Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Griep is geen grap: ouderen zijn extra kwetsbaar

Griep is geen grap: ouderen zijn extra kwetsbaar

Griep wordt ook wel het influenzavirus genoemd. Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Mensen nemen het woord ‘griep’ nogal eens gemakkelijk in de mond wanneer ze typische verkoudheidssymptomen hebben, zoals hoesten, rillerigheid en koorts. Maar dat is geen garantie dat het om een echte griep gaat, waarbij effectief het influenzavirus uw immuunsysteem komt uitdagen. Wat is nu eigenlijk de échte griep?

De échte griep

Griep wordt altijd veroorzaakt door een influenzavirus. De twee hoofdtypen griep zijn type A en B. Binnen type A bestaan er nog een hoop subtypen en voor type B zijn er dan weer diverse evolutionaire lijnen. Elk jaar hebben we zo te maken met enkele varianten. Naast de griep bestaan er ook verschillende verkoudheidsvirussen die niets te maken hebben met influenza, bv. coronavirussen of RSV (het respiratoir syncytieel virus). Dit kan ook erg gevaarlijk zijn, zeker bij baby’s.

Terugkerende griep?

De griep komt elk jaar voor in België, meestal tussen december en april, tijdens de wintermaanden. Dan spreken we over de seizoensgriep. Die terugkerende, seizoensgebonden epidemie houdt gemiddeld 6 tot 12 weken aan. We worden immers niet immuun zodra we eens met een griepvirus te maken hebben gehad. Er bestaan verschillende soorten die steeds veranderen. Daarom heeft u elk jaar opnieuw kans om de seizoensgriep op te lopen.

We spreken al van een griepepidemie als van 100 000 inwoners er minstens 140 op consultatie gaan bij een dokter met griepachtige symptomen gedurende 2 weken en 20 % van de diagnoses naar een influenzavirus wijzen. Naast epidemieën zijn er de afgelopen jaren ook talloze grieppandemieën geweest, zelfs lang voor er sprake was van Covid-19.

Behandeling

De griep vraagt meestal niet om een behandeling maar zal spontaan genezen. Ons immuunsysteem maakt koorts om het virus te bestrijden. Indien de symptomen toch erg hinderlijk zijn, kan men eventueel een pijnstillend en koortsremmend middel nemen, zoals paracetamol. In ernstige gevallen of bij risicopatiënten worden occasioneel antivirale middelen ingezet. Maar hier zijn medici niet kwistig mee omdat ze net als antibiotica gewenning in de hand kunnen werken.

Het kan gebeuren dat u een bijkomende bacteriële infectie (surinfectie) krijgt terwijl of nadat het griepvirus u (heeft) verzwakt. In dat geval – en enkel dan – krijgt u antibiotica toegediend. Dit middel bestrijdt efficiënt bacteriën, die erg gevaarlijk kunnen zijn indien onbestreden, zeker bij mensen met een verzwakt immuunsysteem en vooral wanneer ze de longen treffen. Maar het is nutteloos tegen virussen.

Complicaties en risicopatiënten

Het griepvirus kan in een aantal gevallen complicaties veroorzaken. Dit is bijna uitsluitend bij risicopatiënten. De meest frequente complicaties zijn sinusitis, oor- en longontsteking. Die laatste complicatie is de gevaarlijkste van die drie. Er zijn er ook nog meer zeldzame, namelijk een hartspierontsteking (myocarditis), een herseninfectie (encefalitis), ontsteking van spierweefsel, een ernstige ontstekingsreactie in de longen (acute respiratory distress syndrome), infectie van het bloed (septikemie) of uitval van één of meerdere organen. Influenza kan dus behoorlijk wat schade aanrichten.

Risicopatiënten

Onder de risicopatiënten verstaat men meestal mensen van 65 jaar en ouder, zwangere vrouwen en mensen met chronische aandoeningen. Die kunnen overwegen om zich te laten inenten tegen griep. Toch is dit op zich geen garantie om gevrijwaard te blijven, omdat er zoveel verschillende varianten zijn.

Treft de griep ook u?

Wordt u getroffen door de griep, neem dan vooral voldoende rust en eet gezond. Kunt u niet zelf zorgen voor gezonde voeding, schakel dan zeker hulp in. Zo houdt u het risico op complicaties klein. Krijgt u toch plots een nieuwe opstoot van hoge koorts, wacht dan zeker niet te lang om een arts te raadplegen.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking