Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

LICHAAMSGEUR ALS JE OUDER WORDT

Slechts weinig mensen weten dat lichaamsgeuren niet alleen van ons lichaam afkomstig zijn. Zweet is normaal geurloos, want het bestaat voor 99 procent uit water. Geuren treden pas op als er ook actieve bacteriën aanwezig zijn. Die bacteriën ontbinden het zweet. Bij deze afbraakprocessen komen stoffen in het zweet vrij, ureum, urinezuur, suiker en ammoniak bijvoorbeeld. Al deze stoffen samen vormen slechts 1% van het lichaamszweet. En toch kunnen deze kleine hoeveelheden stoffen zorgen voor intense geuren. De stoffen die worden afgebroken, raken ook vermengd met huidafscheidingen, waardoor elke persoon een eigen geurpatroon heeft. Dat wil zeggen, er zijn geen twee identieke lichaamsgeuren. Nochtans denken veel mensen dat ze een specifieke geur kunnen herkennen bij verschillende personen. Zo zou er een typische geur bestaan voor jonge mannen, en wordt er ook vaak gesproken over de typische geur van oude mensen.

Een geur van oude mensen, bestaat dat wel?

Er zijn dus oneindig veel mogelijke lichaamsgeuren, maar is er ook een typische geur voor bepaalde leeftijden of geslachten? Om deze vraag te beantwoorden moeten we naderbij bekijken welke lichaamsprocessen zorgen voor de ontwikkeling van geurtjes.

De vochtige en warme delen van ons lichaam zijn de favoriete plekken van bacteriën. Ze verzamelen zich in onze oksels, rond de voeten, in onze lichaamsplooien enz. Daar vinden ze voldoende voedsel om zich snel en intensief te vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot een sterke geur.

Maar er spelen nog andere factoren een rol bij geurontwikkeling:

  • Geslachtshormonen
  • Metabole afbraakproducten
  • Huidafscheidingen
  • Persoonlijke huid- en lichaamschemie
  • Consumptie van bepaalde voedingsmiddelen en stimulerende middelen
  • Bij obesitas ontstaan meer huidplooien op het lichaam, waardoor er ook een grotere lichaamsgeur kan ontstaan.

Verschillende ziekten en medicatie kunnen ook zorgen voor een verandering van de lichaamsgeur. Bij slecht werkende nieren kan bijvoorbeeld iemands adem naar urine beginnen ruiken. Bij een aantal stofwisselingsziekten ontstaat dan weer een typische ammoniakgeur. Algemeen gesteld kunnen we concluderen dat de biochemische samenstelling van lichaamsgeuren heel complex is.

Recent wetenschappelijk onderzoek lijkt er echter op te wijzen dat ook leeftijd een rol speelt. Zo blijkt uit een Amerikaanse studie dat ons zweet een andere samenstelling krijgt als we ouder worden. Er blijven echter nog veel vragen onbeantwoord. Wetenschappers geloven dat een specifieke lichaamsgeur kan worden geassocieerd met ouderen vanaf 75 jaar.

Dat zou verband kunnen houden met bepaalde levensfactoren die ook veranderen bij mensen op deze leeftijd.

Maar misschien speelt er nog een andere factor mee: onze reukzin. Ons reukvermogen neemt immers af vanaf de leeftijd van 55 jaar. Zou het kunnen dat sommige ouderen hun lichaamsgeur niet meer zo intensief waarnemen omdat hun reukvermogen sterk is achteruitgegaan?

Daarbij komt dat veel senioren hun persoonlijke hygiëne ook minder goed op peil kunnen houden. Als ouderen moeite hebben om zich te bewegen dan wordt het ook minder vanzelfsprekend om dagelijks een bad of douche te nemen. En als ze bedlegerig worden, dan zijn ze volledig afhankelijk van anderen om hun hygiëne te verzorgen. Ouderen die in hun eigen woning willen blijven wonen, kunnen deze wel comfortabeler en toegankelijker maken door bijvoorbeeld een traplift te installeren. Hierdoor kunnen ze misschien gemakkelijker de verdieping met de badkamer bereiken.

Eetgewoonten veranderen

Op latere leeftijd veranderen onze eetgewoonten soms ook. Veel ouderen koken niet meer zelf, maar ze krijgen maaltijden aan huis. Doordat ze dan niet meer zelf kiezen wat ze eten, verandert dit hun dieet. En een ander dieet kan leiden tot een andere lichaamschemie, en als gevolg daarvan een andere lichaamsgeur. Het is moeilijk vast te stellen welke factor in het dieet een lichaamsgeur veroorzaakt. Maar als u denkt dat een lichaamsgeur afkomstig is van een bepaald voedingsmiddel, kan het de moeite lonen om uw voedingspatroon eens enkele weken aan te passen.

