Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Tuinieren – Hoe kan ik mijn eigen groenten verbouwen?

Eenzaamheid voorkomen bij ouderen in quarantaine

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan zijn er ondertussen heel wat maatregelen getroffen. Ouderen wordt op dit moment aangeraden om thuis te blijven om zichzelf te beschermen tegen het Covid-19 virus. Veel dagelijkse taken, zoals winkelen in een supermarkt, vereisen echter dat je jouw eigen woonruimte verlaat en daarmee het risico op infectie verhoogt. Bovendien zijn de schappen van de supermarkt soms tijdelijk leeg, ook al is de voedselvoorziening in het algemeen verzekerd. De veiligheidsraad heeft beslist dat tuincentra vanaf 18 april de deuren mogen openen, maar opnieuw onder dezelfde veiligheidsmaatregelen als de voedingswinkels. Het is nu dus het uitgelezen moment om je eigen groenten te verbouwen!

Voordelen van onafhankelijke groenteteelt

Zelf groenten telen biedt een tal van voordelen in het dagelijkse leven, vooral in tijden van corona. Door jezelf te cultiveren, kan je zorgen voor een gezond dieet zonder dat je het huis moet verlaten. Daarnaast wordt de onafhankelijkheid van ontwikkelingen in de voedingsindustrie sterk vergroot. De eigen groenten komen vers uit de tuin en ondersteunen zo het immuunsysteem en de gezondheid. Naast de genoemde aspecten biedt tuinieren een ontspannende en gevarieerde activiteit binnen je eigen vier muren om verveling tegen te gaan en een actieve levensstijl te behouden.

Onafhankelijke groenteteelt ook mogelijk in een stadsappartement

Niet iedereen heeft een eigen tuin tot zijn beschikking. Toch hoef je het kweken van groenten en fruit met de bijbehorende voordelen niet op te geven! Veel soorten zijn ideaal voor de teelt op het balkon of in het appartement. Bovendien geniet je van een bijzonder voordeel: door de constante temperatuur in het appartement kan je onafhankelijk van het seizoen en het weer groenten en fruit kweken. Zo zijn er tot drie oogsten per jaar per plant mogelijk.

Niet elke groente is geschikt om in een appartement te worden geteeld, er zijn veel soorten die hier niet ideaal voor zijn. Bonen en erwten zijn echter ideaal en bijzonder gemakkelijk om aan het raam te telen. Met eenvoudige houten stokjes of verticaal uitgerekte draden groeien deze planten omhoog en nemen ze weinig ruimte in de breedte in. Tomaten houden ook van het binnenklimaat waar ze niet worden blootgesteld aan directe regenval. Op deze manier heb je altijd verse tomaten tot jouw beschikking. Daarnaast is de teelt van radijzen op de vensterbank bijzonder productief. Door de snelle rijping na het zaaien kunnen ze binnen enkele weken worden gezaaid en geoogst in bloembakken. Als je genoeg ruimte hebt in je appartement, kan je ook courgettes en komkommers in grote kuipen planten.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van planten die je zonder problemen kan kweken als je geen eigen tuin hebt. Andere geschikte groenten zijn prei, gember, veldsla en allerlei kruiden. Er zijn dus nauwelijks grenzen aan de creativiteit bij het kweken in je eigen huis, zelfs zonder eigen balkon!

Hoe kan ik een eigen moestuin planten?

Voor mensen die een eigen tuin hebben, nemen de mogelijkheid van soorten groenten en fruit toe. Daarom is het slim om een aantal dingen te overwegen en te plannen op voorhand. De locatiekeuze een belangrijke beslissing. Bovenal moet er rekening worden gehouden met de nabijheid van wateraansluiting, de aard van de bodem en de zon. De grond moet voedingsstoffen bevatten en gemakkelijk te bewerken zijn. Onkruid haalt voedingsstoffen uit de grond. Daarom moet dit vóór het begin van het tuinseizoen zorgvuldig worden verwijderd.

Het stuk tuin dat je beschikbaar hebt om in te kweken, verdeel je onder in verschillende vakken. Een vak bestaat uit één of meerdere bedden. Een bed is de ruimte tussen twee paden. Wij raden een breedte aan van 1,20 m per bed. Zo kan je alle planten gemakkelijk bereiken. De volgende belangrijke stap is beslissen wat je wilt laten groeien. Hierbij is het belangrijk om na te gaan welke groentesoorten beter geschikt zijn als buren en welke een negatief effect hebben op elkaar. Vaak kunnen nauw verwante planten niet goed met elkaar overweg, omdat ze concurreren om voedingsstoffen en dezelfde ziekten en plagen aantrekken. Daarom moet worden gezorgd voor een evenwichtige gemengde teelt. Op deze manier kunnen planten elkaar ondersteunen. Zo helpen wortelen en uien elkaar om ongedierte op afstand te houden.

Bij het kweken in open lucht moet, in tegenstelling tot een mini-tuin in huis, natuurlijk ook rekening worden gehouden met de tijdsvolgorde met betrekking tot weersinvloeden en seizoenen. Elke plant heeft een bepaalde ontwikkelingsperiode en een optimale periode om te zaaien. Wanneer je de belangrijkste gewassen hebt bepaald, moet je daarom rekening houden met de chronologische volgorde van zaaien tot oogsten. Achteraf is het raadzaam na te denken over gewassen waarmee u ook de lege bedden kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld tomaten wilt planten na de ijsheiligen, wat de gebruikelijke tijd is voor deze groenten, kun je de tijd van tevoren gebruiken voor een partij radijsjes. Door een zorgvuldige planning haal je het maximale uit de bedden en word je het hele jaar door voorzien van verse groenten.

Tuinieren op oudere leeftijd

Om ervoor te zorgen dat het plezier van het tuinieren zo lang mogelijk duurt, zijn er een paar dingen waar senioren zich bewust van moeten zijn. Het belangrijkste is om het werk in alle opzichten gemakkelijker te maken. Op deze manier kun je jouw lichaam beschermen en gezond blijven bewegen.

Het gebruik van ergonomische apparatuur is hier net zo belangrijk als een goede en gezonde houding. Zo helpen apparaten met een gebogen handvat om pijn in de rug te vermijden. Hetzelfde geldt voor verhoogde bedden, die zonder bukken kunnen worden bewerkt. Eenvoudige trucs, zoals het gebruik van twee kleine gieters in plaats van één grote, ondersteunen ook een ergonomisch correcte werkwijze. Over het algemeen moeten zware ladingen met een kruiwagen worden vervoerd in plaats van ze te verslepen en zo de gewrichten onnodig te belasten. Het werken wordt nog gemakkelijker als er nieuwe robots worden gebruikt. Op deze manier maaien bijvoorbeeld gazonrobots het gras zelf af. Deze kleine alledaagse helper kan jouw werk in de tuin dus een heel pak lichter maken.

Met een paar kleinere en grotere trucjes kan het tuinieren op een gezondheidsvriendelijke manier gebeuren, zelfs op een oudere leeftijd. Bovendien: overbelast jezelf niet. Neem regelmatig pauze tijdens het inspannende tuinwerk.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.