Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Kent u het verschil tussen randaarding en penaarding?

Kent u het verschil tussen randaarding en penaarding

In België mogen enkel stopcontacten met penaarding gebruikt worden. In Nederland worden dan weer stopcontacten met randaarding gebruikt. Hoe werkt aarding precies en wat is het verschil tussen randaarding en penaarding?

Aarding: een veiligheid voor elektrische apparaten

Zowel in België als in Nederland bedraagt de netspanning in woningen 230 volt. Wanneer een persoon met zo’n hoge spanning in contact komt, kan dat levensbedreigend zijn. Daarom is het noodzakelijk dat een vakman ervoor zorgt dat alle elektrische toestellen geaard worden. Met een aardingsdraad wordt de stroom afgeleid naar de aarde. Zo kunnen we onze toestellen veilig gebruiken, zonder enige kans op elektrocutie. U herkent een aardingsdraad aan zijn geelgroene kleur.

In oude gebouwen komt het soms voor dat stopcontacten niet geaard zijn. Bij verbouwingen of renovaties bent u zowel in België als in Nederland verplicht om aarding te voorzien.

Randaarding voor stopcontacten in Nederland

Ook al zijn België en Nederland dichte buren en zijn ze beiden lid van de Europese Unie: hun stopcontacten zien er toch anders uit.

In Nederland worden stopcontacten met randaarding gebruikt. In deze stopcontacten zitten extra contactpunten. Die contactpunten zijn aan een aarde-elektrode verbonden via een aardingsdraad. De aarde-elektrode zit onder de grond en bestaat uit koper of verzinkt metaal. Dankzij de extra contactpunten wordt de stroom indirect via de aardingsdraad afgeleid. Daarom wordt dit soort aarding ook wel randaarding genoemd.

Hieronder ziet u een foto van een stopcontact met randaarding.

Penaarding voor stopcontacten in België

In 1981 verscheen het AREI in België. Deze afkorting staat voor Algemeen Reglement Elektrische Installaties. Sindsdien zijn aardingen verplicht bij alle nieuwe stopcontacten en lichtpunten. In België is penaarding standaard. U herkent een stopcontact met penaarding aan het kleine zilveren staafje dat u in het stopcontact ziet zitten. Wanneer u in België een stekker in het stopcontact steekt, wordt een elektrisch toestel meteen aan de aarding gelinkt en wordt de stroom onmiddellijk afgeleid.

In België bent u verplicht om bij verbouwingen of renovaties stopcontacten met aarding te voorzien. De stopcontacten moeten daarnaast ook veilig zijn voor kinderen. Bij dergelijke stopcontacten worden de twee openingen afgesloten met een klepje.

Hieronder ziet u een foto van een stopcontact met penaarding.

Penaarding of randaarding?

We kunnen u meteen geruststellen: zowel stopcontacten met penaarding als stopcontacten met randaarding zijn veilig in gebruik. In beide gevallen wordt de stroom afgeleid via de aarding. De stopcontacten zien er wel iets anders uit, maar de stekkers van uw apparaten zullen zowel op de Nederlandse als op de Belgische stopcontacten passen.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.