Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Hoe evolueerde de rolstoel doorheen de tijd?

Hoe evolueerde de rolstoel doorheen de tijd

Mensen met een verminderde mobiliteit zijn er altijd al geweest. Welke hulpmiddelen gebruikten zij om zich te verplaatsen? We vertellen er meer over in deze blog.

De eerste rolstoel

Hulpmiddelen voor mensen met een beperkte mobiliteit zijn wellicht zo oud als de mensheid. De oudste rolstoel waar bewijs voor gevonden is, dateert van de zesde eeuw voor Christus. Op een Griekse vaas werd een afbeelding van een rolstoel gevonden en op een Chinese tafel uit dezelfde eeuw werd een inscriptie ontdekt.

De rolstoel van de koning

In de middeleeuwen werden mensen met een beperkte mobiliteit vaak als verschoppeling behandeld. Ze konden moeilijker werken, waardoor ze vaker moesten bedelen om te overleven. Pas in de achttiende eeuw zou de mentaliteit hierrond wijzigen.

We weten dat Koning Filips II van Spanje aan het einde van de zestiende eeuw gebruik maakte van een rolstoel. Die verschilde in grote mate van de rolstoel zoals we die nu kennen, maar volgens de afbeeldingen die terug te vinden zijn, was deze rolstoel best luxueus: de koning kon languit in de stoel liggen en er waren arm- en voetsteunen. Dergelijke rolstoelontwerpen waren wellicht enkel weggelegd voor de rijkere bevolking.

Meer gebruiksgemak

In de zeventiende eeuw ontwierp een verlamde klokkenmaker een rolstoel die de gebruiker zelf kon aansturen. Dat zorgde vanzelfsprekend voor een groter gebruiksgemak. In de eeuw die daarop volgde, werd een rolstoel ontwikkeld die lijkt op de rolstoelen die we vandaag kennen. Twee grote voorwielen en twee kleine achterwielen werden sindsdien de standaard voor rolstoelen. Tot in de negentiende eeuw bestonden zo goed als alle rolstoelen uit hout en riet.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakten heel wat soldaten gewond of verlamd, wat zorgde voor een wereldwijde nood aan rolstoelen. Sindsdien is de evolutie van de rolstoel snel vooruit gegaan ….

Naar een hedendaags ontwerp

In 1933 vonden twee ingenieurs, Jennings en Everest, de stalen, lichte en plooibare rolstoel uit. Hun ontwerp was zo ingenieus dat rolstoelen kort daarna massaproducten werden. Het originele ontwerp van deze rolstoel is nog steeds in gebruik, enkel de materialen werden aangepast naar de hedendaagse standaarden.

De scootmobiel

De Tweede Wereldoorlog zorgde opnieuw voor heel wat veteranen met een verminderde mobiliteit. In 1950 ontwierp George Klein de eerste rolstoelaandrijving. Die zorgde voor nog meer autonomie voor de gebruiker: rolstoelgebruikers konden zich nog makkelijker én vooral verder verplaatsen. Dit model leidde uiteindelijk tot het ontwerp van de scootmobiel.

De scootmobiel kwam er begin de jaren ’70 en valt intussen niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Door de grote afstand die deze scootmobiels kunnen afleggen, kunnen ook mensen met een verminderde mobiliteit optimaal van hun vrijheid genieten.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.