Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Hoe kun je gewrichtsproblemen voorkomen?

Kent u dat gevoel, dat uw gedachten maar doorgaan als een trein en u heen en weer geslingerd wordt tussen emoties? Als dat ook u soms overkomt, dan is meditatie wellicht interessant voor u. Mediteren kan men leren, en dat op elke leeftijd. In het bijzonder voor ouderen en senioren kan meditatie veel voordelen bieden.

Wat is meditatie?

Een eenvoudige definitie van meditatie bestaat eigenlijk niet. De basisfilosofie erachter is nochtans eenvoudig: focussen op het huidige moment. Tijdens het mediteren proberen we om even te stoppen met nadenken over verleden en toekomst, angstgevoelens en andere emoties.

Bij meditatie hoort ook het begrip ‘mindfulness’. Dit begrip is belangrijk om meditatie te begrijpen, want het betekent zoveel als “het accepteren van het moment, en een volledige focus op de waarneming en ervaring van het huidige moment”.

In veel religies en culturen speelt meditatie een belangrijke rol, waarbij het wordt gekoppeld aan spirituele doelen en de relatie met een hogere macht. Maar in het westen beoefenen de meeste mensen meditatie niet langer als onderdeel van een religieuze overtuiging. Hier wordt het vooral beschouwd als een manier om zichzelf te ontwikkelen en te verzorgen.

U kunt op veel verschillende manieren mediteren. Sommige mensen doen het liefst in een groep, anderen in de stilte van hun eigen slaapkamer. Veel mensen houden ook van mediteren in de natuur, omdat ze via de natuur in contact komen met hun innerlijke zelf. Muziek kan helpen om te mediteren, maar de meeste beoefenaars verkiezen totale stilte.

Hoe werkt meditatie?

Om te mediteren kiest u eerst een houding uit waarin u uw lichaam kunt ontspannen. U focust vervolgens op uw ademhaling, en hoe uw hele lichaam u helpt om in en uit te ademen. U voelt hoe de lucht door uw neus naar binnestroom, naar uw borst, en hoe uw buik op en neer beweegt met elke ademhaling.

Sommige meditatietechnieken omvatten speciale ademhalingsoefeningen, maar u kunt ook gewoon op natuurlijke wijze ademhalen. Hierbij focust u op uw ademhaling en u verschuift al uw andere gedachten naar de achtergrond. In het begin is het al een hele prestatie om dit enkele minuten vol te houden. Het lijkt misschien gemakkelijk, maar dat is het zeker niet. Het is een uitdaging om uw gedachten niet te laten afdwalen, en te blijven focussen op uw ademhaling.

Wie wil beginnen met mediteren, moet hier rekening mee houden, en zichzelf de tijd gunnen om langzaam op te bouwen. Het lukt niet iedereen van de eerste keer, maar dit mag u niet ontmoedigen. Denk eraan: Iets nieuws leren vergt tijd. Mediteren is een techniek die oefening vraagt, en elke keer dat u het opnieuw doet zal het gemakkelijker gaan. De sleutelbegrippen voor wie wil leren mediteren zijn dan ook oefening en doorzettingsvermogen.

Welke voordelen biedt meditatie voor senioren?

Voor de mentale, emotionele en fysieke gezondheid van ouderen is mediteren een heel goed hulpmiddel. Hieronder zetten we een aantal voordelen op een rijtje.

Het is overigens verbazend hoe goed ons menselijk brein in staat is om nieuwe dingen te leren. Van een nieuwe taal tot een nieuwe meditatietechniek, het kan allemaal en zelfs als we al een dagje ouder zijn. Meditatie is zelfs uiterst geschikt om de hersenen op oudere leeftijd te blijven trainen en uzelf mentaal in vorm te houden. Tijdens het mediteren gebruiken we immers bepaalde delen van de hersenen die hierdoor gestimuleerd worden.

Het kan op die manier bijdragen aan het voorkomen van ouderdomskwalen zoals vergeetachtigheid. Meditatie verbetert ook onze capaciteit om te focussen, om onze aandacht ergens bij te houden. U kunt het vergelijken met de spierontwikkeling bij sporters. Hoe vaker u uw ‘hersenspieren’ traint, hoe beter ze zullen presteren.

Maar meditatie heeft nog andere effecten op onze geest en ons lichaam, en een van de belangrijkste is misschien wel stressvermindering. Ook op oudere leeftijd, en zelfs als we de drukte van ons professionele leven achter ons hebben gelaten, kunnen we nog steeds last hebben van stress. De oorzaken variëren, van financiële zorgen tot relatieproblemen of kleine alledaagse ergernissen.

