Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Hoe gezond ben ik? En hoe kan ik dat meten?

Hoe gezond ben ik? En hoe kan ik dat meten?

We weten al lang dat ‘gezond zijn’ niet hetzelfde betekent als ‘niet ziek zijn’. En natuurlijk zijn er ook een boel sluimerende ziekten met vage of subtiele indicaties. Maar als u niet altijd kunt afgaan op duidelijke symptomen, hoe kunt u dan achterhalen hoe gezond u bent? Gelukkig zijn er een aantal zaken die u zelf kunt checken en waarvoor u meestal de juiste instrumenten in huis hebt.

Uw gewicht

Uw gewicht kan u niet vertellen of u ziek bent of gezond, maar het kan wel een indicator zijn of u waarschuwen voor gezondheidsrisico’s. Zo worden mensen met overgewicht vaak bij risicogroepen gerekend die gemakkelijker te maken krijgen met complicaties, bijvoorbeeld bij griep of besmetting met een coronavirus. Bent u ook nog eens 65+, dan behoort u meteen tot twee risicogroepen. Daarom wordt het belangrijker om uw gewicht in de gaten te houden naarmate u ouder wordt. Een te hoge BMI is ook een risicofactor om diabetes type 2 te ontwikkelen.

Tegenwoordig zijn er gelukkig al heel accurate weegschalen, al dan niet met app, waarop u veel meer kunt zien dan enkel uw gewicht. U kunt er bijvoorbeeld in percentages op aflezen waar die kilo’s precies vandaan komen, bv. 44,7 % lichaamsvet, 41,6 % watergewicht, 47,3 kg spiermassa en 3,1 kg botmassa. De meer gesofisticeerde weegschalen berekenen meteen ook uw BMI. Online vindt u bovendien verschillende hulpmiddelen om uw BMI te berekenen. Is die tussen de 25 en de 30, dan heeft u overgewicht. Een BMI hoger dan 30 wijst op obesitas.

Buik- en heupomtrek meten

Er is al veel geschreven over de correlatie tussen de buikomtrek en chronische gezondheidsklachten. Het is dus een goed idee om uw taille en heup te meten en de verhouding hiertussen te berekenen. Gebruik voor die meting een meetlint, zoals elk standaard naaisetje er vaak een bevat. Een gezonde tailleomtrek voor vrouwen is tussen de 68 en de 80 cm. Bij mannen is dat tussen de 79 en de 94 cm.

Lichaamstemperatuur meten

Uw lichaamstemperatuur kan wel een hele graad verschillen met die van iemand anders. Ook kan deze gaan schommelen onder invloed van uw hoeveelheid slaap, uw hormoonbalans, uw stressgehalte, enzovoort. De temperatuur zal verschillen naarmate u deze rectaal, in het oor, de mond of oksel meet. Als u ’s ochtends uw temperatuur meet, zal die ook lager liggen dan ’s avonds. Dus erg veel zegt dit cijfertje niet over uw gezondheid.

Toch is het nuttig om uw temperatuur in de gaten te houden. De gemiddelde lichaamstemperatuur ligt bij volwassenen tussen de 35,5 en de 37,2 °C. Bent u 65+, dan ligt uw lichaamstemperatuur wellicht onder de 37 °C. U heeft koorts wanneer u een lichaamstemperatuur heeft van boven de 38 °C (oor, rectaal), 37,8 °C (mond) of 37,2 °C (oksel). Bij een temperatuur onder de 35 °C spreekt men van onderkoeling.

Bloeddruk meten

Het is ook belangrijk om regelmatig uw bloeddruk te meten met een bloeddrukmeter, zeker wanneer uw cholesterolwaarden afwijkend zijn. Voor de meeste leeftijdscategorieën geldt dat een bloeddruk niet boven de 140/90 mag liggen. Hoewel, bij gezonde 60-plussers wordt een bloeddruk pas als te hoog beschouwd vanaf 160/90.

Saturatie meten

Sinds de coronacrisis is het nuttig om een saturatiemeter in huis te halen. Deze meet de hoeveelheid zuurstof in uw bloed. Een gezonde saturatie bedraagt 95 % en hoger. Pas vanaf een waarde van 90 % of lager, spreekt men van desaturatie en mag u zich zorgen maken.

Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot benauwdheid, vermoeidheid en verwardheid. Het is dus belangrijk om bij lage waarden uw huisarts te contacteren. Vooral bij (herstel van) een longinfectie of bij hart- en vaatziekten is het belangrijk om deze waarde op te volgen.

Hartslag

Uw hartslag opvolgen is ook iets dat u regelmatig moet doen, zeker naarmate u ouder wordt. Hiervoor legt u twee vingers op uw pols en telt u het aantal slagen van uw hart gedurende 30 seconden. Verdubbel dit aantal slagen om het aantal per minuut te weten te komen. De meeste bloeddruk- en saturatiemeters laten ook uw hartslag zien op de display.

Bij volwassenen ligt een normale hartslag in rust tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens het sporten kan uw hartslag verhogen naar 160 tot 180 slagen per minuut. Bepaalde emoties kunnen ook uw hartslag verhogen. Is uw hartslag abnormaal hoog buiten die omstandigheden, dan licht u best even uw arts in.

Zelf voor dokter spelen?

Door al die zaken regelmatig te meten en op te volgen, speelt u niet zelf voor dokter. Diagnoses laat u immers over aan experten. Maar door dit bij te houden weet u exact wat u moet vertellen bij plotselinge of chronische klachten en kunt u uw dokter wel helpen bij die diagnose. Tegenwoordig zijn er ook een heleboel handige gezondheidsapps om deze informatie in te bewaren.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking