Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

De trap op en af met krukken

De trap op en af met krukken

Hebt u recent een operatie ondergaan of bent u moeilijk te been en moet u een tijdje met krukken lopen? Dat op zich is al niet zo praktisch, laat staan dat u met die loopkrukken ook een trap op en af moet. Hoe kiest u de juiste krukken en hoe kunt u het beste de trap op en af lopen met deze hulpmiddelen?

De juiste krukken kiezen

Krukken nodig om te revalideren? Dan kunt u die huren of kopen bij Thuiszorgwinkel, het Rode Kruis en gespecialiseerde bedrijven. Hoe dan ook is het belangrijk dat u de juiste krukken kiest of aangeraden krijgt. Vooral uw lengte en belastbare gewicht zijn daarbij belangrijk. Daarnaast zijn er ook heel wat verschillende soorten krukken: met open of gesloten manchet, met standaard ergogrip, brede anatomische grip of zachte handgreep. Er bestaan zelfs krukken met magnetische handvatten en in heel wat verschillende kleuren. Let ook op de voetdop, zeker als u bijvoorbeeld tweedehands krukken zou kopen. Deze mag niet versleten worden, anders wordt het wel erg gladdig en gevaarlijk. Voor sneeuw of een ijzige ondergrond, gebruikt u best een ijsvoetdop of ijspin voor onder uw loopkrukken, zodat u niet kunt wegglijden.

Hoe traplopen met krukken?

In de meeste woningen bevindt de slaapkamer zich boven. Voor veel senioren is dat geen probleem. Vaak kunnen zij nog vlot de trap op en af. Maar wat als u een operatie moet ondergaan of tijdelijk last heeft van bijvoorbeeld een zwelling op de voet? Dan moet u uw voet of been misschien een tijdje zo weinig mogelijk belasten en zijn loopkrukken noodzakelijk. Ook dan slaapt u bij voorkeur in uw eigen bed, dat zich in veel gevallen op de bovenverdieping bevindt, net zoals de badkamer overigens. Met dit stappenplan zou u veilig de trap moeten kunnen nemen met krukken:

1. Ga zo dicht mogelijk bij de eerste trede gaan staan, aan de kant waar de leuning zich bevindt.

2. Neem de leuning stevig vast en neem de kruk van dat hand over met de andere hand die de andere kruk vastheeft.

3. Zet uw goed been op de eerste trede, vervolgens uw kruk en laat het gekwetste been volgen. Gebruik de kruk ter ondersteuning en om u omhoog te duwen.

Dit stappenplan is ook van toepassing op het oplopen van een stoep of van een trap zonder leuning. In dat geval moet u uiteraard wel op beide krukken steunen.

Hoe u dan dezelfde trap weer afloopt? Ga ook zo dicht mogelijk bij de eerste trede staan, neem de leuning goed vast, zet uw kruk een trede lager en laat eerst uw gekwetste been zakken. Uw goed been volgt daarna.

Moet u nog weken of misschien zelfs maanden met krukken lopen en bent u sowieso al iets minder goed te been? Of misschien raakt uw partner ook niet meer zo vlot de trap op en af? Dan kan een traplift misschien het overwegen waard zijn.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking.

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Krijg tot 50% korting*

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.