Welkom bij TK Home Solutions (voorheen Thyssenkrupp Home Solutions)

Skip Navigation

Hoe u de komende winter kunt bezuinigen op energie in uw woning

Hoe u de komende winter kunt bezuinigen op energie in uw woning

De energiecrisis is inmiddels het meest besproken onderwerp van 2022 geworden. Heel wat mensen maken zich ernstig zorgen over hoe ze hun facturen voor gas en elektriciteit zullen moeten betalen. Dit geldt niet enkel voor jonge gezinnen, maar ook voor ouderen, die vaak alleen of met twee in een relatief grote woonst verblijven. Toch hoeft spaarzaamheid helemaal niet zo moeilijk of onaangenaam te zijn. Bovendien zorgt u niet enkel voor uw eigen portemonnee, maar ook voor het milieu wanneer u zuinig omgaat met stroom en gas. We bekijken enkele van de beste praktische tips om te bezuinigen op energie tijdens de wintermaanden én daarbuiten.

Zuinige verlichting

We gaan vaak achteloos om met de lampen in onze woonst. Regelmatig laten we uit vergeetachtigheid of gemakzucht het licht branden in een kamer waar niemand aanwezig is. De gewoonte kweken om de schakelaar uit te zetten is een eenvoudige manier om te bezuinigen op energie. Daarboven is het natuurlijk ook van belang wat voor soort lamp u gebruikt. Ook als uw gloeilampen of halogeenlampen nog steeds goed presteren, kan het een goede besparing zijn om te investeren in spaarlampen of ledlampen ter vervanging. Tot slot verbruiken grote lichten uiteraard meer stroom dan kleine lampjes. Dus steek eens vaker een klein lichtje of een kaarsje aan. Het is nog heel gezellig ook!

Stroomzuinigheid

Er zijn er nog andere manieren om te besparen op stroom, naast zuinige verlichting. De meeste stroom wordt nog steeds verbruikt door wat we ‘witgoed’ noemen. Dat is een verzamelnaam voor huishoudelijke apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en dergelijke meer. Traditioneel zijn deze toestellen immers wit van kleur. Van de meeste huishoudapparatuur bestaat inmiddels een energiebesparende versie. Oudere modellen verbruiken echt aanzienlijk meer. Het kan daarom een verstandige keuze zijn om over te schakelen, zeker als u ook niet meer zo tevreden bent van de prestaties van bv. uw vaatwasmachine of droger. Kijk bij de aanschaf van een nieuw toestel zeker naar het energielabel, dat loopt van A tot G (voor sommige toestellen is A+++ de beste score).

Een tweede manier om zuinig om te gaan met elektriciteit is het gebruik van stekkerdozen. Heel wat toestellen zijn immers nog steeds actief, ook wanneer we ze niet gebruiken. Ze staan dan in stand-bymodus. Die modus kan handig zijn, maar zorgt ook voor onopgemerkt stroomverbruik. Door uw televisiescherm, muziekinstallatie of computer volledig uit te schakelen, kunt u aanzienlijke kosten vermijden. Dit kunt u gemakkelijk realiseren met het gebruik van stekkerdozen. Daarmee kunt u immers meerdere toestellen tegelijk volledig uitzetten, en het is nooit nodige om de stekkers uit het stopcontact te halen.

Besparen op gas

Tijdens de koudere maanden gaan we de centrale verwarming aanzetten, en dat is veelal de grootste uitgavepost in ons energiebudget. Besparen op gas kan met het gebruik van een slimme thermostaat. Deze weet wanneer u slaapt of niet thuis bent, en zal dan ook automatisch de verwarming verlagen zonder dat u er zelf naar hoeft te kijken. Het is dus een bijzonder gemakkelijke manier om te bezuinigen op energie. Een tweede manier om de verwarming te sparen is uiteraard doelbewust de temperatuur lager te houden en eenvoudigweg warmere kleding te dragen thuis.

De tweede grote pijler in ons gasverbruik is warm water. De douche is de grootste verbruiker van waterverwarming in de meeste huishoudens. Gelukkig kunnen we ook hier goed besparen. Kortere douches zijn een vanzelfsprekendheid als u bewust wilt omgaan met uw energieverbruik, maar u kunt ook een waterbesparende douchekop kopen. Deze laat minder water door dan gemiddeld, waardoor u misschien toch net iets langer kunt blijven staan.

Over TK Home Solutions

TK Home Solutions maakt deel uit van TK Elevator AG en is een wereldwijde speler die vooral inzet op duurzame innovatie en technologie. Onze trapliften, huisliften en platformliften helpen u in alle comfort en veiligheid te genieten van elke verdieping van uw huis. Meer weten? Wij komen graag langs voor een eerste kennismaking