Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Fit zijn of blijven binnen uw vier muren

Fit zijn of blijven binnen uw vier muren

Momenteel blijven de meeste mensen meestal thuis om zichzelf en anderen te beschermen tegen besmetting met het nieuwe coronavirus. Dit is vooral aan te raden en aan te bevelen voor oudere mensen.

Om de mobiliteit te behouden of te ondersteunen en de spieren niet te worden verkort of overbelast, is het belangrijk om fysiek fit te blijven. Daarnaast verhoogt sport ook de stemming en is het goed voor de psyche. Met een paar simpele oefeningen en tips is thuis fit blijven helemaal geen probleem.

Gymnastiek- en krachtoefeningen met je eigen gewicht en alledaagse voorwerpen

Gymnastiek is een zachte bewegingsvorm die kan worden uitgevoerd in een besloten ruimte en ongeacht de locatie. Het is optimaal om deze sport binnen uw vier muren te beoefenen en de coördinatie, balans, kracht en flexibiliteit te verbeteren. Het is een flexibele sport die alle delen van het lichaam belast. Desalniettemin kan iedereen zijn eigen persoonlijke focus bepalen en zich aanpassen aan zijn eigen fysieke conditie. De intensiteit kan ook vrij worden gekozen. Of het nu dagelijks is of slechts 1-2 keer per week, regelmaat is hier bijzonder belangrijk. Het helpt om een plan op te stellen en vaste tijden in te stellen.

Sommige gymnastiekoefeningen kunnen zittend worden gedaan. De flexibiliteit van de beenspieren kan worden versterkt door bijvoorbeeld één been naar voren te strekken tijdens het zitten en cirkelvormige bewegingen te maken met de voet. Over voeten gesproken: door lichtjes van de hiel naar de punt van de voet te rollen, komen ook deze op gang.

Klassiekers die voornamelijk zijn bedoeld om de kracht te vergroten, zijn push-ups of lunges. Veel van de krachtoefeningen kunnen worden aangepast aan de behoeften van de oudere doelgroep. Als een klassieke push-up je te zwaar lijkt, kun je beginnen met een push-up tegen de muur. De armen en polsen hoeven niet het hele lichaamsgewicht te dragen. In plaats van normale squats kan de oefening ook op een stoel worden uitgevoerd. De beenspieren worden getraind door herhaaldelijk op te staan en te gaan zitten zonder uw armen te gebruiken. De handen kunnen op de dijen worden gelegd.

De armen worden zelfs zonder halters fit. In de oefening 'appels plukken' reik je herhaaldelijk over het hoofd vanuit een staande positie. De armen zijn uitgestrekt alsof men appels wil plukken. Door uw armen verticaal of horizontaal uit te strekken, blijft u ook fit. Deze houding wordt een tijdje vastgehouden. Ter ondersteuning van een parallelle houding van de armen kan in beide handen een lege keukenrol worden genomen. Als u de oefening met gewichten wilt opfleuren, kunt u bijvoorbeeld waterflessen of boeken gebruiken. Armoefeningen kunnen ook zittend gedaan worden zonder problemen.

Sommige oefeningen kunnen ook worden onderhouden en uitgevoerd in hun oorspronkelijke vorm. Bijvoorbeeld de lunges. Een been is naar voren gebogen en de knie van het achterbeen wordt naar de grond geleid. De intensiteit kan worden gevarieerd afhankelijk van de diepte van de knie. Als je het wat moeilijker wilt hebben, kun je hier ook de geïmproviseerde gewichten accepteren. Deze oefening moet echter voorzichtig uitgevoerd worden door mensen die al knieproblemen hebben.

Als sport heeft gymnastiek veel andere oefeningen te bieden. Er zijn talloze tips en uitleg op internet. Het is echter belangrijk: zelfs als gymnastiek een vorm van beweging is die bijzonder geschikt is voor oudere mensen, moeten degenen die last hebben van spier- of gewrichtsproblemen vooraf geschikte oefeningen met hun arts coördineren. Dit is meestal vrij eenvoudig telefonisch.

