Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Na een beroerte (CVA) thuis revalideren

Een beroerte, of met de medische term een ‘cerebrovasculair accident’ (CVA) betekent vaak een lange revalidatieperiode. Mensen die een beroerte hebben gehad zijn dikwijls deels verlamd, en ze kunnen last hebben van spraakstoornissen. Maar wat zijn eigenlijk de oorzaken van een beroerte, en hoe kun je thuis revalideren na een beroerte? Dat bespreken we in dit artikel.

Oorzaken van beroerten

Een beroerte of CVA is het gevolg van een gebrek aan zuurstof in de hersenen, doordat de bloeddoorstroming naar de hersenen wordt onderbroken. Een beroerte komt vaak totaal onverwacht, zonder voortekenen. Pas op het moment zelf en onmiddellijk na het optreden van de beroerte worden de symptomen duidelijk. Problemen met de spraak, doordat de mond niet goed meer beweegt, verwardheid of een verlamde arm zijn bijvoorbeeld typische symptomen. Als u of iemand in uw omgeving dergelijke symptomen opmerkt, dan is het van essentieel belang om onmiddellijk naar het ziekenhuis te gaan.

Met het woord beroerten verwijzen we eigenlijk naar een groep aandoeningen: herseninfarcten, hersenbloedingen en zogenaamde TIA’s (transient ischemic attacks). Elk van deze aandoeningen leidt tot een onderbreking van de bloedsomloop naar de hersenen. De symptomen kunnen ons niet duidelijk maken welk type aandoening juist de beroerte heeft veroorzaakt, maar in het ziekenhuis kan dit wel worden gediagnosticeerd. Er zijn immers verschillende behandelingen voor elk van deze aandoeningen. Hoe sneller de juiste behandeling wordt gestart, hoe kleiner het risico op blijvende schade.

Welke gevolgen heeft een beroerte?

De gevolgen van een beroerte zijn altijd ingrijpend. Onmiddellijk na het optreden van een CVA worden lichamelijke gevolgen duidelijk.

Zo kan er een volledige of gedeeltelijke verlamming ontstaan aan één kant van het lichaam. Het is ook mogelijk dat de patiënt één kant van zijn omgeving niet meer lijkt op te merken, iets wat we ‘neglect’ noemen. Daarnaast bestaat ook een risico op problemen met het zicht, het evenwicht, incontinentie enz.

Minder zichtbaar zijn de gevolgen op cognitief vlak, met andere woorden in de verstandelijke vermogens van de patiënt.

  • Moeilijk de juiste woorden vinden, wartaal gebruiken
  • Snel geprikkeld zijn
  • Trager van begrip worden en een verminderd leervermogen
  • Geheugenproblemen
  • Gedragswijzigingen

Gelukkig kan een snelle behandeling na een beroerte dikwijls voorkomen dat deze gevolgen blijvend zijn, in combinatie met een kwalitatieve langdurige revalidatie die begint in het ziekenhuis en die de patiënt thuis voortzet.

Hoe revalideert u thuis van een beroerte?

Zoals gezegd wordt er met de revalidatie begonnen tijdens het ziekenhuisverblijf. Eerst zullen gespecialiseerde medische hulpverleners de specifieke gevolgen van de beroerte analyseren en de patiënt een aantal testen laten uitvoeren. Zodra de juiste diagnose is gesteld, wordt er een plan opgesteld voor de revalidatie: het opnieuw aanleren van bepaalde bewegingen, heropbouwen van woordenschat, trainen van cognitieve functies enz.

In principe zal het ziekenhuis de revalidatie blijven opvolgen, ook als de patiënt naar huis gaat. Daar wordt de revalidatie dan verdergezet onder begeleiding van een therapeut, eventueel aangevuld met mantelzorgers of thuisverzorgers. Er wordt ook bekeken of de woning van de patiënt moet worden aangepast aan de verminderde fysieke of mentale capaciteiten.

Een van de mogelijke aanpassingen is de plaatsing van een huislift, traplift of platformlift om de volledige woning opnieuw toegankelijk te maken, als de persoon die een beroerte kreeg bijvoorbeeld de trap niet meer kan gebruiken. Als die persoon een rolstoel moet gebruiken, dan zullen eventueel ook de deuropeningen en andere doorgangen breder worden gemaakt. Neem voor meer informatie over plaatsing van een huis-, platform- of traplift vrijblijvend contact op met één van onze deskundige adviseurs.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.