Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Na ons de zondvloed? Waarom ook ouderen wakker liggen van de klimaatopwarming

Waarom ook ouderen wakker liggen van de klimaatopwarming

“Après nous le déluge!” Deze lichtzinnige woorden werden ooit gesproken door de Markiezin de Pompadour, minnares van de Franse koning Lodewijk XV. “Na ons de zondvloed!” betekent het. Deze uitspraak wordt vaak weer bovengehaald in discussies over de klimaatopwarming. Louis XV zou ook zelf een gelijkaardige uitspraak hebben gedaan: “Après moi, le déluge”, waarmee de zelfzekere man bedoeld zou hebben dat de natie in chaos zou worden ondergedompeld mocht er een einde komen aan zijn heerschappij.

De uitspraak van zijn maîtresse daarentegen, werd vaak geïnterpreteerd als: “Wat maakt mij het uit als er rampen gebeuren als ik toch van het toneel ben verdwenen”. In het kader van de klimaatverandering, zijn er ook best wat mensen die hun schouders ophalen. Als de gevolgen niet onmiddellijk zijn en mensen beschouwen het als een ver-van-hun-bed-show, is het moeilijk om hen te motiveren om actie te ondernemen.

Niet langer ons probleem?

Toch blijken senioren in de praktijk wel bezorgd om het probleem en beschouwen ze het heus niet als iets waar ze onverschillig over blijven omdat zij er toch de onmiddellijke gevolgen niet van zullen dragen. Voor veel senioren zijn hun kleinkinderen de drijfveer van hun bezorgdheid. Ze willen immers een leefbare wereld nalaten aan hun afstammelingen. Veel voelen zich op zijn minst medeverantwoordelijk voor de klimaatcrisis en willen de volgende generaties niet alleen laten opdraaien voor de aangerichte schade.

Senioren engageren zich voor het klimaat

Steeds vaker nemen senioren deel aan klimaatmarsen. In 2019 werd ook de onafhankelijke beweging ‘Grootouders voor het Klimaat’ in het leven geroepen. Zij organiseren samen met de klimaatjongeren en andere sociale en klimaatorganisaties onder andere sensibiliseringscampagnes om het draagvlak te vergroten voor een ambitieus klimaatbeleid. Het is dus een initiatief dat bruggen slaat tussen verschillende generaties. ‘Grootouders voor het klimaat’ informeren ook leeftijdsgenoten door documenten, artikels, opinies, blogs, statements, cijfers en persberichten te verspreiden via sociale media en hun wekelijkse nieuwsbrief. Ze hebben diverse lokale werkingen in heel Vlaanderen.

Vanwaar die groeiende interesse?

Veel senioren hunkeren op latere leeftijd naar een doel om hun schouders achter te zetten. Het welzijn van hun kleinkinderen is natuurlijk een grote motivatie. Bovendien is de klimaatcrisis de laatste jaren flink vertegenwoordigd in de media, vooral het journaal. Aangezien de leeftijdsgroep van 60-plussers nog het vaakst een televisieaansluiting hebben, is het ook logisch dat de sensibilisering in deze leeftijdscategorie enorm succesvol is. Volgens veel enquêtes liggen naast oprechte bezorgdheid voor de toekomst van onze jongere generaties ook klimaatstress, angst en schuldgevoelens aan de basis van dit engagement.

De keerzijde van de medaille

In de actualiteit beginnen moraalfilosofen zich zorgen te maken om de angst die de klimaathysterie met zich meebrengt. Veel mensen, onder wie ook senioren, maken zich zo veel zorgen om de maatschappij dat ze gebukt gaan onder angst en depressie. Het is prima en gezond als je je als 65-plusser wilt inzetten voor het milieu. Maar als u kampt met angst of bezorgdheid, blijf dan zeker voldoende sociale contacten onderhouden, zodat u die angsten af en toe kunt ventileren. De vaak negatieve rampscenario’s die de ronde doen kunnen immers ook melancholische en sombere gevoelens met zich meebrengen en op die manier schade aanrichten. Een realistische maar geëngageerde houding bewaren, is dan wellicht de meest gezonde keuze.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.