Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Hoe gingen we vroeger om met pandemieën?

Hoe gingen we vroeger met pandemieen om

Het coronavirus SARS CoV-2 houdt onze moderne wereld al bijna twee jaar in zijn greep. Voor de meesten onder ons is dit de eerste pandemie die ze meemaken. Maar het is slechts zo’n honderd jaar geleden dat een andere pandemie woedde: de Spaanse griep. Eeuwen daarvoor was de pest alomtegenwoordig. Intussen is onze medische kennis aanzienlijk toegenomen en is de gezondheidszorg beter dan ooit. Daardoor zijn we beter gewapend tegen ziektes dan vroeger.

Van epidemie naar pandemie

Tegenwoordig zijn we mobieler dan ooit. De moderne luchtvaart maakt het voor velen mogelijk om binnen een beperkte tijd aan de andere kant van de wereld te raken. Aangezien die mobiliteit in het verleden beperkter was, raakten ziekten minder snel verspreid. Virussen en bacteriën konden vele slachtoffers maken, omdat de hygiënische omstandigheden een pak slechter waren, maar meestal was er slechts sprake van een epidemie.

Als we over een pandemie spreken, betekent dit dat een epidemie zich wereldwijd heeft verspreid. Over pandemieën in de Antieke Oudheid is weinig bekend. De oudste pandemie waarvan we weet hebben, is de welbekende pest, of Zwarte Dood.

De pest

Oorsprong

Tijdens de middeleeuwen floreerde de handel met het Oosten. Men vermoedt dat pestbacteriën, afkomstig van Aziatische knaagdieren zo in Europa terechtkwamen. Ook het uiterste Noorden van Europa en Rusland werden zwaar door de ziekte getroffen. Er wordt geschat dat de eerste uitbraak van de pest wereldwijd zo’n 75 miljoen doden heeft gemaakt. De pest bleef woeden tot in de 19e eeuw, maar dan eerder als epidemie.

Een straf van God

In de 14e eeuw was nog weinig bekend over ziektes en hoe die van mens tot mens overdraagbaar waren. Velen vermoedden dat de pest een goddelijke straf was. Waar we nu massaal proberen om contact zoveel mogelijk te vermijden, werden er toen bijeenkomsten georganiseerd om te bidden tegen de verspreiding van de ziekte.

Mensen gingen op zoek naar een zondebok voor deze gigantische ramp. Zo dachten ze dat Joden de waterputten vergiftigd zouden hebben. Joden werden minder getroffen door de ziekte, want handen wassen is een belangrijk ritueel binnen hun geloof. Voor buitenstaanders was dit een reden te meer om vast te houden aan de schuld van de Joden. Die werden dan ook massaal vervolgd en vermoord.

Behandelingen

Verder werden vuren aangestoken met pek en kruiden. Men dacht namelijk dat gevaarlijke winden de ziekte verspreidden en wilden het voor gebruiken om de verspreiding te voorkomen. Daarnaast is het beeld van de pestmeesters u wellicht bekend. Die doken pas op tijdens latere pestepidemieën. Oorspronkelijk probeerden gewone dokters de zieken te behandelen. Pas jaren later, in de 16e eeuw, begon men zieken in pesthuizen te isoleren. Pestlijders werden behandeld met zweetkuren, aderlatingen of het uitsnijden van builen. Geen van die behandelingen bracht enig soelaas.

De quarantaine die we nu ook nog kennen, vindt zijn oorsprong tijdens de pestepidemie. Omdat men al snel vermoedde dat het virus via zeemannen en handelaars werd binnengebracht, moesten schepen 40 dagen, of quaranta giorni, in de Italiaanse havens blijven liggen. Zo wou men vermijden dat het virus Europa kon binnenkomen.

De Spaanse Griep

De Spaanse Griep is de meest recente pandemie. De Eerste Wereldoorlog was nog niet goed ten einde, of deze griep deed zijn intrede en maakte uiteindelijk miljoenen doden. Vooral jongvolwassenen waren het grootste slachtoffer. Het einde van de oorlog zorgde voor een snelle verspreiding van de ziekte: soldaten keerden huiswaarts en brachten de ziekte mee.

Verschillende landen namen maatregelen om de verspreiding tegen te gaan, maar uiteindelijk werd wellicht een derde van de wereldbevolking besmet. In 1920 kwam de Spaanse Griep abrupt ten einde. Waarschijnlijk was er voldoende immuniteit opgebouwd en is het virus spontaan in kracht afgenomen. Hopelijk mogen we verwachten dat dit vroeg of laat ook met het coronavirus gebeurt.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.