Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Waarop letten bij de aanschaf van een hoorapparaat?

Waarop letten bij de aanschaf van een hoorapparaat

Naarmate we verouderen, kan ons gehoor achteruitgaan. Vaak wordt dit ouderdomsdoofheid genoemd. De belangrijkste oorzaak hiervan is de slijtage van de haarcellen in ons binnenoor. Natuurlijk kunnen ook factoren zoals slechte eetgewoonten, medicijngebruik of blootstelling aan lawaai een impact hebben op ons gehoor. Gelukkig heeft de technologische vooruitgang ons talloze hulpmiddelen opgeleverd bij gehoorverlies. Misschien overweegt u de aanschaf van een hoorapparaat. In dat geval moet u op een aantal zaken letten.

Het juiste hoorapparaat?

Uw keuze voor een hoorapparaat hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de ernst van uw gehoorverlies een grote rol. Maar ook uw dagdagelijkse activiteiten. Komt u bijvoorbeeld vaak in lawaaierige omgevingen of niet? Uw esthetische voorkeur is ook niet onbelangrijk. Is het voor u belangrijk dat uw hoorapparaat (nagenoeg) onzichtbaar is? Primeert voor u esthetiek op comfort? Dat zijn allemaal belangrijke vragen om de voor u juiste keuze te maken.

Wat voor de ene persoon werkt, is daarom niet de beste oplossing voor de andere. Gelukkig wordt een hoorapparaat altijd op maat gemaakt, net als een bril. In de meeste hoorcentra kunt u een testexemplaar uitproberen in de winkel zelf of uw hoorapparaat zelfs gedurende een proefperiode van een aantal weken of maanden uitproberen.

Types hoorapparaten

Overweegt u de aanschaf van een hoorapparaat? Dan is het interessant om te weten welke soorten apparaten er op de markt zijn. De meeste audiologen onderscheiden 3 types hoorapparaten waarbinnen ook nog heel wat verschillende merken, subtypes en extra opties beschikbaar zijn.

Hoorapparaat achter het oor

Een hoorapparaat dat achter uw oor wordt bevestigd, is door zijn krachtige technologie geschikt voor lichte en zware vormen van gehoorverlies en bestaat uit twee delen. Het stukje in het oor en het stukje achter het oor worden met elkaar verbonden via een transparant slangetje. Het binnenstukje is op maat gemaakt en past perfect in uw gehoorgang. Daardoor biedt het een uitstekende geluidskwaliteit, ook in lawaaierige omgevingen en blijft het toch vrij discreet.

Vandaag de dag valt geen enkel hoorapparaat nog erg op. Ook een hoorapparaat achter het oor heeft een discreet design. U kunt zelfs een exemplaar kiezen in uw huidskleur of haarkleur om het apparaat nog minder te doen opvallen. Of u kunt kiezen voor een trendy kleurtje. Een hoorapparaat is immers niets om u voor te schamen.

Het maatwerk maakt dit type comfortabel om te dragen. Bovendien is het gebruiksvriendelijk en vlot schoon te maken, zelfs wanneer u veel oorsmeer aanmaakt. In combinatie met een bril kan dit type iets minder comfortabel aanvoelen.

Hoorapparaat met kleine luidspreker in het oor

Een hoorapparaat met een kleine luidspreker in het oor is het meest populair. Het is namelijk uiterst discreet en staat toch geen geluidsverlies toe. Door het minimalistisch ontwerp is dit type bijna onzichtbaar en tegelijkertijd licht en comfortabel. Ook hierbij kunt u de behuizing afstemmen op uw huids- of haarkleur. Bovendien zijn sommige exemplaren uitgerust met Bluetooth, waardoor u in staat bent om rechtstreeks het geluid van uw Smart TV, smartphone, laptop of autoradio te beluisteren via uw apparaat.

De kleine luidspreker is vooral geschikt om lichte vormen van gehoorverlies op te vangen. Bij zware vormen van gehoorschade wordt eerder een apparaat achter het oor aangeraden, maar ook dan is dit type een optie. Het vraagt ook wel wat behendigheid om het in en uit te nemen en wat meer onderhoud, zeker als u veel oorsmeer aanmaakt.

Onzichtbaar hoorapparaat in het oor

Deze klasse van bijna tot volledig onzichtbare hoorapparaten is ontworpen om zo weinig mogelijk op te vallen. Deze apparaten zijn erg comfortabel, zeker in combinatie met een bril, aangezien ze geen irritaties veroorzaken achter de gehoorschelp. Van windgeruis heeft u ook minder last na aanschaf van een hoorapparaat van dit type.

Het bestaat uit één stuk en is het kleinste bestaande hoorapparaat. Ondanks het minuscule ontwerp bevat dit apparaatje hoogwaardige elektronica. Het vraagt wel wat handigheid om het te plaatsen en te verwijderen en u moet het vaker reinigen. De batterijduur is korter dan bij andere types gehoorapparaten, nl. slechts 3 tot 5 dagen.

Dit type is zeker niet geschikt voor elke vorm van gehoorverlies en ook niet voor ieder oor. Het wordt aangeraden bij lichte of matige gehoorschade. Afhankelijk van de breedte en vorm van uw gehoorgang wordt ook gekeken of een onzichtbaar hoorapparaat wel een optie is. Het wordt immers (diep) in de gehoorgang geplaatst dus er moet voldoende ruimte zijn.

Bij onzichtbare apparaten is er meestal ook geen ringleiding of schakelaar om bijvoorbeeld het volume bij te stellen. De meest recente exemplaren lossen dit op met een gebruiksvriendelijke app of een afstandsbediening. Meestal is er bij dit type hoorapparaat ook geen Bluetoothverbinding beschikbaar. Bovendien is het gevoeliger voor eventuele defecten. Aangezien dit kleine hoortoestelletje de hele gehoorgang afsluit en dicht bij het trommelvlies wordt geplaats, geeft het wel een heel natuurlijk geluid.

Types uitsluiten?

Last van keuzestress bij de aanschaf van een hoorapparaat? Begin dan met bepaalde types uit te sluiten op basis van uw type gehoorverlies. Bij hoogtonig gehoorverlies raadt men bijvoorbeeld aan om eerst een van de eerste twee types apparaten uit te proberen. Interessant is ook de mogelijkheid van een vaste Li-ion-batterij. Zo kunt u uw apparaat net als uw smartphone gewoon ’s nachts tijdens uw slaap opladen. Op het onzichtbare type na, is dit voor de meeste merken hoorapparaten al een optie.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking