Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Meer zelfstandigheid als oudere dankzij ergotherapie

Meer zelfstandigheid als oudere dankzij ergotherapie

Ouder worden brengt voor veel mensen nieuwe uitdagingen met zich mee. Dagdagelijkse taken zoals het huishouden zijn niet meer zo vanzelfsprekend en u moet misschien al eens vaker een hulplijn inschakelen. Dat is volkomen normaal. Veel ouderen voelen zich het gelukkigst als ze zich zo veel mogelijk zelf uit de slag kunnen trekken. Dat geeft voldoening, structuur en rust. Zo wordt alles immers op hun manier geregeld. Het is het ultieme doel van veel senioren om dit nog zo lang mogelijk vol te houden. Gelukkig zijn er allerlei hulpmiddelen. Ergotherapie is ook een groeiende discipline die enorm kan helpen om dit doel te bereiken, al weten veel mensen (nog) niet wat dit precies inhoudt.

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie richt zich op het bevorderen of herstellen van de zelfredzaamheid, vooral bij ouderen of mensen met beperkingen. Een ergotherapeut helpt u om zo veel mogelijk activiteiten (weer) zelf uit te voeren met de nodige tips en hulpmiddelen. Hij of zij kan u op basis van een heleboel kennis, ervaring en vaardigheden leren hoe u activiteiten op een andere manier kunt uitvoeren. Ergotherapeuten hebben bijvoorbeeld kennis van het menselijk lichaam en de menselijke geest, die bovendien soms in samenspraak met elkaar werken. Door rekening te houden met uw beperkingen, anders naar uw problemen te leren kijken en uw eigen weg te zoeken, lukt alles uiteindelijk veel beter.

Observatie van uw dagelijkse handelingen

Ergotherapeuten werpen regelmatig een blik op de dagelijkse handelingen van hun patiënten. Ze gaan in samenspraak met hen hun werkwijze optimaliseren. Koffiezetten, de tafel dekken, zichzelf aankleden, tuinieren, koken, boodschappen doen, … Het lijken allemaal eenvoudige handelingen, maar bij stijfheid, een breuk, chronische pijn of een fysieke handicap kunnen dit al snel grote uitdagingen vormen. Een ergotherapeut gaat uw dagelijkse handelingen observeren en in een ander daglicht stellen. Ze hebben oog voor detail. Zo kijken ze bijvoorbeeld naar hoe uw kamers zijn ingericht, hoe u in uw stoel zit, met welk materiaal en op welke manier u schoonmaakt, enzovoort.

Strategie en coaching

Ergotherapie helpt mensen die moeilijkheden ondervinden bij hun dagelijks functioneren. Een ergotherapeut brengt die problemen in kaart en gaat, eventueel samen met hun mantelzorger, de taakverdelingen onder de loep nemen. Schakelt u een ergotherapeut in, dan gebeurt dit altijd in de context van uw activiteiten en relaties. Alleen door te zien waar de knelpunten zitten in uw dagelijks leven, kunnen de prioriteiten worden bepaald.

Het gaat ook niet altijd per se over fysieke taken. Het is bv. mogelijk dat u na het overlijden van uw partner plots tegen een hoop financieel, administratief en fiscaal werk aanloopt waar u geen blijf mee weet. Misschien liggen uw sterktes absoluut niet op die papierberg. Dan staat u er niet alleen voor! U krijgt de ondersteuning die u nodig heeft om dit zelfstandig of met hulp aan te pakken. Daarvoor maakt een ergotherapeut na enkele interviews en observaties een strategie op, met een concreet stappenplan en een duidelijke rolverdeling. Met de nodige coaching van de ergotherapeut en oefening van uw kant, verbetert u uw praktische vaardigheden en werkt u aan een langdurige oplossing. Zo behoudt u uw zelfwaarde en autonomie.

Ergotherapie bij dementie

Ergotherapie kan ook een enorme meerwaarde zijn bij dementie. Dementerende ouderen hebben vaak specifieke, soms zelfs ietwat bizarre, behoeften waar een ergotherapeut dan op in kan gaan. Zo zijn er die een object nodig hebben om mee te gooien. Er worden dan oplossingen gezocht zodat de patiënt dit object niet telkens opnieuw hoeft op te rapen, bv. via een veer of touwtje. Sommige ouderen met dementie moeten het bedienen van apparaten opnieuw aanleren om zoveel mogelijk controle te behouden over hun eigen leven. Ze leren bv. ook hoe ze op een pijnloze en comfortabele manier in hun rolstoel kunnen gaan zitten of gebruik kunnen maken van hun traplift.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking