Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Hoe kun je omgaan me verlies?

Elk jaar is het op 1 november Allerheiligen, een christelijke feestdag waarop heel veel mensen hun overleden naasten herdenken en een bezoek brengen aan de begraafplaats. Zo’n herdenkingsdag is voor veel mensen ook een stap in het rouwproces. Een verlies van een naaste is immers een ingrijpende gebeurtenis, waar een heel verwerkingsproces bij komt kijken.

Wat is rouwen eigenlijk?

Als iemand komt te overlijden, dan volgt voor de nabestaanden meestal een fase van rouwen, ook wel het rouwproces genoemd. Dit gaat gepaard met veel emoties, en vooral een gevoel van gemis. Het liefst zouden we ons op zo’n moment even terugtrekken uit de wereld, ons niet met praktische zaken bezighouden, maar in stilte en in alle rust de overleden persoon herdenken.

Jammer genoeg is dat niet altijd mogelijk. De wereld draait door, en we hebben niet altijd voldoende tijd om met de rouwverwerking bezig te zijn.

Het kost moeite

Ons dagelijks leven terug oppakken en op de achtergrond het verlies verwerken, dat is geen eenvoudige opdracht, en het lukt niet iedereen even goed. Het kost ons tijd, en soms veel energie, waardoor rouwen voor veel mensen een moeizaam proces is. In de eerste maanden na een overlijden, worden we vaak overmand door emoties: boosheid, verdriet, berusting... Die emotionele rollercoaster is verwarrend en vermoeiend, maar wel een belangrijk onderdeel van het rouwproces.

Hoe verloopt het rouwproces?

Geen twee mensen rouwen op dezelfde manier, maar in het algemeen herkennen we wel bij vrijwel iedereen dezelfde vijf verwerkingsfasen. Sommigen doorlopen bepaalde fasen heel snel, terwijl anderen veel tijd nodig hebben voor diezelfde fasen.

1. Ontkenning

Vooral vlak na het overlijden hebben veel mensen het moeilijk om die nieuwe realiteit te erkennen. Als een soort onbewuste strategie om zichzelf tegen het verdriet te beschermen, kunnen ze dan beginnen ontkennen wat er is gebeurd. Dat wil niet zeggen dat ze niet beseffen dat een geliefde is overleden, wel dat ze vasthouden aan het gevoeld dat die persoon er nog is.

2. Woede

Als ook dat gevoel van ontkenning voorbijgaat, dan ontstaat er soms een vorm van boosheid. Er moet een schuldige worden gezocht voor wat er gebeurd is. Dat kan de overledene zelf zijn, maar ook bijvoorbeeld familie of artsen. Het is moeilijk om te praten met iemand die boos is, en dat geldt ook voor iemand in een rouwproces. Het is dan goed om te beseffen dat onder die woede vooral pijn schuilgaat.

3. Strijdvaardigheid

De volgende fase kan voor mensen in een rouwproces betekenen dat ze hun krachten opnieuw verzamelen en strijdvaardig worden. Ze krijgen terug hoop in het leven, en ze leggen zichzelf daarbij vaak doelen op waarvan ze denken dat de overledene die zou goedkeuren: stoppen met roken, een marathon lopen, zich inzetten voor een goed doel enz.

4. Intens verdriet

Het echte verdriet om een overlijden, komt vaak pas enkele weken of maanden erna. Dan pas beseffen nabestaanden dat het verlies definitief en onomkeerbaar is, en dat ze hun leven verder zullen moeten zetten zonder hun geliefde. Dit kan leiden tot intense gevoelens van machteloosheid en verdriet.

5. Aanvaarding

De fase van intens verdriet leidt er echter toe dat men de realiteit onder ogen ziet. Hierdoor groeit het besef dat ze de overledene en het verleden moeten loslaten, en hun verlies een plaats moeten geven.

Hoe ga je hiermee om?

Een heftige reactie is volledig normaal na een schokkende gebeurtenis. Het is belangrijk om hier plaats en tijd voor te maken. Het is niet goed voor onze geestelijke gezondheid als we die gevoelens opkroppen. Probeer er met mensen in uw omgeving over te praten, en uw gevoelens onder woorden te brengen. Het heeft geen zin om anderen te beschuldigen of te kwetsen, zelfs al ervaart u boosheid.

Verzorg uzelf ook goed in deze fase, want een rouwproces kan erg vermoeiend zijn. Probeer voldoende te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Als u dit niet lukt, aarzel dan niet om dit met uw huisarts te bespreken. Zoek ten slotte ook een goede balans tussen stilstaan bij het overlijden en verdergaan met uw leven. Neem de tijd om het verdriet te verwerken, maar vergeet niet om ook naar de toekomst te kijken.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions is dé internationale specialist in huisliften en trapliften. Onze producten worden ontwikkeld op basis van onze jarenlange ervaring en technische expertise. We produceren onze liften en trapliften in onze eigen fabriek, en het onderhoud en de installatie worden verzorgd door ons uitgebreide netwerk van ervaren installateurs. We leveren steeds een product op maat, afgestemd op uw wensen en aangepast aan de specificiteit van uw woning en interieur. Ontdek zelf hoe eenvoudig en betaalbaar onze thuis- en trapliften zijn, en neem vandaag nog contact met onze adviseurs. Zij komen geheel vrijblijvend langs bij u thuis om de mogelijkheden te bekijken en u een voorstel op maat te doen.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Maak gebruik van ons lentecondities en krijg tot €1000 korting!

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.