Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Waarom een ergonomische houding belangrijk is voor ouderen

Als u ouder wordt, dan krijgt u vaak meer last van pijnlijke gewrichten, stramme spieren en rugpijn. Om dit soort klachten te voorkomen, is het belangrijk om de juiste houding aan te nemen, niet alleen als we zitten maar ook als we bewegen. Dit noemen we een ergonomische houding. Hieronder vindt u enkele tips om u te helpen een ergonomische houding aan te nemen bij verschillende dagelijkse activiteiten. We focussen daarbij op een aantal plekken waar we allemaal veel tijd doorbrengen: de keuken, de slaapkamer en het bureau.

Ergonomie in de keuken

Niet iedereen houdt evenveel van koken natuurlijk, maar eten bereiden doen we allemaal, en de afwas moet ook gebeuren. We spenderen wekelijks dan ook heel wat tijd in de keuken. Het is belangrijk dat we daarbij comfortabel en ergonomisch te werk gaan. Uw keuken moet erop ingericht zijn om u dit comfort te kunnen bieden. Door uw keukeninrichting aan te passen aan uw behoeften kunt u veel onnodig buigen, strekken en stappen voorkomen. De voornaamste keukenelementen zijn de kookplaten, het aanrecht en de koelkast. De afstand tussen deze elementen, samen de zogenaamde ‘keukendriehoek’, zal bepalen hoeveel loopafstand u moet afleggen terwijl u aan het koken bent.

Deze keukendriehoek kunnen we berekenen door de lengte van de drie zijden op te tellen. In een ergonomische keuken bedraagt deze totale lengte 6 tot 8 meter. Daarbij wordt aanbevolen om de afstand tussen het aanrecht en de kookplaten zo kort mogelijk te maken, want daar doet u het meeste werk. Met een korte afstand tussen deze twee elementen is het eenvoudig om potten en pannen met water te vullen of af te gieten.

De hoogte van het aanrecht en werkblad zijn ook belangrijk. Hiervoor worden standaardmaten gebruikt door de keukenfabrikanten en -installateurs, maar u kunt ervoor kiezen om dit hoger of lager te maken, afhankelijk van uw eigen lengte. Ook andere zaken kunt u op maat laten aanpassen:

  • De hoogte van de keukenkasten tegenover het werkblad.
  • De hoogte van de oven: een oven op dezelfde hoogte als het werkblad is veel comfortabeler dan een oven waarvoor u zich moet bukken.
  • Voor de lage keukenkasten kan een systeem met een carrousel of lades u helpen om er eenvoudig keukengerei te kunnen inleggen en uitnemen.
  • De meest praktische plaats voor een microgolfoven is op ooghoogte.
  • De afwasmachine wordt vaak te laag ingebouwd. Door deze iets hoger te laten plaatsen voorkomt u veel bukken.

Comfort met een ergonomisch bed

Als er één plaats in huis echt comfortabel moet zijn, dan is het wel de slaapkamer. Zeker als u wat ouder wordt, is het een goed idee om een ergonomisch bed te kopen. Deze bedden zijn niet alleen beter voor uw rug, ze maken het in- en uitstappen ook makkelijker. Dat komt omdat ze meestal een verhoogde bedrand hebben. Hierdoor belast u ook uw rug minder bij het opmaken van het bed en kunt u er gemakkelijker onder stofzuigen. Maar er zijn veel verschillende modellen van ergonomische bedden, en het belangrijkste is om een bed te kiezen dat bij uw behoeften past. Wilt u bijvoorbeeld rechtop kunnen zitten in bed? Dan kunt u kiezen voor een moderne elektrisch verstelbare boxspring.

Uw bureau ergonomisch inrichten

Leest u dit artikel op uw computer? Of moet u regelmatig aan een bureau zitten om te schrijven? Ook dan is een goede ergonomische houding essentieel. De bureaustoel is daarbij bepalend. Het loont de moeite om in de aankoop van een degelijke bureaustoel te investeren. Dat wil zeggen, een bureaustoel die helemaal kan worden ingesteld naar uw wensen, zodat u comfortabel en met een rechte zithouding kunt werken. Uw rug moet recht zijn, en ondersteund worden door de rugleuning, en uw voeten moeten plat op de grond staan. Ook de plaats van het toetsenbord en de muis zijn belangrijk. Door voor een toetsenbord met polssteun te kiezen en een ergonomische muis te gebruiken, belast u uw schouders en polsgewrichten niet te veel. Vraag raad aan een kinesist of ergotherapeut als u niet zeker weet of u wel in de juiste houding aan uw bureau zit. Soms kan een kleine ingreep u veel pijnlijke gewrichten besparen.

Overweeg een ergonomische traplift

Heeft u moeite om de trap op en af te lopen? Dan is een traplift misschien een goede oplossing. De trapliften van TK Home Solutions zijn ontworpen met speciale aandacht voor ergonomie. Bovendien kunnen onze trapliften aangepast worden aan uw interieur, zodat ze perfect in elke woning passen. We laten ons adviseren door kinesitherapeuten om onze trapliften zo comfortabel mogelijk te maken, zowel voor het in- en uitstappen als voor het zitgedeelte. Daarbij zorgen we er bijvoorbeeld voor dat u uw knieën altijd 90 graden kunt buigen terwijl de lift naar boven of beneden beweegt.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions is dé internationale specialist in huisliften en trapliften. Onze producten worden ontwikkeld op basis van onze jarenlange ervaring en technische expertise. We produceren onze liften en trapliften in onze eigen fabriek, en het onderhoud en de installatie worden verzorgd door ons uitgebreide netwerk van ervaren installateurs. We leveren steeds een product op maat, afgestemd op uw wensen en aangepast aan de specificiteit van uw woning en interieur. Ontdek zelf hoe eenvoudig en betaalbaar onze thuis- en trapliften zijn, en neem vandaag nog contact met onze adviseurs. Zij komen geheel vrijblijvend langs bij u thuis om de mogelijkheden te bekijken en u een voorstel op maat te doen.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.