Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Is het AstraZeneca-vaccin veilig voor 65-plussers?

Is het Astra Zeneca vaccin veilig voor 65 plussers

Er heerst paniek omtrent het AstraZeneca-vaccin, één van de vaccins die het coronavirus een halt moet toeroepen. Het Europees Geneesmiddelenbureau gaf nochtans een positief advies over het vaccin zonder leeftijdsbeperking. Daar denken ze in sommige landen toch anders over. Onder meer Duitsland en Frankrijk beweren dat er té weinig gegevens zijn die garanderen dat het vaccin voldoende aanslaat bij ouderen. Ook in België volgen experten die mening. Onze Hoge Gezondheidsraad adviseerde om 55-plussers niet te vaccineren met het beruchte vaccin. Heel wat mensen zien de bomen door het bos niet meer en er rijzen steeds meer vragen en twijfels. In deze blog zetten we alles even op een rijtje voor u.

Tegenstrijdige adviezen voor 55-plussers

De Wereldgezondheidsorganisatie geeft een aanbeveling dat het vaccin geschikt is voor 65-plussers. Veel landen, waaronder België, nemen deze aanbeveling met een korrel zout. De verzamelde gegevens die de effectiviteit van het vaccin voor 55-plussers aantonen, zijn eerder gering. Om die reden kiest België ervoor om het AstraZeneca-vaccin niet toe de dienen aan 55-plussers. Daarmee ondermijnen onze experten en beleidsmakers de effectiviteit van het vaccin niet, maar kiezen ze wel voor vaccins die berusten op meer onderzoek binnen die leeftijdsgroep. Aangezien bepaalde landen alleen zullen beschikken over het AstraZeneca-vaccin, is het logisch dat ze deze zullen aanwenden. België heeft echter de keuze, waardoor ons land het vaccin voorlopig links laat liggen voor onze 55-plussers. Ook 65-plussers krijgen het vaccin bijgevolg niet toegediend.

Is het AstraZeneca-vaccin wel veilig voor andere leeftijdsgroepen?

Niet alleen 65-plussers uiten hun ongerustheid, ook andere leeftijdsgroepen die het vaccin wel degelijk zullen toegediend krijgen, zitten met twijfels. Toch hoeven ze zich geen zorgen te maken. Voor mensen onder de 55 bestaat er immers voldoende bewijskrachtige data dat het AstraZeneca-vaccin oerdegelijk werkt. Na twee dosissen met twaalf weken tussen, vertoont het vaccin een doeltreffendheid van meer dan 82% bij een milde ziekte, zoals een COVID-19-infectie. Meer nog, de doeltreffendheid bij een hospitalisatie, ernstige ziekte en overlijden is 100%. De mensen die het AstraZeneca-vaccin toegediend zullen krijgen, kunnen dus op hun beide oren slapen.

Is een derde prik van het AstraZeneca-vaccin noodzakelijk?

Na een eerste en tweede prik zouden we ook een derde prik voorgeschoteld krijgen. De bedrijven die de voorbije jaren sleutelden aan de vaccins, blijven immers ook vandaag verder ontwikkelen en onderzoeken. Zowel Pfizer als Moderna en AstraZenaca experimenteren met hun vaccin en voeren mogelijks lichte aanpassingen door in de RNA-code, de genetische code die invloed uitoefent op ons immuunsysteem. Door wijzigingen aan te brengen, proberen onderzoekers ons immuunsysteem op een andere manier te stimuleren met het oog op een bredere bescherming. Het zou dus kunnen dat we binnen een jaar een derde prik nodig hebben, als een soort herhalingsvaccinatie.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.