Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Hoe kun je gewrichtsproblemen voorkomen?

Met het woord ‘gewrichtspijn’ verwijzen we naar allerlei aandoeningen die te maken hebben met stramme en stijve gewrichten. De bekendste vormen van gewrichtspijn zijn artrose en artritis. Dergelijke aandoeningen waarbij we moeite hebben om soepel te bewegen, noemen we in de volksmond ook reuma. Dit soort klachten kunnen erg vervelend zijn in het dagelijks leven, maar gelukkig zijn er manieren om ze te voorkomen en in zekere mate ook te behandelen.

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende reumatologische aandoening, en het treft vooral mensen van 40 jaar en ouder. De belangrijkste symptomen van artrose zijn gewrichtspijn en moeilijkheden met het maken van bepaalde bewegingen, als gevolg van gewrichtsproblemen in de wervelkolom, knieën, vingers, heup enz. Het komt in mindere mate ook voor rond gewrichten zoals de ellenbogen, polsen en enkels.

Onze gewrichten zorgen voor de verbinding tussen twee botten, en ze bestaan uit kraakbeen. Dit kraakbeen rust op het bot en wordt omgeven door het zogenaamde ‘gewrichtskapsel’. Hierin bevindt zich het synoviale membraan, een soort smeermiddel dat het gewricht helpt te bewegen. Maar bij artrose begint dit kraakbeen te fragmenteren. De losse fragmenten komen in contact met het synoviale membraan en dit leidt tot ontstekingen.

Sommige gewrichten die we op een repetitieve manier belasten zullen sneller pijnlijk worden. Dat komt omdat te intense belasting van een gewricht leidt tot een achteruitgang van het hyaliene kraakbeen. Hierdoor beweegt het gewricht moeilijker en kan acute spierpijn ontstaan.

Gewrichten die vaak worden blootgesteld aan een zware belasting, zijn bijvoorbeeld onze ellenbogen, polsen en vingers. Ook de heupen worden vaak pijnlijker als we ouder worden, net zoals de knieën bij mensen die een heel leven staand hebben moeten werken, of die op een andere manier hun knieën overbelast hebben. Ten slotte kunnen ook de enkels een belangrijke bron van pijn zijn, doordat we ze bij een verkeerde beweging gemakkelijk kunnen verzwikken.

Gezond eten

Om de belasting van de gewrichten te verlichten, is het belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Dat wil zeggen, gezond en evenwichtig eten.

Bovendien zou volgens sommige onderzoekers een dieet dat veel antioxidanten bevat kunnen helpen om verouderingsverschijnselen te voorkomen. Om onze botten sterk te houden, is een voldoende calciuminname belangrijk. Consumptie van verschillende soorten zuivelproducten kan hierbij helpen.

Er zijn ook voedingsmiddelen die ons lichaam helpen om ontstekingen te voorkomen en te bestrijden. Denk daarbij aan knoflook, ajuinen, kersen, gember of ook nog kurkuma.

Regelmatig stretchen

U heeft misschien al wel gemerkt dat u vooral ‘s ochtends last kunt hebben van stijve spieren en gewrichten. Nadat we een beetje hebben rondgewandeld verdwijnen deze klachten vaak vanzelf. Op dezelfde manier kan stretchen en elke vorm van lichaamsbeweging (zwemmen, yoga, enz.) helpen om onze spieren en gewrichten soepel te houden of te maken.

Met andere woorden, vijf minuten ochtendgymnastiek kunnen u een hele dag spier- en gewrichtspijn besparen!

Massages om de pijn te verlichten

In de traditionele Aziatische geneeskunde wordt er vaak gebruikgemaakt van massagetechnieken om pijn te behandelen. Maar ook in onze Westerse kinesitherapie wordt regelmatig een massagebehandeling toegepast. Deze helpen om geblokkeerde spieren en gewrichten los te maken, en hierdoor bevorderen ze onze mobiliteit. Andere alternatieve behandelingsmethoden, naast medicatie, zijn spabehandelingen in bijvoorbeeld een kuuroord of thermen, infraroodsauna’s en acupunctuur.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions is dé internationale specialist in huisliften en trapliften. Onze producten worden ontwikkeld op basis van onze jarenlange ervaring en technische expertise. We produceren onze liften en trapliften in onze eigen fabriek, en het onderhoud en de installatie worden verzorgd door ons uitgebreide netwerk van ervaren installateurs. We leveren steeds een product op maat, afgestemd op uw wensen en aangepast aan de specificiteit van uw woning en interieur. Ontdek zelf hoe eenvoudig en betaalbaar onze thuis- en trapliften zijn, en neem vandaag nog contact met onze adviseurs. Zij komen geheel vrijblijvend langs bij u thuis om de mogelijkheden te bekijken en u een voorstel op maat te doen.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Maak gebruik van ons lentecondities en krijg tot €1000 korting!

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.