Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

EENZAAMHEID BIJ OUDEREN VOORKOMEN

Nogal wat ouderen hebben soms of regelmatig het gevoel dat ze eenzaam zijn. Soms missen mensen na hun pensioen de drukte van hun professionele leven. Andere mensen hebben een geliefde verloren, of ze hebben weinig of geen familie in de buurt wonen. Maar ook mensen die regelmatig vrienden of familie zien, kunnen zich eenzaam voelen. Eenzaamheid is dan ook voornamelijk een gevoel, en het is persoonlijk. Sommige mensen hebben er veel behoefte aan om anderen om zich heen te hebben, andere mensen hebben dat wat minder. Maar als u zich eenzaam voelt, dan zijn er verschillende manieren om daarmee om te gaan, en dat bespreken we in dit artikel.

Wat is eenzaamheid eigenlijk?

Eenzaamheid kan iedereen treffen. Het kan een voorbijgaand gevoel zijn, of het kan zijn dat u zich vrijwel voortdurend eenzaam voelt. De oorzaken zijn divers:

Grote veranderingen in uw leven, zoals uw pensioen of het verlies van een partner

  • Uw eigen gemoedstoestand
  • Uw gezondheid
  • Uw sociale vaardigheden

Het gevoel van eenzaamheid bekruipt ons meestal als we niet tevreden over onze eigen situatie. Daarom is het perfect mogelijk dat we ons eenzaam voelen, ook al zien we regelmatig vrienden en familie of wonen we samen met een partner. Eenzaamheid kan ook een vicieuze cirkel zijn. Hoe eenzamer we ons voelen, hoe minder gemotiveerd we zijn om ons isolement te doorbreken. Mensen die zich eenzaam voelen, leven soms in de verkeerde veronderstelling dat ze daar weinig of niets aan kunnen doen. Maar niet is minder waar gelukkig. We hebben zelf de touwtjes in handen om een sociaal leven op te bouwen!

Eenzaamheid voorkomen

Eenzaamheid lijkt vaak op een gevoel van hulpeloosheid. We moeten onszelf er dan ook eerst en vooral van overtuigen dat we zelf die situatie kunnen doorbreken. De oplossing is voor iedereen anders, maar u kunt allerlei stappen zetten om uw gevoel van eenzaamheid te overwinnen. Voelt u zich bijvoorbeeld eenzaam ondanks het feit dat u veel mensen rondom u heeft? Dan kan het goed zijn om eens in de spiegel te kijken en uw eigen emoties te analyseren. Wat mist er precies in uw leven? Bent u eenzaam omdat u geen partner (meer) heeft? Vindt u dat u uw kinderen te weinig ziet? Mist u de afwisseling die uw werk u vroeger bracht? Aarzel niet om dit ook met een huisarts of psycholoog te bespreken. Soms kan professionele hulp een oplossing zijn om deze gevoelens beter te plaatsen en ermee te leren omgaan.

Actief leven

Als u zich eenzaam voelt omdat u te weinig sociale contacten heeft, bestaan er gelukkig ook veel verenigingen en organisaties die daarbij kunnen helpen. In vrijwel elke gemeente zijn er organisaties die activiteiten organiseren voor ouderen. Daarnaast hebben veel verenigingen voortdurend nood aan vrijwilligers die mee de handen uit de mouwen willen steken. Dit soort activiteiten zijn ideale gelegenheden om nieuwe mensen te leren kennen. Informeer eens bij uw gemeente of kijk op internet om te zien welke mogelijkheden er bij u in de buurt zijn.

Vrijwilliger worden

Taallessen geven aan nieuwkomers, dieren helpen verzorgen in het dierenasiel, mee gaan helpen in een weggeefwinkel... Het voelt goed om je in te zetten voor een goed doel, en je ontdekt op die manier een soms onbekende wereld waar je in contact komt met mensen die je anders nooit zou hebben leren kennen.

Een kamer verhuren

Is uw huis te groot geworden voor u alleen? Dan kunt u overwegen om een kamer te verhuren aan bijvoorbeeld een student of iemand die niet volledig zelfstandig kan wonen.

Dat kan bijvoorbeeld door van uw huis een ‘zorgwoning’ te maken, waar u tot maximaal twee oudere of hulpbehoevende personen kunt laten inwonen. Dat biedt verschillende voordelen: u krijgt er niet alleen een huisgenoot bij die de eenzaamheid kan helpen doorbreken, maar bovendien krijgt u er een financiële vergoeding voor.

Een cursus volgen

Er is een rijk aanbod aan cursussen voor ouderen. U kunt zich bijscholen in het gebruik van computers, schilderlessen volgen, een nieuwe taal leren, of waarom niet in beweging blijven door danslessen te volgen? Een cursus of workshop volgen is een gelegenheid om mensen met dezelfde interesses als u te leren kennen. Om het cursusaanbod in uw buurt te ontdekken, kunt u navraag doen bij de gemeente of bij de plaatselijke bibliotheek.

Deelnemen aan groepsactiviteiten

Wat dacht u van een gezamenlijke uitstap of een groepsreis naar het buitenland? Dan kan met een seniorenvereniging, maar bijvoorbeeld ook met een gespecialiseerd reisbureau. Maar er bestaan nog andere groepsactiviteiten waaraan u kunt deelnemen: sportclubs, dansavonden, kaart tornooien enz. Voor wie eerder een culturele activiteit zoekt, bestaan er film-, theater- en boekenclubs.

Welke activiteit u ook verkiest, het is altijd een goede gelegenheid om nieuwe mensen te leren kennen. Misschien heeft u zelfs vrienden of familie die u willen vergezellen, omdat ze net als u op zoek zijn naar nieuwe activiteiten en sociale contacten? Actief blijven is de beste remedie tegen eenzaamheid. Iets nieuws leren of proberen houdt ons bovendien ook fysiek en mentaal gezond.

Wilt u er graag met iemand over spreken?

Bent u op zoek naar een luisterend oor, of wilt u graag advies over hoe u met eenzaamheid kunt omgaan? Dan kunt u steeds bellen of chatten met Tele-Onthaal. Het telefoonnummer 106 is dag en nacht beschikbaar voor wie anoniem met een vrijwilliger wil spreken over kleine of grote zorgen. Als u liever chat kan dat via de website van Tele-Onthaal. Eenzaamheid is niets om zich over te schamen, en een luisterend oor kan soms wonderen doen.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.