Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Hoe kom ik in aanmerking als mantelzorger?

Hoe kom ik in aanmerking als mantelzorger

Volgens de Vlaamse Ouderenraad zijn er naar schatting meer dan 600.000 mantelzorgers actief in België. Mantelzorgers dragen op vrijwillige basis zorg voor hulpbehoevenden uit hun nabije omgeving. Wist u dat elke mantelzorger erkenning kan aanvragen bij zijn of haar ziekenfonds? En dat die in bepaalde gevallen ook recht heeft op mantelzorgverlof en premies? In deze blog ontdekt u welke voorwaarden hieraan verbonden zijn.

Vanaf wanneer bent u een mantelzorger?

Zodra u op vrijwillige basis iemand verzorgt omwille van ouderdom, ziekte, handicap, psychische kwetsbaarheid of verslavingsproblematiek, bent u een mantelzorger. Uiteraard moet u als mantelzorger een emotionele band hebben met de zorgvrager. De zorgbehoevende kan dus evengoed een kind, een ouder, een vriend, of uw partner zijn. Als er geen persoonlijke band is met de hulpbehoevende en u ingeschakeld wordt door een organisatie, bent u een vrijwilliger.

Voorwaarden om erkend te worden als mantelzorger

Iedereen kan erkend worden als mantelzorger, maar moet daarvoor wel aan enkele voorwaarden voldoen. Een mantelverzorger moet een vertrouwensrelatie hebben met de zorgvrager, in België verblijven, ingeschreven zijn in het bevolkings- of vreemdelingenregister en zorg dragen voor een zorgbehoevende persoon.

De zorgvrager moet kwetsbaar zijn door ziekte of handicap, mag niet langer dan negentig dagen opgenomen zijn in een residentiële structuur en moet ten slotte bijstand krijgen van een mantelzorger en een professionele zorgverlener.

Mantelzorgers zorgen ervoor dat de zelfredzaamheid van de zorgvrager hoger ligt en dat de sociale contacten behouden worden.

Erkenning aanvragen bij het ziekenfonds

Iedereen die aan de bovenstaande voorwaarden voldoet, kan erkenning aanvragen als mantelzorger. U kunt eenvoudig een formulier verkrijgen bij uw ziekenfonds, dat u ondertekend terug moet bezorgen. Zodra u dat ondertekend heeft, wordt u erkend als mantelzorger. Binnen een termijn van twaalf weken ontvangt u daarna de nodige attesten.

De erkenning als mantelzorger kan stopgezet worden op verzoek van de mantelzorger of de zorgvrager. Dit kan zowel bij overlijden, bij een permanente opname in een voorziening of na de beëindiging van de zorgafhankelijkheid.

Premies voor mantelzorgers

Omdat mantelzorg vaak extra kosten met zich meebrengt, heeft u als mantelzorger recht op enkele premies. Uw stad of gemeente kan een mantelzorgpremie voorzien. Deze premie wordt jaarlijks toegekend en het bedrag verschilt per locatie. Voor meer informatie richt u zich dus het best tot de website van uw gemeente of het stadhuis in uw buurt.

Naast de mantelzorgpremie is er ook een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. De aanvraag voor zo’n maandelijks zorgbudget kunt u indienen via de Vlaamse Zorgkas.

Het recht op mantelzorgverlof

Sinds september 2020 kunt u als erkend mantelzorger ook aanspraak maken op het mantelzorgverlof. Dat verlof stelt u in staat om uw arbeidsprestaties gedeeltelijk of volledig te onderbreken om voor een zorgbehoevende persoon te zorgen. Een voorwaarde is wel dat u een erkende mantelzorger bent met sociaal recht. Hierop kunt u een beroep doen wanneer u gedurende minstens 50 uur per maand of 600 uur per jaar zorg biedt aan de zorgbehoevende en dat voor niet-professionele doeleinden. Om aanspraak te maken op het sociaal recht en dus ook op het mantelzorgverlof, vraagt u de erkenning aan via uw ziekenfonds.

Als uw aanvraag tot sociaal gerechtigde goedgekeurd wordt en u aanspraak maakt op mantelzorgverlof, dient u uw aanvraag in via de RvA. Meer informatie hierover vindt u op deze website.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.