Fit blijven binnen uw vier muren

Rekoefeningen voorkomen verkorte spieren

Rekoefeningen zijn geen aparte sport, maar eerder een aanvulling op alle sporten. Spiergroepen worden geactiveerd en uitgerekt. Deze training neemt ook weinig ruimte in beslag en is daarom zeer geschikt voor thuis. Rekoefeningen voorkomen niet alleen spierverkorting, maar ook spanning. Rekoefeningen mogen alleen worden uitgevoerd als spieren zijn opgewarmd. Het is daarom goed om dit na een training als gymnastiek te doen. De bloedtoevoer naar de respectievelijke spiergroepen wordt gestimuleerd en regeneratie wordt ondersteund.

De uitvoering bij het strekken kan statisch of dynamisch zijn. Bij de statische oefening wordt de spierextensie 15-30 seconden vastgehouden, terwijl de dynamische variant meer een schommelende beweging is. Het is belangrijk dat beide vormen van strekken langzaam verlopen. De oefeningen zouden zacht trekken, maar op geen enkele manier pijn veroorzaken.

Yoga mobiliseert de gewrichten en pezen

De meeste yoga-oefeningen, zoals stretchen, zijn gebaseerd op het principe van spierextensie en zachte activering. Yoga gaat echter veel verder dan dat. Het is ontworpen om lichaam en geest in harmonie te brengen. Naast fysieke beweging en houding, stroomt ademen ook in yoga. Deze sport heeft dus ook een spiritueel aspect.

Het yoga-onderwijs omvat oefeningen in staan, zitten en liggen. Zo kan iedereen trainen op basis van zijn fysieke mogelijkheden. Een yoga-oefening moet per definitie stabiel en gemakkelijk uit te voeren zijn. Een goede indicator voor een correcte uitvoering is het principe van nog kunnen glimlachen.

Sukshma Yoga is bijzonder zachtaardig. De focus ligt hier op zachte, maar zeer effectieve ontspanningstechnieken. Er kan ook een muur of stoel worden toegevoegd om de yoga-oefeningen te ondersteunen.

Yoga tijdens Corona

Blijf altijd in balans

Yoga kan ook worden gebruikt om het evenwichtsgevoel te trainen om evenwichtsstoornissen op oudere leeftijd te voorkomen. Maar er zijn ook oefeningen buiten yoga die precies dat bereiken. Een goed evenwichtsgevoel zorgt voor een veilige, evenwichtige positie en voorkomt zo valpartijen. Dit is vooral belangrijk voor oudere mensen en mensen die op hoge leeftijd duizelig zijn. Alle andere sporten hebben ook baat bij een goede houding. Het helpt om de oefeningen correct en veilig uit te voeren. Klassieke evenwichtsoefeningen zijn op één been staan, afwisselend de benen optillen of gewoon met gesloten ogen door de kamer lopen. Om veiligheidsredenen kunnen deze oefeningen het beste worden uitgevoerd in aanwezigheid van een tweede persoon.

Tips voor bijbehorende oefeningen zijn te vinden op verschillende websites op internet. Een voorbeeld is YouTube. Hier kunt u verschillende oefenvideo's bekijken. In Corona-tijden worden ook veel online cursussen voor verschillende sporten aangeboden. De grote voordelen hierbij zijn dat sport in een groep leuker is en je kunt profiteren van ervaren trainers. Voor onze sportsuggesties geldt: overdrijf het niet. Vooral oudere mensen moeten oefeningen of intensiteitsniveaus kiezen die geschikt zijn voor hun respectieve fysieke capaciteiten en mogelijke beperkingen. Zo blijf je ook tijdens Corona fit en gezond.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Maak gebruik van ons lentecondities en krijg tot €1000 korting!

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.