Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Is humor universeel en tijdloos?

Is humor universeel en tijdloos

Humor is zo oud als de mensheid. Maar een dijenkletser van honderd jaar geleden wordt in deze moderne tijden misschien niet helemaal meer begrepen … En wat voor een Amerikaan op de lachspieren werkt, leidt bij een Chinees misschien tot fronsende wenkbrauwen.

Humor is niet alleen leeftijdsgebonden, het wordt ook sterk beïnvloed door de cultuur waarin iemand opgroeit en zijn opleidingsniveau. In deze blog gaan we er dieper op in.

Kinderen lachen met slapstick

Kinderen lachen veel vaker dan volwassenen. Peuters vinden het geweldig wanneer u gekke bekken trekt of plots ‘kiekeboe’ roept nadat u even verdwenen was. Kleuters brengt u dan weer aan het lachen met grappige rijmpjes of vieze, verboden woorden.

De meeste oudere kinderen vinden uitvergrote personages en situaties hilarisch. Dergelijke slapstick is erg beeldend en dus toegankelijker dan andere vormen van humor. Ook volwassenen kunnen al eens lachen met slapstick. Dit genre was erg populair met de opkomst van de stomme films. De Engelse komiek Charlie Chaplin was een meester binnen dit type humor en bracht geweldig veel kijkers aan het lachen.

Over de grenzen heen

Het spreekt voor zich dat humor enorm cultuurgebonden is. Ook religie speelt een grote rol bij wat mensen al dan niet grappig vinden. Denk maar aan de West-Europese cartoons over de profeet Mohammed die niet door iedereen gesmaakt worden. Daarnaast verschilt de functie van humor binnen elk werelddeel. In de westerse cultuur gebruiken we humor om situaties te relativeren en zo de spanning te verminderen. In het Oosten wordt humor dan weer vaker gebruikt om iets uit te leggen.

Een zeer uitgesproken vorm van humor is de Britse humor. Hierbij worden zelfspot, ironie en zwarte humor niet uit de weg gegaan. Die aspecten zorgen ervoor dat mensen uit sommige andere culturen deze humor als aanstootgevend kunnen beschouwen. Maar ook binnen de eigen cultuur kunnen smaken verschillen. De recente MeToo-beweging zorgde ervoor dat vele westerlingen anders gingen kijken naar moppen die ze vroeger wel vermakelijk vonden.

Amerikaanse humor wordt dan weer als de tegenhanger gezien van de verfijnde Britse comedy. Amerikanen houden van zogeheten typetjes en wat plattere, meer uitgesproken humor waarbij kwetsende opmerkingen of moppen minder van toepassing zijn. En wat zou Amerikaanse humor zijn zonder de welbekende lachband? In Europa beschouwen sommigen die als enorm storend, terwijl anderen er geen graten in zien.

Ook opleiding spelt een rol

Uit onderzoek blijkt dat laagopgeleiden en hoogopgeleiden op een heel andere manier naar humor kijken. Zo zouden laaggeschoolden op zoek gaan naar herkenbaarheid. Ontspanning is voor hen daarbij de belangrijkste motivatie. Hoogopgeleiden daarentegen houden meer van humor met lagen, maatschappijkritische verwijzingen en onvoorspelbare wendingen.

Kies vooral zelf

Er zijn heel wat factoren die een rol spelen bij wat iemand al dan niet grappig vindt. Zeker is alvast dat humor niet universeel of tijdloos is en dat zal het wellicht ook nooit zijn. Al die verschillende stijlen en smaken kunnen tot een erg uitgebreid aanbod leiden. Kies dus vooral zelf wat u grappig vindt, humor is ten slotte ook erg persoonlijk.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.