Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Doofheid bij ouderen

Doofheid op oudere leeftijd

Doofheid bij ouderen staat ook bekend als presbyacusis. Het is een gehoorbeschadiging die in toenemende mate optreedt vanaf de leeftijd van ongeveer 50 jaar en meestal beide zijden van de oren treft. Dit is een natuurlijk fenomeen dat zonder aanwijsbare reden leidt tot toegenomen gehoorproblemen en gehoorverlies.

De oorzaken van gehoorverlies op oudere leeftijd

Gehoorverlies op oudere leeftijd kan verschillende oorzaken hebben. Deze omvatten bijvoorbeeld:

  • • diabetes
  • • schadelijke factoren zoals nicotine of geluid
  • • algemene verouderingsprocessen
  • • eerdere middenooraandoeningen
  • • hoge cholesterol

Het binnenoor en de sensorische cellen eronder worden beïnvloed door de natuurlijke verouderingsprocessen. Dit geldt ook voor bepaalde delen van de hersenen en de gehoorzenuw, waardoor de overdracht van geluidsgolven niet meer optimaal kan functioneren. Gehoorverlies is daarom een van de zogenaamde geluidssensatiestoornissen.

De symptomen van gehoorproblemen door veroudering

Naast de algemene afname van het gehoor, is de aanvankelijke moeilijkheid om bijzonder hoge tonen te identificeren ook een van de symptomen. Daarna worden meestal de bas en het middenbereik toegevoegd. Patiënten klagen ook vaak dat ze de persoon met wie ze praten niet meer begrijpen. Dit geldt vooral als het gesprek gepaard gaat met achtergrondgeluid. Er kunnen ook vervelende geluiden in het oor, zoals tinnitus, optreden.

Doofheid op oudere leeftijd

De diagnose van aan leeftijd gerelateerd gehoorverlies

Bij ouderen wordt eerst de medische geschiedenis bekeken voor een diagnose om een ziekte als oorzaak van gehoorverlies uit te sluiten. Mogelijke oorzaken zijn onder meer een huidige blootstelling aan veel lawaai of een recente oorontsteking.

Een gehoortest en het uitwendige onderzoek van de oren maken deel uit van de diagnose van de oor-, neus- en keelarts en de reflectie van de oren aan beide kanten. Op deze manier kan gehoorverlies worden geobjectiveerd. Daarnaast helpt een gehoortest om erachter te komen wat het gehoorverlies is en welke geluidsfrequenties er bijzonder door worden beïnvloed.

De taalbegripstest dient om de diagnose van gehoorverlies te consolideren. Hier worden zinnen, woorden en lettergrepen met verschillende volumes op de patiënt afgespeeld met een hoofdtelefoon. De patiënt moet dan herhalen wat hij heeft gehoord. Aan de andere kant, zonder technische apparatuur, werkt een eenvoudigere variant op het gebied van de oriëntatietest van taalbegrip. De patiënt zit op een stoel terwijl de dokter achter de stoel staat, op ongeveer een halve meter afstand. Nu krijgt de patiënt gefluisterde woorden met vier lettergrepen, die vervolgens door de patiënt moeten worden herhaald.

Wat te doen bij het diagnosticeren van gehoorverlies op oudere leeftijd?

De gemakkelijkste manier om met leeftijdsgerelateerd gehoorverlies om te gaan, is door het gehoorprobleem te erkennen. Aan de omgeving van de patiënt moet duidelijk worden gemaakt dat er rekening moet worden gehouden met communicatie- en luisterbehoeften. Vroegtijdige uitrusting van hoortoestellen is ook raadzaam. Deze technische hulpmiddelen worden in de meeste gevallen achter of in het oor zelf bevestigd en kunnen optimaal worden aangepast aan de individuele behoeften van de patiënt.

Daarnaast worden er trainingen aangeboden om liplezen over te brengen. Bovendien is dit vermogen erg nuttig om het gehoor te ondersteunen. Er zijn ook verschillende soorten luistertraining om specifiek te leren luisteren. Om een gesprekspartner te begrijpen, zelfs in een lawaaierige omgeving, zijn ze erg behulpzaam.

Er zijn ook aanvullende technische hulpmiddelen beschikbaar. Hier kunnen bijvoorbeeld deurbellen en wekkers genoemd worden die de aandacht trekken met lichtsignalen. Voor de telefoon zijn speciale versterkers beschikbaar die versterken wat er is gezegd, zonder dat de partner aan het einde van de andere lijn harder hoeft te spreken.

Als blijkt dat de betrokkene zich steeds meer terugtrekt of lijdt aan andere soorten psychologische gevolgen, kan psychotherapie een goede ondersteuning zijn bij het accepteren van het gehoorverlies.

Gehoorproblemen behandelen is belangrijk

Het is belangrijk om gehoorproblemen vroegtijdig te behandelen. Omdat mensen met gehoorverlies de neiging hebben om zich terug te trekken, wat andere psychologische gevolgen kan hebben. Naast zien is horen een van de belangrijkste zintuigen bij mensen. Wanneer het gehoor wordt verminderd, zijn problemen met anderen en in het partnerschap vaak voorgeprogrammeerd. Slechthorenden worden vaak geconfronteerd met eenzaamheidsproblemen bij hun medemensen. Emotionele en sociale gevolgen zijn daarom niet ongebruikelijk op het gebied van doofheid.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.