Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Hoe groot is de zelfredzaamheid van ouderen?

Hoe groot is de zelfredzaamheid van ouderen

Het woord zegt het al, zelfredzaamheid betekent ‘jezelf kunnen redden’, of beter, ‘voor jezelf kunnen zorgen’. Wie zelfredzaam is, kan zich in alle aspecten van het dagelijkse leven behelpen, zonder professionele ondersteuning of hulpmiddelen. Hoe ouder u wordt, het moeilijk het soms is om alles nog zelf te doen. Gelukkig zijn er heel wat mensen in de buurt en handige hulpmiddelen die u kunnen helpen, voordat u genoodzaakt bent om professionele hulp in te roepen.

Zelfredzaamheid bepaalt het welbevinden

Hoe langer u voor uzelf kunt blijven zorgen of in grote mate zelfstandig kunt leven, hoe langer u in uw eigen huis kunt blijven wonen en hoe langer u uw eigen leven vorm kunt blijven geven. Dat is iets waar we allemaal naar streven, toch? Wie zelfredzaam is op oudere leeftijd, blijft actief, zowel op lichamelijk als op sociaal vlak. Wie steeds meer professionele hulp moet inroepen of niet langer alleen thuis kan wonen, wordt inactiever en vaak ook ongelukkiger. Gelukkig zijn er heel wat mogelijkheden om zolang mogelijk zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen.

Manieren om als senior voor uzelf te blijven zorgen

In deze blog geven we u graag wat tips om langer zelfstandig thuis te kunnen leven, wat niet betekent dat u niet de hulp van anderen kunt inroepen, integendeel! Zelfredzaamheid wordt vaak ook samenredzaamheid genoemd, waarmee we bedoelen dat u ook uzelf kunt behelpen dankzij hier en daar wat hulp van vrienden, familie, buren of vrijwilligers.

Enkele tips om als oudere zelfstandig te blijven

Tip 1: doe enkele kleine aanpassingen voor meer comfort

Een ongelukje is snel gebeurd. Wegglijden in de douche, niet meer van het toilet geraken, of een valpartij ’s nachts omdat het te donker is en u uw evenwicht verliest. Dergelijke gebeurtenissen kunnen nare gevolgen hebben. Misschien is een in hoogte verstelbaar toilet of een douchecabine met valpreventie een goed idee? Plaats ook ledlampjes in de gang die bij beweging geactiveerd worden. Zo hebt u automatisch wat licht als u ’s nachts moet opstaan om bijvoorbeeld naar het toilet te gaan.

Tip 2: durf om hulp te vragen

Het is geen schande om af en toe wat hulp in te roepen. Het is niet de bedoeling dat u met zware boodschappen moet sleuren of uw hele tuin zelf moet blijven onderhouden. Luister naar uw lichaam. Als het nodig is, vraag dan uw buurvrouw om wat boodschappen voor u mee te brengen wanneer ze naar de winkel gaat, en laat uw kleinkinderen het gras maaien. Verwen hen daarna met iets lekkers om hen te bedanken.

Tip 3: denk na over de locatie van uw slaapkamer

We zien vaak dat senioren ervoor kiezen om hun slaapkamer naar de benedenverdieping te verhuizen wanneer ze de trap niet vlot meer op en af geraken. Wat jammer is, want u verliest zo heel wat ruimte als u de bovenverdieping nooit meer gebruikt. Er is beneden ook niet altijd een kamer over om tot slaapkamer om te bouwen. Hebt u al eens nagedacht over een traplift? Die investering kan interessanter zijn dan te moeten verhuizen of het potentieel van uw bovenverdieping niet meer te kunnen benutten.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.