorbeeld bijzonder intense geurtonen waar bij jongere mannen. Daarom vind je ook dat er een geur is die typisch is voor ouderen.

De geur van ouderen - een mythe?

Zijn er lichaamsgeuren die kenmerkend zijn voor bepaalde leeftijden, geslachten en levensomstandigheden? Om deze vraag te verduidelijken, moeten we de processen van geurvorming in het menselijk lichaam en op de huid nader bekijken. Bacteriën hebben een voorkeur voor warme, vochtige lichaamsdelen. De oksels, lichaamsplooien en voeten en delen van het lichaam met weinig contact met lucht zijn voorkeurslocaties. Op deze punten vinden de bacteriën voldoende voedsel en vermenigvuldigen zich intens. Er kan daarom een intense geur zijn. Andere factoren zijn van invloed op het type en de intensiteit van lichaamsgeur: geslachtshormonen, producten voor metabole afbraak, huidafscheiding en vele andere. Een verhoogde vorming van huidplooien als gevolg van obesitas kan de vorming van lichaamsgeuren beïnvloeden.

Een aantal ziekten en verschillende medicijnen kunnen ook je eigen lichaamsgeur veranderen. Zieke nieren kunnen uw adem bijvoorbeeld naar urine laten ruiken. Bepaalde stofwisselingsstoornissen veroorzaken intense ammoniakgeuren. Over het algemeen is de biochemische samenstelling van lichaamsgeur een zeer complexe kwestie. Volgens de huidige stand van de wetenschappelijke kennis lijkt leeftijd zelf lichaamsgeuren te beïnvloeden. Een Amerikaanse studie heeft aangetoond dat de samenstelling van zweet verandert met de leeftijd. Veel gedetailleerde vragen staan nog open. Wetenschappers zijn er al van overtuigd dat een specifieke lichaamsgeur kan worden geïdentificeerd voor mensen van 75 tot 95 jaar. Bovendien veranderen bepaalde factoren in het leven vaak op oudere leeftijd, wat ook de lichaamsgeur kan beïnvloeden. Bij lichaamsgeuren wordt vaak een zeer belangrijk feit over het hoofd gezien: ieders reukvermogen verdwijnt vanaf 55 jaar. Concreet betekent dit dat veel mensen op oudere leeftijd hun eigen lichaamsgeur niet meer zo intens waarnemen als in jonge jaren. Om deze reden reageren ouderen vaak niet meer zo intensief op lichaamsgeuren dat ze ze niet opmerken. Dit betekent dat persoonlijke hygiëne steeds ouder wordt. Als ouderen beperkt zijn in hun bewegingen, zijn ze langer bedlegerig en zijn de dagelijkse activiteiten gewoon moeilijk voor hen. Als gevolg hiervan zorgen ze niet meer zo intens voor zichzelf als in hun jonge jaren. Als de grote badkamer op de bovenverdieping bijvoorbeeld in uw eigen huis is en moeilijk toegankelijk is via trappen, wordt de hygiëne vaker teruggebracht tot een kattentoilet in de toiletten die aanvankelijk waren gereserveerd voor gasten op de begane grond -van de weg. Een traplift kan dit obstakel snel overwinnen.

Verandering in eetgewoonten

Eetgewoonten veranderen vaak met de leeftijd. Veel ouderen koken niet meer voor zichzelf, maar maken gebruik van catering. Door een andere verhouding tussen koolhydraten en vetten kunnen deze veranderingen in eetgewoonten leiden tot een verandering in de stofwisseling en daardoor tot een gewijzigde lichaamsgeur. Hoe deze verandering in individuele gevallen specifiek de lichaamsgeur beïnvloedt, kan niet van tevoren worden vastgesteld. Daarom is een uitgebalanceerd dieet op oudere leeftijd erg belangrijk.

Gewoonten en leefomgeving

Bepaalde levensstijlgewoonten en externe leefomstandigheden beïnvloeden ook lichaamsgeuren. Senioren bewegen vaak minder buitenshuis en behouden ook lange tijd een bepaalde houding thuis. In veel gevallen zijn ze omgeven door oude meubels, oude tapijten en behang dat al tientallen jaren niet is bijgewerkt. Deze objecten kunnen ook hun eigen reukzin ontwikkelen, bijvoorbeeld als beschimmeld of bijna beschimmeld. Degenen die zich voornamelijk in een dergelijke omgeving bevinden, accepteren deze geuren ook via kleding. Bovendien, als het schoonmaken van kleding, beddengoed en andere omliggende objecten wordt verwaarloosd, dragen deze ook bij aan een geurpatroon. Het is niet ongebruikelijk dat oudere mensen de reguliere kamerventilatie negeren omdat ze gevoeliger zijn voor kou of er gewoon niet aan denken. Sommige typische geuren worden ook door andere mensen geassocieerd met leeftijd. Senioren hebben vaak vaste voorkeuren voor bepaalde kamergeuren of deodorants. Voor jonge mensen dragen deze geurige noten vaak bij aan de indruk van de geur van een oude man.

Incontinentie

Vooral senioren ouder dan 65 jaar lijden aan een of andere vorm van incontinentie. Dit kan allerlei geurproblemen veroorzaken. Ze beïnvloeden niet alleen lichaamsgeur, maar ook geur in woonkamers en kleding. Als er geen moeite wordt gedaan om persoonlijke hygiëne te verbeteren en kleding en kamers schoon te maken, ruikt het vaak permanent naar urine. Veel jongeren associëren deze geur ook met de leeftijd.

Bij incontinentie is het vooral belangrijk om regelmatig van hygiëneproducten te wisselen en beddengoed en kleding goed schoon te maken. Persoonlijke verzorging mag nooit over het hoofd worden gezien. In de huidige context moet er ook rekening mee worden gehouden dat senioren zo lang mogelijk mobiel thuis moeten blijven om zelf hygiënemaatregelen te kunnen nemen. Een traplift, douchestoelen, gemakkelijker toegang tot het bad - dit alles kan u ook helpen om op oudere leeftijd beter met lichaamsgeuren om te gaan. Onaangename lichaamsgeuren met ouderdom zijn geen onvermijdelijk lot, maar een kleine uitdaging waarvoor veel goede oplossingen bestaan.