Hoe kan meditatie daarbij helpen? Het zorgt zoals gezegd voor een lager stressniveau en een meer ontspannen gevoel. Meditatie blijkt rechtstreeks in te werken op de stressreactie van ons lichaam. Het doet onze hartslag vertragen, onze bloeddruk dalen en geeft ons het gevoel weer in balans te zijn.

Meditatie heeft ook positieve effecten op onze gemoedstoestand. Depressiviteit en gevoelens van neerslachtigheid komen jammer genoeg vaker voor bij ouderen. Mediteren helpt ons om te focussen op het heden, het hier en nu, zonder verleden en toekomst te vergeten maar in het besef dat we nu moeten leven en ons niet voortdurend zorgen moeten maken over dingen waar we toch niets (meer) aan kunnen doen.

Eén voordeel hebben senioren in elk geval wel als het gaat om mediteren: ze hebben er vaak meer tijd voor dan andere volwassenen met een drukke job en een gezin.

5 tips om effectief te mediteren

  • Kies een comfortabele plek.
  • Draag comfortabele kleding.
  • Probeer een omgeving te vinden waarin u niet wordt afgeleid door lawaai, telefoons en andere zaken.
  • Begin met een korte meditatiesessie, en als dit goed gaat maak ze dan steeds langer.
  • Geef niet op als het in het begin niet heel vlot gaat. Onthoud wat we hierboven schreven, oefening en doorzettingsvermogen zijn het belangrijkste bij meditatie.

Welke meditatiehoudingen bestaan er?

Mediteren kunt u in principe overal. U kunt het ook zittend, staand of in beweging doen. De meeste mensen verkiezen echter een zittende houding. Als dit voor u niet comfortabel voelt, dan kunt u evengoed een andere houding kiezen. De juiste houding is belangrijk voor meditatie, maar die houding kan voor iedereen verschillen. Hieronder bespreken we enkele veelvoorkomende meditatiehoudingen.

Zittend mediteren

Om zittend te mediteren geven veel mensen de voorkeur aan een lotushouding, of kleermakerszit.U kunt echter ook op een bank, een kruk of stoel gaan zitten als u dat comfortabeler vindt. Zorg er in elk geval voor dat u een houding kiest waarin u geen spier- of rugpijn krijgt, want dit zou u alleen maar afleiden van uw meditatieoefening. Om het uzelf nog comfortabeler te maken, kunt u ook op kussens of dekens gaan zitten.

Liggend mediteren

Als ontspannen uw belangrijkste doel is bij meditatie, dan is liggend mediteren ideaal. Ook hier moet u het zichzelf zo comfortabel mogelijk maken, door bij voorkeur op een zachte en warme ondergrond te gaan liggen. Gebruik hiervoor eventueel kussens of dekens. Een plat kussen onder uw knieën en nek leggen kan helpen om ongemak te voorkomen.

Staand of wandelend mediteren

Het zijn niet de meest voorkomende houdingen, maar het is mogelijk om staand of al wandelend te mediteren. Als u dit wilt proberen, dan is een rechte houding belangrijk om u te helpen goed adem te halen. Voor ouderen is dit niet altijd de beste meditatiehouding, want het kan al snel vermoeiend zijn.

Wandelend mediteren is een techniek die bij ‘mindfulness’ vaak wordt toegepast. Men wandelt hierbij een korte afstand, waarbij men elke stap bewust probeert te zetten, met een totale aandacht voor de omgeving, de beweging en uw gevoelens. Het gaat niet om de bestemming, maar om de stappen die u zet.

Is mediteren op oudere leeftijd voor iedereen?

Meditatie kan vele voordelen bieden en positieve effecten opleveren voor senioren. Maar dat wil niet zeggen dat het geschikt is voor iedereen. Als u een meditatieoefening probeert en u voelt zich hier niet goed bij, of als u last heeft van psychische of ernstige fysieke problemen, dan is het raadzaam om dit met een dokter of therapeut te bespreken voordat u gaat mediteren. In sommige gevallen is professionele begeleiding nodig bij de meditatieoefeningen.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions is dé internationale specialist in huisliften en trapliften. Onze producten worden ontwikkeld op basis van onze jarenlange ervaring en technische expertise. We produceren onze liften en trapliften in onze eigen fabriek, en het onderhoud en de installatie worden verzorgd door ons uitgebreide netwerk van ervaren installateurs. We leveren steeds een product op maat, afgestemd op uw wensen en aangepast aan de specificiteit van uw woning en interieur. Ontdek zelf hoe eenvoudig en betaalbaar onze thuis- en trapliften zijn, en neem vandaag nog contact met onze adviseurs. Zij komen geheel vrijblijvend langs bij u thuis om de mogelijkheden te bekijken en u een voorstel op maat te doen.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.