Gewoontes en de leefomgeving

Ook welke leefgewoontes en leefomstandigheden iemand heeft, is belangrijk voor het ontstaan van lichaamsgeuren. Als je minder buitenkomt in de frisse lucht, en de ramen altijd gesloten houdt, ontstaan er al snel muffe geurtjes, zowel in huis als in je kleren. Bovendien heeft elk huis een soort van ‘geurgeheugen’, dat wordt gevormd door de tapijten, dekens, gordijnen en meubels die jarenlang bepaalde aroma’s hebben opgenomen.

Als je huis vol oude meubels staat, dan kan het zijn dat dit de oorzaak is van een muffe geur. De kleren die men thuis draagt, nemen deze geuren vervolgens over. Om hier iets aan te doen, is het belangrijk om regelmatig kleding, beddengoed, gordijnen enz. grondig te wassen, liefst op een hoge temperatuur en met een aangepast wasmiddel voor het verwijderen van geurtjes.

Vergeet ook niet om regelmatig uw woning te verluchten, dat is niet alleen belangrijk voor uw gezondheid en om virussen en bacteriën te bestrijden, het zorgt ook gewoon voor een fris ruikende woning.

Heeft u trouwens een voorkeur voor bepaalde parfums of een eau de cologne? Oudere mensen hebben met hun verminderde reukzin niet altijd in de gaten dat ze teveel parfum gebruiken. Ook die geuren dringen dan weer door in hun kleding en in de woning, waardoor er voortdurend een wasem van parfum in de lucht kan hangen.

Incontinentie

Mensen van 65 jaar en ouder hebben soms last van een vorm van incontinentie. Uiteraard heeft dit ook allerlei geurproblemen tot gevolg. Deze zorgen niet alleen voor een lichaamsgeur, ze kunnen ook geurtjes vormen in de woonkamer, slaapkamer en kledij. Bij mensen met incontinentie is het dan ook essentieel dat er verhoogde inspanningen worden geleverd op het gebied van persoonlijke hygiëne.

Lichaamsgeuren op oudere leeftijd voorkomen en aanpakken

Het lijkt misschien een bijkomstigheid, maar lichaamsgeur op oudere leeftijd is vaak geen onbelangrijk probleem. Het kan storend zijn voor de persoon die ermee rondloopt, maar ook voor zijn of haar omgeving. Het kan zelfs leiden tot isolement en eenzaamheid. Het is dan ook belangrijk om het probleem op de gepaste manier aan te pakken. Eenvoudige maatregelen kunnen al veel effect hebben.

Wat is de specifieke oorzaak?

Als het probleem een gevolg is van een gebrek aan persoonlijke hygiëne, muffe kleding of een onfris ruikend interieur, dan kan dit eenvoudig worden verholpen. De badkamer kan bijvoorbeeld beter bereikbaar worden gemaakt met behulp van een traplift, of er kan een verzorger aan huis komen om de oudere te helpen met zijn persoonlijke hygiëne.

Kunnen bepaalde hygiëneproducten helpen?

Het kan ook de moeite lonen om eens te bekijken welke hygiëneproducten iemand gebruikt. Sommige producten werken beter dan andere in de bestrijding van geurtjes, en het is maar een kleine moeite om een andere soort zeep of parfum te kopen. Let erop dat u geen agressieve producten koopt die de fragiele huid kunnen beschadigen. Deze zullen na verloop van tijd juist zorgen voor meer geuroverlast.

In geval van incontinentie is het nog belangrijker om de huid goed te verzorgen. Urine is namelijk erg agressief voor de huid. Verzorgende en hydraterende hygiëneproducten kunnen de beschadigde huid helpen herstellen.

Het belangrijkste dat men kan doen om lichaamsgeuren te voorkomen is dus een goede persoonlijke verzorging, met de juiste producten, naast een goed onderhoud van de eigen woning, waarbij beddengoed, gordijnen, tapijten en meubels regelmatig en grondig worden gereinigd. Om de eigen woning voor ouderen zo comfortabel en toegankelijk mogelijk te maken, kunt u de woning ook laten aanpassen. Denk daarbij aan een traplift, handgrepen of een stoel in de douche, een inloopdouche zonder drempel enz.

Lichaamsgeuren op oudere leeftijd kunnen dan misschien onaangenaam zijn, er zijn vele manieren om ze te voorkomen en aan te pakken.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions is dé internationale specialist in huisliften en trapliften. Onze producten worden ontwikkeld op basis van onze jarenlange ervaring en technische expertise. We produceren onze liften en trapliften in onze eigen fabriek, en het onderhoud en de installatie worden verzorgd door ons uitgebreide netwerk van ervaren installateurs. We leveren steeds een product op maat, afgestemd op uw wensen en aangepast aan de specificiteit van uw woning en interieur. Ontdek zelf hoe eenvoudig en betaalbaar onze thuis- en trapliften zijn, en neem vandaag nog contact met onze adviseurs. Zij komen geheel vrijblijvend langs bij u thuis om de mogelijkheden te bekijken en u een voorstel op maat te doen.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.