Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Een rustige oude dag of alle remmen los? Hoe uw pensioen invullen als senior?

Een rustige oude dag of alle remmen los? Hoe uw pensioen invullen als senior

Zodra mensen de 50 voorbij zijn, beginnen ze toch meestal na te denken over hun pensioen. Vaak laten ze een berekening maken van wanneer ze precies met pensioen kunnen gaan en beginnen ze al met af te tellen en plannen te maken. Iedereen heeft na zijn carrière immers nood aan en recht op welverdiende rust. De ene ligt al wat meer wakker van de financiële kant en de andere eerder van effectief het pensioen invullen. Misschien stelt u zich ook vragen over deze nieuwe levensfase. Wat kunt u doen met die extra tijd? Misschien wilt u deze eenvoudigweg investeren in uw reeds bestaande hobby’s. Of denkt u na over het starten van een nieuwe vrijetijdsbesteding? Wilt u het rustiger aan gaan doen of net een tandje bijsteken?

Een rustig seniorenbestaan

Sommige ouderen zweren bij een rustig seniorenbestaan. Ze houden net van het idee om uit te bollen. Vaak hebben ze al een hectisch leven gehad. Zo hebben ze bijvoorbeeld voor (veel) kinderen gezorgd of een bloeiende carrière gehad. Misschien heeft u ook wel een heel leven gewijd aan een van beiden, of geworsteld met de combinatie. In dat geval snakt u misschien naar rust. Dat is helemaal prima! Er zijn talloze activiteiten die u bezig kunnen houden en die u op uw eigen tempo kunt uitvoeren. Zo kunt u aan uw hersengezondheid gaan werken door te puzzelen, sudoku’s of kruiswoordraadsels op te lossen, te lezen of te genieten van een luisterboek. Een wandeling in de natuur kan ook wonderen doen. Of misschien steekt u liever de handen uit de mouwen.

Creëren

Veel senioren houden ervan om iets te maken. Ze storten zich op een ambacht zoals potten bakken, creatieve desserts bereiden, haken, naaien of borduren. Sommigen gaan hun eigen meubilair maken of kinderboeken schrijven. Creativiteit is iets wat veel senioren gelukkig maakt. Vaak komen ze tot het besef dat ze hun hele leven al hebben gezocht naar het soort voldoening dat ‘iets maken vanuit het niets’ hen geeft. Het voordeel aan dit exploreren tijdens uw pensioen is dat u dit in volle vrijheid kunt uitoefenen en mag experimenteren. Uw inkomen hangt er niet vanaf. Loopt uw nieuwe hobby uit de hand en wordt het een bedrijfje, dan is dat mooi meegenomen maar geen must. Het neemt alle zorgen en risico’s weg.

Uitdagingen

Een aantal senioren is net op zoek naar een nieuwe uitdaging. Misschien hebben zij het gevoel dat hun leven altijd erg routineus en uitgekiemd is geweest en snakken ze net naar avontuur. Tegenwoordig is die bucketlistmentaliteit erg populair. Zo gaan sommige ouderen voor het eerst skiën, snowboarden, bungeejumpen of parasailen, of maken ze een ballonvaart als het niet té spannend hoeft te zijn. Alleszins gaan ze op zoek naar iets waarmee ze hun grenzen kunnen verleggen. Er zijn zelfs senioren die zich weer op de dansvloer wagen. Uw leeftijd hoeft u immers geen beperkingen op te leggen. Zo lang u zich goed voelt, kunt u het zo gek niet bedenken of u kunt er een nieuwe vrijetijdsbesteding van maken. Uw pensioen invullen, doet u immers zelf.

Sociaal leven

Als weduwe of weduwnaar wilt u misschien vooral nieuwe mensen ontmoeten zodat u zich niet gaat terugtrekken. Ook dan kunt u letterlijk nog alle richtingen uitgaan. Gelijkgezinden ontmoeten kunt u immers overal, zowel op een georganiseerde reis als in een lokale sportclub of plaatselijk dorpscafé. Misschien houdt u van rustige sociale activiteiten, zoals gaan bowlen of kaarten met vrienden, of samen baantjes gaan trekken in het zwembad. Of spreekt u liever vrijblijvend af met uw contacten, zoals in een tearoom, restaurant of café. Zodra u meer tijd heeft, gaat er een hele wereld van activiteiten en interesses voor u open die u voorheen misschien nog niet ontdekt had. Of u nu een bibliotheekbezoek plant, een city trip of een uitstapje naar een museum of dierenpark. Niets is te gek zo lang het uw interesse maar aanwakkert.

Activiteit

Hoe u ook uw pensioen invullen wilt als senior, het is belangrijk dat u genoeg activiteiten onderneemt. Wissel af tussen passieve bezigheden, zoals televisiekijken, en actieve of creatieve activiteiten. Zorg ook voor een gezonde afwisseling tussen het fysieke en het mentale. Als u dat doet, en zeker als u kleinkinderen heeft waarmee u die ervaringen kunt delen, zult u zich nog heel lang jong voelen!

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking