Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Het is Kerstmis: is religie enkel voor ouderen?

Is releigie enkel iets voor ouderen

Wie denkt aan Kerstmis denkt aan uitgedoste bomen, een gezellige tafel vol eten, familie en pakjes! Maar voor christenen is het in de eerste plaats de dag waarop de geboorte van Jezus Christus gevierd wordt. Voor ouderen lijkt het misschien alsof de jongere generaties totaal niet meer bezig zijn met religie. Maar is dat ook zo? In deze blog gaan we er dieper op in.

Religie in België

Zowat de helft van de Belgische bevolking is anno 2021 katholiek. Verder is een groot deel van de bevolking agnost of atheïst. Ten slotte zijn er ook nog christelijke minderheden, joden en moslims. Die laatsten vormen een minderheid binnen de Belgische bevolking, maar zijn wel de snelst groeiende religieuze groep.

Het is een feit dat ouderen in België geloviger zijn dan de jeugd en ook meer bedreven zijn in de beleving van hun geloof. De oorzaak daarvan moeten we wellicht in het verleden gaan zoeken. Zo’n zeventig jaar geleden waren de kerk en de staat nog niet gescheiden zoals nu. Religie was duidelijk verweven in het dagelijkse leven en werd velen met de paplepel ingegeven.

In de tweede helft van de twintigste eeuw kwam er een kentering: er trokken steeds minder mensen naar de kerk, men vond almaar minder kandidaten die priester wilden worden en er was een daling in het aantal kerkelijke doopsels, communies, huwelijken en begrafenissen. Ook de meldingen van seksueel misbruik binnen de kerk hebben daarbij niet geholpen.

Zijn jongeren bezig met religie?

Religie is zeker en vast niet alleen voor ouderen. Het is wel zo dat jongeren duidelijk op een andere manier bezig zijn met zingeving en religieuze activiteiten dan oudere generaties.

Uit recent onderzoek van de KU Leuven bij jongeren blijkt dat de meeste jongeren tussen 18 en 25 jaar zichzelf als algemeen religieus beschouwen. Dat betekent dat ze zeker en vast in iets geloven, maar daar geen godsdienstig label willen op plakken. De manier waarop zij spiritualiteit beleven, is dus veel persoonlijker dan vroeger. Het aantal jongeren dat aansluiting vindt bij een of andere religie is bijgevolg een pak beperkter dan bij de ouderen, maar tegelijk geeft 60% van de jongeren wel aan op de één of andere manier bezig te zijn met levensbeschouwing. Ten slotte blijkt ook dat zij zich heel tolerant opstellen ten opzichte van mensen die een andere religie aanhangen.

Hoewel we af en toe berichten binnenkrijgen van fundamentalistische jongeren die religieus of atheïstisch geïnspireerd zijn, komt sterk naar voren dat de meeste jongeren zich hier totaal niet in kunnen vinden en net heel open-minded tegenover hun medemens staan.

Hoe oud u ook bent, of welk geloof u ook verkiest, religie zou een houvast en regelmaat in uw leven bieden. Gelovigen hebben vaak een groter gevoel van zelfwaarde en zijn daardoor gelukkiger en optimistischer.

En hoewel jongeren minder religieus actief zijn dan ouderen, zijn ze duidelijk wel bezig met de zin van het leven en de manier waarop zij zich verhouden ten opzichte van anderen.

Zo zitten oud en jong ook deze kerst gezellig samen aan de feesttafel.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.