Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

De rol van ouderen door de geschiedenis heen

De rol van ouderen door de geschiedenis heen

In de middeleeuwen werden mensen gemiddeld veertig jaar oud. In onze huidige maatschappij is een 40-jarige meestal nog actief aan het werk en heeft die nog een heel leven voor zich. We worden almaar ouder dankzij degelijke gezondheidszorg, gestegen welvaart en betere hygiëne. De rol van de ouderen doorheen de geschiedenis is niet altijd dezelfde geweest en zal ook in de toekomst weer veranderen. In deze blog gaan we dieper in op deze evolutie.

Ouderen in de prehistorie

Het is moeilijk om over ouderen te spreken wanneer we helemaal terug naar het begin van de mensheid gaan. Oermensen mochten al heel blij zijn als ze 30 werden. Heel zelden werd iemand 40 jaar. Er ging een hele evolutie aan vooraf, maar doordat de mensheid slimmer werd, bleef men ook langer in leven. Gereedschappen en kennis over eetbare planten zorgden ervoor dat zo’n 30.000 jaar geleden de mensen steeds ouder werden. De wijsheid die ouderen tijdens hun leven verzamelden was toen erg kostbaar. Alle kennis werd doorgegeven aan de volgende generatie, zo kreeg die telkens betere kansen. De homo sapiens leidde een nomadenbestaan. Wie te oud was om mee te trekken, werd voor dood achtergelaten. De kennis van ouderen werd dus geëerd, maar tegelijk werd er duidelijk anders omgegaan met respect voor senioren.

Ouderen in de oudheid

Zo’n 3000 jaar voor Christus werd het eerste geschrift uitgevonden en begon de zogeheten oudheid. Er zijn heel wat beschavingen die een grote rol hebben gespeeld in de vorming van de maatschappij die we vandaag kennen: van de oude Grieken en Romeinen, tot de Kelten, Germanen en Etrusken. De meeste mensen werden hoogstens zo’n 50 jaar oud. Een enkeling bleef gezond tot aan zijn 70e. Zolang iemand zich nog nuttig kon maken in de maatschappij, werd hij of zij niet zozeer als oud beschouwd. Leeftijd speelde dus niet zo’n grote rol, jezelf nuttig maken was van groter belang. Wie niet meer kon bijdragen tot een goed draaiende maatschappij werd al snel als overlast beschouwd. Dit varieerde uiteraard van beschaving tot beschaving. Zo werden ouderen tot hun laatste adem met respect behandeld bij de Romeinen.

Ouderen in de middeleeuwen

Ook in de middeleeuwen mocht je van heel wat geluk spreken als je 60 jaar kon worden. In de late middeleeuwen, zo rond 1400, ontstonden de eerste woonzorgcentra. Ze werden toen nog ‘gasthuizen’ genoemd. Enkel ouderen met wat geld of bezittingen konden zich hier een plaatsje veroorloven. Ze kregen een dak boven hun hoofd en sobere maaltijden voor de rest van hun dagen. Armere ouderen waren afhankelijk van armenzorg die meestal door de Kerk werd ingericht. In de middeleeuwen hadden ouderen zeker een hogere status dan in de voorgaande periodes, maar die moesten ze wel eerst verdienen. Zolang senioren zich nuttig konden maken in de gemeenschap werden ze met respect behandeld.

Ouderen in de nieuwe en nieuwste tijd

Na de jaren 1500 werd de zorg voor ouderen vooral ingericht door religieuze instellingen. Rond de jaren 1800 werden ook veel openbare instellingen gebouwd. Ook doorheen deze eeuwen werden mensen niet vaak ouder dan 60 jaar. In deze tijd ontstonden de zogeheten driegeneratie gezinnen: ouderen uit kleinere dorpen of het platteland leefden vaak samen met hun kinderen en kleinkinderen. De ouderen werden op die manier actief betrokken bij de opvoeding van hun kleinkinderen en van eenzaamheid was geen sprake.

Ouderen nu

De levensverwachting is de laatste twintig jaar spectaculair gestegen. Mensen worden nu gemiddeld zo’n 83 jaar en zijn langer gezond. Senioren blijven dus veel langer actief na hun pensioen. De gewoonte om ouderen op te nemen in het gezin is verdwenen, zorgbehoevende ouderen komen vaker in een woonzorgcentrum terecht. De zorg in dergelijke homes is wel aanzienlijk beter dan eeuwen geleden. De meeste ouderen zijn ook nog lang niet toe aan dergelijke hulp: ze zorgen voor de (klein)kinderen, verrichten vrijwilligerswerk of zetten hun beste beentje voor in de politiek. Bent u ook nog zo actief?

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Vraag uw gratis informatiepakket vandaag nog aan

Maak gebruik van ons lentecondities en krijg tot €1000 korting!

Wij ontvangen graag uw gegevens:
Gelieve hier uw voornaam in te vullen
Gelieve uw naam in te vullen
Gelieve uw telefoonnummer in te vullen
Gelieve uw e-mailadres in te vullen
Gelieve hier uw e-mailadres in te vullen

Please confirm the legal notice

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Wij hebben uw gegevens goed ontvangen en nemen binnenkort contact met u op om uw situatie te bespreken. Zo kunnen wij u de juiste informatie toesturen of u een afspraak geven met één van onze adviseurs om even langs te komen bij u thuis.

Hebt u intussen nog vragen? Bel ons dan op ons gratis telefoonnummer 0800 94 365.